Beginstand van de potjes 2024

Ah! Mijn potjes! Bron van rust in mijn financiële huishouding! Waar zou ik toch zijn zonder jullie? Niet voor niets heb ik jullie meegenomen naar GnuCash. Een jaar geleden heb ik goed gekeken hoe jullie ervoor stonden. Bij de uitwerking van de begroting voor 2024 heb ik al bepaald wat ik maandelijks toe ga voegen aan elk potje in 2024. En ook dit jaar kijk ik even wat er is gebeurd in 2023, wat de eindstand is, en of ik daar eventueel mee moet schuiven aan het begin van 2024.

En er is dit jaar ook een bonus te verdelen. Door de gestegen spaarrente ontving ik op 1 januari ruim € 375 helemaal gratis en voor niks op mijn spaarrekening. Ook dat geld ga ik inzetten.

De makkelijke potjes

Ook dit jaar zijn niet alle potjes even ingewikkeld. Het potje voor de premie Zorgverzekering heb ik al genoemd toen ik schreef over de keuze voor mijn zorgverzekering voor 2024. Daar stort ik maandelijks een bedrag in om aan het eind van het jaar de zorgverzekeringspremie voor het komende jaar in één keer vooruit te betalen. In december heb ik hieruit mijn premie voor 2024 betaald, en daardoor start dat potje het jaar 2024 dus met een negatief saldo van -/- € 10,00. Zoals ik in november al schreef leg ik in 2024 maandelijks € 130 in.

Het potje voor de vervanging van mijn bril is bijna leeg. Met het oog op onze verhuizing heb ik nog snel bij mijn vaste opticien een oogmeting laten doen en een nieuwe bril besteld. Dat is ongeveer een half jaar eerder dan gepland, maar het zorgt ervoor dat ik in Elders niet meteen op zoek hoef naar een goede opticien. Ik heb € 1.765 uit dit potje gehaald. De reservering van € 50 per maand houd ik in stand, en op 1 januari 2024 zat er € 85 in dit potje.

De vulling van mijn potje voor het Abonnement op The Economist loopt gewoon volgens schema door. Afgelopen september heb ik mijn abonnement weer voor drie jaar verlengd. Daarmee was het potje (meer dan) leeg, maar per 1 januari zit er € 30 in deze voorziening. Vanaf januari verhoog ik de maandelijkse inleg in dit potje naar € 25, om in 2026 voldoende geld te hebben voor een nieuwe verlenging.

Eigen Risico / Eigen Bijdrage Zorg

Toen ik in november weer keek naar mijn zorgverzekering schreef ik ook al over het voorzieningenpotje voor het eigen risico en de eigen bijdragen voor zorg. Mijn maximale eigen risico is € 885 per jaar, ook in 2024. Er zat eind december € 280 in dit potje, nadat ik alle eigen bijdragen die ik in 2023 heb betaald aan de zorgverzekeraar hieruit bekostigd heb. En dat was meer dan verwacht. Vanaf 1 januari wordt er maandelijks weer € 75 bijgestort.

Gezond Leven

Het Gezond Leven potje had een rustiger jaar dan in 2022. Minder hardlopen betekende minder slijtage van mijn hardloopschoenen. Ik heb ook geen nieuwe sportkleding gekocht. Voornaamste uitgaven waren mijn abonnement bij de sportschool en mijn jaarabonnement voor de hardloop-app.

Met het oog op onze verhuizing naar Elders is het abonnement op de sportschool per 1 januari beëindigd. Voor 2024 heb ik wel maar even een keurige begroting gemaakt voor dit potje. Eind 2023 zat er € 1.025 in het potje. Dat is rijkelijk veel. Ik room dat af naar € 500,00. Wel blijf ik in 2024 ook € 100 per maand storten (dat was € 150 in 2023). Als stok achter de deur, om ook in deze dynamische tijden in beweging te blijven.

Gadgets / Tech

Na de vakkundige plundering van het Gadgets-potje in het najaar van 2022 werd het in 2023 gelukkig heel rustig. Ik kocht een extra bandje voor mijn Apple Watch en een USB-stick, dat was het eigenlijk wel. Inmiddels is mijn server (uit 2016) ruimschoots afgeschreven, denk ik soms aan een nieuwe tablet, en denk ik na over een nieuwe laptop om de definitieve stap naar Linux te maken. Maar ik schuif het allemaal voor me uit. Want: verhuizingen en uiteindelijk een nieuwe definitieve woning. Dan is een goedgevulde gadgets en technologie pot hard nodig om te zorgen voor een goede infrastructuur en andere leuke dingen.

Eind 2023 zat er € 3.595 in dit potje. Ik room daar € 595 van af, gewoon om een rond getal van € 3.000 te krijgen. Maar ik blijf ook in 2024 gewoon € 200 per maand storten. Dat geld gaat zeker een bestemming krijgen!

Vakanties

Nemen we te weinig vakantie? Ik denk het niet. Maar de afgelopen periode en de komende periode wordt ons leven en onze vrije dagen bepaald door verhuizingen en verschuivingen. Uiteraard willen we in 2024 ook gewoon weer op vakantie. Dat kan ook, in het vakantie-potje zat eind 2023 € 1.040. Ik room dat af tot € 1.000, want ik houd nu eenmaal van ronde getallen.

Vanaf 1 januari stort ik maandelijks nog maar € 100 in dit potje. Dan maar niet elke dag champagne en kaviaar op vakantie. Ook hebben we bij komende vakanties geen autohuur meer nodig. Want we hebben nu zelf auto’s.

Kleding

Het jaar 2023 was een ‘normaal’ kledingjaar. En het jaar 2024 vind ik minder voorspelbaar. De werkomgeving van mijn nieuwe baan is informeler dan mijn voormalige Rijksoverheidsomgeving. Dat betekent minder kostuums en dure overhemden. Maar waarschijnlijk wel een stevige omschakeling met een investering in informele kleding. Ik houd de maandelijkse inleg maar even hetzelfde op € 300. Per 1 januari zit er € 1.885 in dit potje, dat room ik af naar € 1.250..

Belastingen

Mijn meest gehate potje, schreef ik toen ik het in maart 2023 introduceerde. Ik reserveer hier geld voor te verwachten belastingaanslagen. Noodzakelijk door de stijgende belastingen in Box 3 die ook het gevolg zijn van ons stijgende vermogen. Een luxe-probleem dus.

Per begin 2024 zit er maar liefst € 3.370 in het potje. Dat zal niet lang duren, want ik zie de Voorlopige Aanslag 2024 al opdoemen aan de horizon. Ik heb uitgerekend dat ik maandelijks € 175 in dit potje moet gaan storten om de komende jaren de verwachte belastingen te kunnen betalen. Maar dat bedrag zal nog wel een paar keer wijzigen, onze wisseling van banen en van woningen gooit dit natuurlijk weer mooi overhoop. En ooit komt er natuurlijk ook nog een hervorming van Box 3 aan. Zelfs als Geert en Sint Pieter gaan regeren…

Nieuw! Onderhoud auto

Een nieuw potje, noodzakelijk nu er een eind is gekomen aan mijn autoloze leven. Ik ga er voorlopig maandelijks € 150 in storten. En heb in november en december een initiële storting gedaan van maandelijks € 500 om een eerste buffertje te hebben. Per 1 januari zit er dus al € 1.000 in deze pot.

Onderhoud woning

Last but certainly not least. De voorziening voor de Eigen Woning. Dit potje had een rustig jaar na de dynamiek van 2022. In de tweede helft van 2023 begon ik mij te realiseren dat ik maar beter maximaal in kon zetten op het vergroten van dit potje. Ik heb er inmiddels al een greep uit gedaan om wat uitgaven voor onze tijdelijke huisvesting te betalen. Maar ook voeg ik hier het geld aan toe dat ik afroom uit de andere potjes, en de rente die ik op mijn bufferrekening ontvangen heb over 2023. Hiermee staat er per 1 januari € 5.500 in deze voorziening.

Inkomensbuffer

Ooit hield ik minimaal een jaar aan uitgaven aan als inkomensbuffer. De afgelopen jaren ben ik vaak van gedachten veranderd. Inmiddels meer dan een jaar geleden is dat teruggebracht naar 2 maanden, in totaal € 5.000. En ik heb geen reden om dit bedrag te verhogen. Verder verlagen wil ik het overigens ook nog steeds niet… Maar ik ga hier dus ook maandelijks niets bijstorten.

Vooruitzichten 2024

Dit jaar wordt een jaar van grote veranderingen, en dat gaat ook mijn systeem van de potjes merken. Ergens dit jaar komt hopelijk een mooie verkoopopbrengst van Huize Geldnerd beschikbaar. En op enig moment komt er dan de aankoop van een nieuw huis, Moestuin Elders. De bedoeling is dat ons nieuwe huis, inclusief eventuele verbouwing, minder kost dan het oude huis oplevert. Dan zou er dus wat geld over moeten blijven. Voor het aanvullen van potjes en het aanvullen van mijn beleggingen. Maar dat zien we dan wel weer,

Reserveer jij geld in potjes voor grote uitgaven?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Kapitalisman

  Voor bedragen onder de 1000 maak ik geen potjes. Die 25 per maand staat dan 3 jaar lang niks te doen. Dat beleg ik liever en die ene maand over 3 jaar dat ik een uitgave heb van 900 beleg ik gewoon 900 minder.

  1. Geldnerd

   Iets vergelijkbaars heb ik ook overwogen. Heb er uiteindelijk voor gekozen om er toch potjes voor te maken, dat heeft ook te maken met ‘voorpret’ en ‘het mezelf gunnen’. Maar dat is persoonlijk.

   1. Marianne

    Wij hebben maar een paar potjes, auto, zorg en huis onderhoud. Verder is het niet zo gespecificeerd. Het gekke is dat ook al is er voor sommige zaken geld opzij gezet we toch proberen om het zo te betalen dat de potjes zo weinig mogelijk leeg gaan 😅

 2. Ikkelien

  Jazeker, wij hebben diverse potjes, te weten:
  Kleding
  Huisdieren
  Medisch (voor alles wat niet vergoed wordt door de zorgverzekering)
  Horeca
  Hobby
  Auto
  Onderhoud woning
  Pensioen
  Buffer
  Overig (voor alles wat niet onder de andere potjes valt)

 3. Corline Hazenoot

  Ik werk ook met potjes en herken het verhaal. Ik heb ook potjes voor bepaalde dingen, zodat ik daar geld aan mag uitgeven. Anders wordt ik gierig.

  Ik probeer je niet op de vingers te tikken, maar schrijf je nou dat je 1.765 euro hebt besteed aan een bril? Sodeju, kan je nu in de toekomst kijken?

  1. Geldnerd

   80% van dat bedrag zijn de glazen. Ben blij dat ik überhaupt kan kijken….

   1. Ikkelien

    Hier ook dure glazen. In het potje “medisch” wordt ook maandelijks gespaard voor een nieuwe bril.

 4. KoffieDigitalix

  Ik stop per 1 februari met werken. Voor een tijdje.
  Alle potjes zijn goed gevuld (anders had ik de stap wsl niet durven nemen).

  1. Geldnerd

   Ik las het inderdaad! Mooie stap.

 5. Bart

  Hier geen potjes meer en sinds 2021 houd ik ook onze uitgaven buiten de vaste lasten niet meer bij, na dat 7 jaar tot op de euro te hebben gedaan. Dat geeft veel rust en is niet meer nodig omdat we genoeg discipline hebben opgebouwd om geen onzinnige uitgaven te doen.

  Elke maand gaat er €4000 naar de beleggingsrekening en €1000 naar de lijfrenterekening om automatisch te worden belegd. Naast de vaste lasten en boodschappen houden we dan nog €25k-€35k per jaar over voor vakanties, uitjes en andere incidentele uitgaven (nieuwe 2de hands auto, verbouwing, inrichting, onderhoud, etc).

  Maar daar houden we altijd nog geld van over en alles boven de €30k spaargeld gaat in januari ook naar de beleggingsrekening.

Reacties zijn gesloten.