Beginstand van de potjes in 2022

Sinds begin 2020 werk ik in mijn administratiesysteem met een potjessysteem. Dat beviel goed en is dus in 2021 ook gebruikt. En ook in 2022 ga ik hier mee door. In de potjes reserveer ik maandelijks geld voor grotere onregelmatige uitgaven. Ik heb inmiddels tien potjes om geld opzij te leggen in mijn administratie.

Zorgverzekering

Dit was het allereerste potje dat ik ooit begonnen ben. Hierin stort ik elke maand € 100. Daarmee betaal ik aan het eind van het jaar de zorgpremie voor het komende jaar in één keer vooruit. Dat levert bij de meeste verzekeraars een korting op (bij mijn verzekeraar tegenwoordig helaas maar 1%). Dit potje begint dus elk jaar op nul. Ook dit jaar.

Eigen Risico / Eigen Bijdrage Zorg

Ik heb bij mijn zorgverzekering al jarenlang het maximale eigen risico van € 885 ingesteld. Dat levert namelijk een lagere premie op. En ik heb alleen een basisverzekering, geen aanvullende verzekeringen. Dus ik krijg niet alles vergoed. Om daar toch iets van een buffer voor te hebben stort ik sinds kort maandelijks € 75 in het potje voor de Eigen Bijdrages en het Eigen Risico. In 2021 heb ik meer aan zorg uitgegeven dan er in dit potje gestort is. Dus is de beginstand van dit potje in januari 2022 ook nul Euro.

Bril

Geldnerd heeft best ingewikkelde ogen. Al sinds hij 10 jaar oud was draagt hij een bril ‘voor veraf’ (-8). Met ook nog een cilinder. En sinds een jaar of zeven is daar ook een ‘leesgedeelte’ bij gekomen, dat schijnt bij de leeftijd te horen. Ik laat trouw elke drie jaar mijn ogen opmeten door een vakkundig opticien. In het verleden heb ik mij één keer laten verleiden tot een bril van een grote en goedkopere keten, en dat was geen succes. Die fout maak ik dus niet nog een keer. Afgelopen zomer was ik ruim € 1.800 kwijt voor mijn huidige bril. Ik ben daarna dus gestart met een nieuw potje, waar ik maandelijks € 50 in stort. Daarmee kan ik in de zomer van 2024 mijn volgende bril (grotendeels) betalen, verwacht ik. Op 1 januari 2022 zat er € 250 in dit potje.

Vakanties

Elke maand zet ik € 200 opzij voor onze vakanties. Daarmee betaal ik mijn bijdrage in de kosten. In onze Samenlevingsovereenkomst hebben Vriendin en ik destijds vastgelegd dat we de kosten van vakanties 50/50 verdelen. De afgelopen jaren zijn we, met ‘dank’ aan de coronapandemie, minder en minder ver op vakantie geweest dan we gewend waren. Dit potje was dus behoorlijk vol. In de zomer van 2021 heb ik dan ook een greep in dit potje gedaan om een deel van mijn bril te betalen. En ik heb dit potje een beetje ‘afgeroomd’ aan het eind van 2021 en het teveel overgeheveld naar het potje voor onderhoud aan het huis. Daarover hieronder meer. Per 1 januari 2022 zat er € 500 in het Vakanties potje.

Gezond Leven

Uit het Gezond Leven potje betaal ik mijn abonnement op de sportschool en dingen als sportkleding. In het verleden ging er maandelijks € 300 naar dit potje, mijn maandelijkse uitgaven waren toen ook fors hoger omdat ik werkte met een personal trainer. Sinds afgelopen zomer heb ik de maandelijkse bijdrage verlaagd naar € 100. Ik heb ook dit potje een beetje ‘afgeroomd’ aan het eind van 2021 en het teveel overgeheveld naar het potje voor onderhoud aan het huis. Per 1 januari 2022 zat er € 50 in het Gezond Leven potje.

Kleding

Geldnerd gaf ongelofelijk bedragen uit aan kleding. Jarenlang hanteerde ik hiervoor een jaarlijks budget van € 4.000. Met gemiddeld 2 dure kostuums per jaar, een aantal nieuwe overhemden en nette schoenen voor het werk ging dat geld meestal ook wel op. Het scheelde iets dat ik mijn kledingkast geoptimaliseerd heb. Maar nog steeds stort ik elke maand € 300 in het Kleding potje.

Maar door de coronapandemie zijn mijn uitgaven aan kleding fors naar beneden gegaan. Kostuums draag ik nog maar enkele malen per jaar, ik denk dat ik in 2021 in totaal maximaal 5 keer mijn nette pak uit de kast gehaald heb. In februari 2020 kocht ik 2 nieuwe kostuums nadat ik fors was afgevallen, die zijn nog nauwelijks gedragen. De kledingkast werd ook verwaarloosd, maar daar heb ik in oktober 2021 de draad weer opgepakt. Ik heb ook dit potje een beetje ‘afgeroomd’ aan het eind van 2021 en het teveel overgeheveld naar het potje voor onderhoud aan het huis. Per 1 januari 2022 heb ik nog € 1.400 in mijn Kleding potje zitten.

Gadgets / Tech

Geldnerd is een gadget-freak, daar heb ik regelmatig over geschreven. Eerder in 2021 was ik zelfs bang dat ik te weinig reserveerde voor de vervanging van mijn gadgets. Sindsdien stort ik maandelijks € 200 in mijn Gadgets / Tech potje. Maar ik heb in 2021 geen enkele grote uitgave gedaan uit dit potje. Daar zit een zorg, ik ga er dieper in duiken en zal daar binnenkort over schrijven. Per 1 januari 2022 zat er € 3.100 in dit potje. Dat lijkt veel geld (en dat is het natuurlijk ook), maar we gaan daar weer eens uitgebreider naar kijken.

Onderhoud Huis

Een eigen woning heeft onderhoud nodig. De Consumentenbond rekent hiervoor 1 à 2% van de waarde van de woning per jaar. Bij Geldnerd en Vriendin loopt een deel van het onderhoud via de VVE (en onze maandelijkse bijdrage daarin), maar een deel moeten wij ook zelf doen. Daarvoor reserveer ik € 100 per maand.

Afgelopen jaar hadden wij een grote onderhoudsslag gepland, de vervanging van een aantal kozijnen en ramen en groot schilderwerk. Helaas liep onze aannemer door de slechte zomer en de grote drukte vertraging op. Ons onderhoud is dus doorgeschoven naar het voorjaar van 2022. Het voordeel daarvan is wel dat ik langer kan sparen voor mijn bijdrage aan het onderhoud.

In onze Samenlevingsovereenkomst hebben Vriendin en ik destijds vastgelegd dat we de kosten van het huis 50/50 verdelen. Ik reken op € 10.000 als mijn bijdrage aan dit groot onderhoud. Dat heb ik nog bij lange na niet in dit potje zitten. Het potje is namelijk pas in het najaar van 2020 begonnen. Om toch een eind te komen heb ik daarom geschoven tussen mijn potjes. Ik heb eerder in 2021 besloten om mijn Inkomensbuffer (zie hieronder) te verlagen. En zoals ik hierboven schreef zaten diverse potjes wel erg vol omdat ik door de coronapandemie veel minder uitgaf. Al dat geld heb ik per 1 januari 2022 overgeheveld naar mijn potje voor Onderhoud Huis. Daardoor zat er op 1 januari 2022 maar liefst € 7.500 in deze pot. Nog niet genoeg, maar ik kom er een heel eind mee!

The Economist

Geldnerd is al tientallen jaren abonnee van The Economist. Inmiddels volledig digitaal. Ik geniet elke week weer van de journalistieke kwaliteit en het prachtige taalgebruik. Zij blijven erin slagen om los te staan van de waan van de dag (of zelfs de minuut) die ik bij veel andere media zie. Driejaarlijks vernieuw ik mijn abonnement. Dat kostte de laatste keer ruim € 700, een behoorlijke uitgaven om in één keer te moeten doen. Daarom ben ik ook gaan sparen voor mijn volgende verlenging. Maandelijks stop ik € 20 in dit potje, zo spaar ik in drie jaar € 720 bij elkaar. Per 1 januari 2022 zat er € 300 in het Economist potje.

Inkomensbuffer

Mijn laatste potje is de Inkomensbuffer. Het geld dat ik achter de hand houd voor andere onvoorziene gebeurtenissen waar ik niet al een ander potje voor heb. Ik druk dat uit in maanden, voor elke maand houd ik € 2.500 achter de hand. Daarmee kan ik (indien nodig) een maand lang al mijn gebruikelijke uitgaven doen. Ik heb nog wel eens gewisseld in het aantal maanden. Sinds afgelopen jaar houd ik een Inkomensbuffer aan van 2 maanden, oftewel € 5.000. Dit wordt niet bijgevuld, dat geld staat er gewoon voor als ik het nodig heb.

Potje afgeschaft!

In het verleden had ik ook een potje (nou ja ‘POT’ is een beter woord) voor mijn gebit. Maar omdat die operatie volledig is afgerond en betaald heb ik dat potje nu opgeheven. En ik hoop het nooit meer terug te zien!

Hoe is het met jouw potjes?

Dit bericht heeft 17 reacties

 1. uitklokken

  Afromen van potjes? Hoe ziet dat er uit dan? Maximaal een jaar aan bijdragen in de pot, of een ander maximum?
  Ik heb zelf 1,5 jaar als maximum in een pot, behalve de vakantie en de zorgverzekering. Vakantie staat een absoluut maximum op van 5000 euro, en zorgverzekering gaat leeg aan het einde van elk jaar na het betalen van de premie van het jaar daarop.,

  1. Geldnerd

   Het is bij mij een beetje arbitraire keuze, deze eerste keer dat ik het doe. Omdat ik de specifieke wens had om het potje Onderhoud Huis extra te vullen heb ik misschien wat meer afgeroomd dan ik anders zou doen. Bij de potjes voor lopende uitgaven (bijvoorbeeld sporten, kleding) zou ik normaliter voor een half jaar vulling houden, denk ik. De potjes die toewerken naar een specifiek doel met specifieke timing (bijvoorbeeld bril en Economist-abonnement) raak ik niet aan.

 2. Harmen

  Goeie lijst! Ik heb zelf aanvullend nog een potje voor de gemeentelijke en waterschapsbelasting. Die kwamen de eerste keer als verrassing en toen heb ik direct een potje aangemaakt en automatisch sparen ingesteld. Scheelt weer een onaangename verrassing 🙂

  1. Geldnerd

   Snap ik! Wij betalen die gespreid in maandelijkse termijnen om de cashflow ‘glad te strijken’.

  2. lezer

   Het is financieel gunstiger om pas zo laat mogelijk te sparen en zoveel mogelijk geld belegd te hebben. Voorbeeld: Je hebt elke maand 1500 euro over en je hebt over 36 maanden een nieuwe bril van 1800 nodig. Financieel is het dan het gunstigste om de eerste 34 maanden de volledige 1500 euro te beleggen. In maand 35 beleg je 1200 euro en spaar je 300 euro. In maand 36 spaar je de volledige 1500 euro, en koop je vervolgens meteen de bril.

   Op die manier is je geld zo lang mogelijk belegd en heb je dus het hoogste rendement.

   1. Geldnerd

    Dat is ook een optie. Ik kies voor de zekerheid van spreiding, elke maand. Gelukkig heb ik de luxe om elke maand meer te kunnen beleggen dan ik in de potjes stop.

 3. Geldsnor

  Ik heb eind vorig jaar geschreven over de onderhoudskosten voor de woning (https://geldsnor.nl/hoeveel-geld-moet-je-reserveren-voor-het-onderhoud-van-je-huis/) . Die reservering is voor ons huis 250 EUR per maand, ofwel 3.000 EUR per jaar. Ongeveer een half procent van de waarde van de woning. De consumentenbond is conservatiever, maar die gaan met alle respect uit van de gemiddelde Nederlander.
  Voor vrijwel alle klusjes heb ik niemand nodig. Dakpannen vervangen, elektra en waterleiding trekken, tuinwerk (straten etc) en ander regulier onderhoud kan ik allemaal zelf. Het is vooral reserveren voor de apparaten met een bepaalde levensduur en het vervangen van de kozijnen.

  Maar goed.
  Verder hebben we potjes voor de vakantie (500 EUR per maand), de kinderen (75 EUR sparen pm), auto (230 EUR per maand voor de afschrijving), credit card (alles wat daarmee betaald wordt gaat direct naar de credit card reservering, die we natuurlijk gewoon in 1x betalen). Verder een potje voor de hond (1000 EUR), reserves (2 maanden huidig uitgavepatroon) en een potje voor het eigen bedrijf.

 4. annej2019

  Vervangen van de kozijnen en buitenschilderwerk: is dat niet iets wat de VVe moet betalen? De buitenkant van het huis komt volgens mij voor rekening van de Vve. Of hebben julie daar andere afspraken over gemaakt? AnneJ.

  1. Geldnerd

   Wij hebben een beperkte VVE inderdaad. Kozijnen en buitenschilderwerk is voor de individuele eigenaar. Kleuren zijn door de gemeente voorgeschreven, vrijwel onze hele buurt is beschermd stadsgezicht.

 5. Nadine

  Ik gebruik sinds 2 jaar ook een potjessysteem: kleding, zorgkosten, vakantie, kado’s / goede doelen, onderhoud huis, onderhoud auto, vervangen apparatuur. Daarnaast heb ik een cashbuffer van 3 maanden vaste lasten. Werkt heel fijn en houdt het geld dat ik maandelijks overhoud om te beleggen constant waardoor ik dit kon automatiseren.

 6. Tiny

  Ik word enorm onrustig van potjes en gebruik ze dan ook niet. Ik weet grotendeels wat voor uitgaven eraan komen en betaal op het moment dat de uitgave er is van de grote hoop. Soms betekent het dat 1 uitgave wat naar voren wordt getrokken en een andere wat naar achter, maar met dit soort kosten maakt me dat ook niet zo uit. Wel zorg ik dat de grote hoop altijd groter is dan de uitgave, vanwege eventuele onverwachte echt noodzakelijke uitgaven. De grote hoop heeft dus wel een minimum. Alles wat niet op de spaarrekening gaat, beleg ik. Weet ik dat we een grote uitgave gaan doen binnen nu en een jaar (bijvoorbeeld badkamer of groot schilderwerk) dan is de verhouding spaar/ beleggen een tijdje met meer focus op spaar.

 7. Schapie

  Ik hou van het overzicht dat potjes geven. Voor 2022 hou ik lopende potjes aan voor belastingen, zorgkosten, jaarabonnementen, en onderhoud, en ik heb een paar slapende potjes waar niets meer bij hoeft en die ik hopelijk dit jaar eindelijk ga uitgeven aan enkele persoonlijke doelen. Het zorgpotje is, in tegenstelling tot voorgaande jaren, in één keer gevuld met de 13e maand in plaats van maandelijks, de jaarpremie voor het volgende jaar gaat er dan meteen uit en het eigen risico in de loop van het eerste kwartaal.

  Voor kleding en dingen die het leven leuk maken hou ik geen aparte potjes meer aan, dat deed ik vroeger wel maar in de afgelopen jaren heb ik zelden meerdere grote uitgaven in korte tijd gedaan aan die zaken dus de bedragen zijn naar mijn maandelijkse budget voor variabele uitgaven verhuisd, ik ben benieuwd of dat gaat bevallen. Ik blijf mijn variabele uitgaven nog wel bijhouden per categorie (boodschappen, kleding, spullen, activiteiten/diensten, reizen/vervoer) en als er een categorie is die door het jaar heen toch wel sterk blijkt te clusteren komt er volgend jaar weer een potje voor.

 8. Ikkelien

  Hier ook potjes:
  Huisdieren (alles, behalve voer)
  Medisch (alles wat niet vergoed wordt door de zorgverzekering)
  Bril
  Kleding
  Hypotheek (extra aflossingen)
  Later (we bouwen geen pensioen op)
  Overig (voor alles wat niet onder de boodschappen en vaste lasten valt)

 9. Jeroen

  Maar je potjes zijn dus spaarpotjes en niet een reservering van de beleggingspot?

  1. Geldnerd

   Klopt. Geld op een spaarrekening dat binnen 24 uur op mijn lopende rekening kan staan.

 10. geldistijd

  Als zorgverzekering vooruitbetalen slechts 1% korting oplevert, is het dan wel de moeite?

  1. Geldnerd

   Ik vraag me dat inmiddels ook af. Ik doe het ook een beetje om de vermogensrendementsheffing te drukken, dat scheelt toch ook weer ongeveer 1,5% van het premiebedrag. Maar feitelijk is dat alleen de eerste keer een voordeeltje, daarna is het alleen een verschuiving in de tijd. Het is allemaal tientjeswerk.

Reacties zijn gesloten.