Beginstand van de potjes in 2023

Ah! Mijn potjes! Bron van rust in mijn financiële huishouding! Waar zou ik toch zijn zonder jullie? Niet voor niets heb ik jullie meegenomen naar GnuCash. Een jaar geleden heb ik goed gekeken hoe jullie ervoor stonden. Bij de uitwerking van de begroting voor 2023 heb ik al bepaald wat ik maandelijks toe ga voegen aan elk potje in 2023. En ook dit jaar kijk ik even wat er is gebeurd in 2022, wat de eindstand is, en of ik daar eventueel mee moet schuiven aan het begin van 2023.

De makkelijke potjes

Niet alle potjes zijn even ingewikkeld. Zo is er het potje voor de premie Zorgverzekering. Daar stort ik maandelijks een bedrag in om aan het eind van het jaar de zorgverzekeringspremie voor het komende jaar in één keer vooruit te betalen. Dat levert tegenwoordig (nog maar) één procentje korting op. In december heb ik hieruit mijn premie voor 2023 betaald, dat potje start 2023 dus met een inhoud van € 0,00.

Wel moet ik bijstorten in het potje voor de vervanging van mijn bril. In 2022 heb ik mijn onverwachte zonnebril betaald uit dit potje. Maar daar was bij de inrichting van het potje geen rekening mee gehouden. Die had ik begroot op ‘verwachte kosten nieuwe bril / ( 3 jaar * 12 maanden )’. Ook verwacht ik dat (door de algemene prijsstijgingen) mijn nieuwe bril wel eens duurder uit kan vallen dan mijn (al niet zo heel goedkope) huidige bril. Ik heb dus € 500 bijgestort in dit potje om ervoor te zorgen dat het weer op het verwachte niveau zit voor de vervanging van mijn reguliere bril in 2024. Daarmee zit er op 1 januari € 1.350 in dit potje.

De vulling van mijn potje voor het Abonnement op The Economist loopt gewoon volgens schema door. Per 1 januari zit er € 540 in deze voorziening. Dat is ook nodig, want aan het einde van het derde kwartaal van 2023 loopt mijn huidige abonnement af.

Eigen Risico Zorg

Toen ik afgelopen maand keek naar mijn zorgverzekering schreef ik ook al over het voorzieningenpotje voor het Eigen Risico. Mijn maximale eigen risico is € 885 per jaar, ook in 2023. Er zat eind december € 725 in dit potje, nadat ik alle eigen bijdragen die ik in 2022 heb betaald aan de zorgverzekeraar hieruit bekostigd heb. Ik laat dit geld lekker staan. Mogelijk dat ik het in 2023 een keer ‘afroom’ als de inhoud van dit potje mijn maximale eigen risico overschrijdt. Dat geld kan ik dan gebruiken om andere potjes bij te vullen. Maar het is een veilig gevoel dat mijn maximale eigen risico in 2023 voldoende afgedekt is.

Gezond Leven

Het Gezond Leven potje was met afstand het meest dynamische potje van 2022. Mijn onverwachte successen in de gezonde levensstijl zorgden voor de nodige extra uitgaven. Zo sleten mijn hardloopschoenen een stuk harder dan verwacht, ik kocht in het voorjaar een nieuw paar. En kocht op Black Friday met stevige korting een tweede paar van precies dezelfde schoenen, want ze zitten heerlijk. En ik werkte een tijd met een hardlooptrainer om mijn looptechniek te verbeteren en mijn eigen hardloopschema’s te kunnen maken.

Een deel van het jaar stond dit potje dan ook in het rood. Ik gaf meer uit dan er binnenkwam. Daar voelde ik me eerlijk gezegd niet zo heel erg schuldig over. Dit najaar heb ik het potje aangevuld met geld dat overbleef na het groot onderhoud aan onze woning. En op 31 december zat er € 635 in dit potje. Daar kan ik voorlopig mee vooruit, schat ik in. Ik haal geen geld uit dit potje maar stort ook niet bij.

Voor 2023 heb ik wel maar even een keurige begroting gemaakt voor dit potje. Hierin is geen rekening gehouden met uitgaven voor een personal trainer, dus mocht ik die eventueel toch nog een tijdje in willen huren dan moet ik daar mijn begroting elders op aanpassen. Voor de volledigheid moet ik er wel bij zeggen dat mijn bezoekjes aan de diëtist betaald worden uit het potje Eigen Risico Zorg. En mijn sporthorloge is betaald uit het Gadgets-potje.

Gadgets / Tech

Nu we het toch over het Gadgets-potje hebben… Dat heb ik dit najaar vakkundig geplunderd. Niet alleen kocht ik het eerder genoemde sporthorloge, maar ook verving ik (na vijf jaar) mijn mobiele telefoon en kocht ik daar ook de nodige accessoires bij (draadloze oortjes met actieve ruisonderdrukking, juhj!). En eerder dit jaar kocht ik ook een e-reader.

Nu zat dat potje ook wel goed vol. Het was drie jaar geleden dat ik een nieuwe laptop kocht. Die wordt intensief gebruikt, niet alleen voor mijn blog en de administratie maar ook voor het thuiswerken, maar voldoet nog uitstekend. Ook mijn tablet is alweer 3 jaar oud. En ook mijn server draait nog soepel door ondanks zijn respectabele leeftijd van inmiddels 6 jaar.

Eind 2022 zat er alweer € 1.720 in dit potje. Voldoende om de laptop of de server te vervangen als dat nodig mocht zijn. Ik blijf hier gewoon doorsparen om mijzelf af en toe zonder schuldgevoel te kunnen verwennen met een nieuwe gadget.

Onderhoud woning

Het was ook voor dit potje een dynamisch jaar. Zoals verwacht. We hebben de buitenboel van onze woning laten schilderen, en aan de voorzijde alle kozijnen laten vervangen en HR++ glas laten plaatsen met extra geluidsisolatie. Ik heb er al eerder verslag van gedaan.

Dit was natuurlijk een uitgavenpost die we al van mijlenver zagen aankomen, ook omdat we de offerte al in 2021 getekend hadden. En ik was er dus op voorbereid. Geldnerd en Vriendin verdelen de uitgaven in het huishouden naar netto inkomen (dat is ongeveer 50/50), maar aflossing en onderhoud van het huis is één van de posten die exact 50/50 gaat (net als bijvoorbeeld vakanties en grote aankopen als meubels). Begin dit jaar heb ik veel geld uit andere potjes overgeheveld naar het potje Onderhoud Woning. Ik was van plan om, als ik nog tekort zou komen voor mijn eigen bijdrage aan dit onderhoud, dat aan te vullen door (een deel van) mijn obligatie-ETF te verkopen, omdat ik al van plan was om het aandeel obligaties in mijn beleggingen af te bouwen. Maar dankzij de eenmalige meevaller in september was dat niet nodig.

Ik heb na het groot onderhoud vanuit dit potje ook nog de voorzieningen voor mijn Bril en voor Gezond Leven aangevuld. En daarmee zit er per eind 2022 € 2.350 in dit potje. Een goede basis om weer op verder te bouwen.

Vakanties

In 2020 en 2021 waren onze reismogelijkheden beperkt door de coronapandemie. Mijn vakantie-potje werd toen zelfs gebruikt om andere potjes bij te vullen! Niet in 2022. We hadden weer eens een ouderwetse vakantie. En een dure vakantie. We merkten dat de prijzen van accommodaties, de huur van onze auto, en uiteraard de brandstofkosten, behoorlijk gestegen waren. Maar met mijn goedgevulde vakantiespaarpot leverde dat gelukkig geen problemen op.

De afgelopen periode zijn we weinig op pad geweest. Werk en studie slokken de tijd op, en ook ons Hondje is het liefst gewoon thuis in z’n eigen rustige omgeving (net als z’n baasje overigens). Eind december 2022 zat er alweer € 1.200 in dit potje. Ongetwijfeld gaat dat in 2023 goed besteed worden!

Kleding

En 2022 was eindelijk weer eens een ‘normaal’ kledingjaar. In het voorjaar vulde ik mijn garderobe aan (en ging van maat XL naar L, hoera!), en ook onlangs kwamen er de nodige aanvullingen (warme truien tegen Poetin…). Wellicht koop ik begin volgend jaar ook nog een nieuw kostuum. Dat gaat geen enkel probleem worden, want eind december zat er € 1.625 in dit potje.

Inkomensbuffer

De afgelopen jaren ben ik vaak van gedachten veranderd over de inkomensbuffer die ik aan wil houden. Dit is het bedrag dat ik nodig heb om een aantal maanden mijn reguliere bijdrage aan de gezamenlijke huishouding te kunnen doen en al mijn eigen vaste uitgaven te kunnen betalen, in het geval dat mijn inkomen plotseling weg zou vallen. Als rijksambtenaar heb ik een behoorlijke baanzekerheid, en ik kan me niet heugen dat het salaris ooit niet op tijd betaald is. Ooit hield ik minimaal een jaar aan uitgaven aan als inkomensbuffer. Inmiddels is dat teruggebracht naar 2 maanden, in totaal € 5.000. En ik heb geen reden om dit bedrag te verhogen. Verder verlagen wil ik het overigens ook niet…

Overige

En tsja, die eenmalige meevaller die ik al bij het onderhoud van de woning noemde. Daar moet ik komend jaar ook belasting over betalen natuurlijk. Ik heb dus een deel van die meevaller gereserveerd in een potje Overige. Dat is bestemd om de belasting uit te betalen. Hoeveel dat is ga ik niet vertellen. Want dan kun je heel eenvoudig uitrekenen hoe groot die meevaller geweest is. Maar het geld voor de belastingen staat in elk geval klaar.

Reserveer jij geld in potjes voor grote uitgaven?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Ludwig

  Je reserveert flink voor je nieuwe bril. Aangezien ik ook brildragend ben en ook jaren veel geld daarvoor reserveerde kan ik je aanbevelen om eens bij http://www.charlietemple.nl te kijken. Ik was daar ontzettend veel goedkoper uit (het is een nederlands bedrijf en ik heb alleen maar goede ervaringen met ze). Misschien is dat iets? Zo ja, dan kan je reservering voor de bril omlaag of kan je meer met dezelfde reservering doen 😉

  1. Geldnerd

   Dank voor de tip! Ik heb er al eens naar gekeken, maar (helaas) zijn mijn oogafwijkingen zo specifiek dat zij daar geen oplossing voor hebben.

   1. Ludwig

    Dat is dan heel jammer idd. Het scheelt echt ontzettend veel als het wel had gekund.

 2. Ikkelien

  Net als jij reserveer ik elke maand €50 voor een nieuwe bril.
  Verder zijn hier potjes voor extra aflossing hypotheek, voor kleding, voor huisdieren, voor onderhoud/vervangen auto en voor medische kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering.
  Daarnaast is er een pot spaarrekening en een grote pot pensioen. Mijn man en ik (nu 61 en 59) hebben beiden weinig pensioen opgebouwd dus daar wordt voor gespaard.

 3. Tiny

  Behalve potje ‘voor later’ (mijn beleggingen) heb ik helemaal geen potjes. Ik zou er kroegen van worden telkens heen en weer schuiven met bedragen. We hebben 1 grote hoop aan spaargeld en kopen daar al naar gelang het nodig is spullen van, of onderhoud huis. Gaat dan wel om grote uitgaven. Vakanties, kleding etc. eigenlijk altijd van de lopende rekening. We gaan nooit onder zo’n 5000 euro zitten na een grote uitgave, dan hebben we genoeg achter de hand als er nog echt iets nodig is (reparatie, apparaat dat stuk is etc). Daarna kijken we weer wat de volgende grote uitgave is.

 4. Fred

  Hi… Hans werd er van de week nog bijna door je uitgegooid vanwege het plaatsen van een commerciële link… en Ludwig wordt er juist voor bedankt…

  1. Geldnerd

   Dat klopt. De link van van Ludwig was onderdeel van een inhoudelijke reactie op mijn blogpost. Hans vulde op het URL-veld van het reactieformulier (dat bedoeld is voor persoonlijke websites) een commerciële link in en gaf een inhoudsloze reactie. Voor mij zijn dat twee fundamenteel verschillende situaties.

 5. Bas

  Ik zag het eerst niet zitten om met potjes te werken. Zag het net als Tiny als heen en weer schuiven van geld. Maar toch heb ik een paar potjes aangemaakt, toch enthousiast geworden door jouw post. Wat blijkt: door die potjes ervaar ik een extra drempel om aankopen te doen! Ik zal echt wel aankopen doen als ik die nodig heb en het potje niet toereikend is, maar het die extra drempel heeft me nu al geholpen. Dus positief effect op no-spend-days en waarschijnlijk ook op het spaarpercentage!

  Enige probleem… Ik heb nu potjes in mijn Rabo spaarrekening. Geen rente, maar dat gold overal. Dat verandert nu. En op welke spaarrekening kan je én potjes aanmaken én een fatsoenlijke rente ontvangen? Dilemma… Houd jij je potjes bij in het boekhoudsysteem, en heb je het geld in werkelijkheid op een of twee grote hopen op de rekening staan?

Reacties zijn gesloten.