Halfjaarlijkse ‘Operatie Kledingkast’

 • Berichtcategorie:Minimalisme

Geldnerd is soms een echte man. En dat betekent onder andere dat hij een bloedhekel heeft aan winkelen. Dat doe ik zoveel mogelijk online. En Geldnerd is ook minimalist. Dat heb ik in 2017 ook in mijn kledingkast doorgevoerd. Maar je kunt altijd verder optimaliseren. En je moet het ook onderhouden. Afgelopen weekend was het dan ook zo ver. Mijn halfjaarlijkse kledingkastcheck. Die gaat best grondig.

Van alle basisartikelen zoals t-shirts, sokken en ondergoed check ik hoeveel ik er nog heb, en in welke staat ze zijn. Versleten en kapotte exemplaren gaan weg, en er wordt waar nodig bijbesteld. Ik wil nog steeds voldoende exemplaren hebben om het twee weken uit te kunnen zingen.

Al mijn overhemden worden onderworpen aan de BMC, de Boorden- en Manchetten-Check. Bij tekenen van slijtage gaan ze er meteen uit. Zelf vind ik het verschrikkelijk om te zien, mensen met versleten boorden. Dus wil ik er zelf ook niet op betrapt worden. Ook hier werk ik met een voorraad die voldoende is om twee weken door te komen. Mijn overhemden koop ik online, en ik heb een sterke voorkeur voor een bepaald merk en dan alleen nog non-iron. Dat betekent helaas niet dat je ze helemaal niet hoeft te strijken, maar het scheelt wel enorm. Ook hiervoor is er dus weer een bestelling de deur uitgegaan.

Vervolgens was er nog een Dilemma op te lossen, met hoofdletter D. In een hoekje van mijn kast hingen enkele broeken die ik al zeker 6 jaar niet gedragen heb. En een zomerjas met hetzelfde euvel. Maar alles nog verre van versleten. Gelukkig kreeg ik hier hulp van Vriendin. Zij wierp 1 blik op de snit en de stijl, en zei ‘weg ermee’. Daar ben ik haar dankbaar voor, het behoedt mij voor ‘voor gek lopen’. Ik heb mijn kledingkastcheck afgesloten met een rondje schoenen poetsen. Dat doe ik overigens vrijwel wekelijks. Mijn opa, die ik helaas nooit gekend heb, was schoenmaker. Het voelt toch een beetje als een eerbetoon aan hem, en het ziet er netter uit en zorgt dat de schoenen langer meegaan. Bij de halfjaarlijkse check kijk ik ook naar dingen als veters. Ik heb twee paar vervangen, want ’s ochtends je veter doormidden trekken terwijl je haast hebt vind ik nooit een goed idee…

Dus deze week zijn er weer wat pakketjes binnengekomen in Huize Geldnerd, met de verschillende bestellingen die voortvloeiden uit ‘Operatie Kledingkast’. Ik heb in één keer ongeveer 25% van mijn kledingbudget besteed. Gelukkig was het op veel plekken nog Sale, dus ik heb ook wat mooie kortingen gekregen. Ook is er een volle zak naar de kledingcontainer van het Leger des Heils gegaan.

De volgende check staat gepland voor over een half jaar. Soms vind ik het aloude adagium rust, reinheid en regelmaat nog niet zo gek!

Hoe is het met jouw kledingkast?

Dit bericht heeft 20 reacties

 1. mariimma

  Een kwart van je kledingbudget investeren tijdens een halfjaarlijkse update. Klinkt alsof je geld gaat overhouden…! 😀

  1. Geldnerd

   Beetje vroeg in het jaar om die hoop uit te spreken… Maar er is hoop, ja.

   1. mariimma

    … maar misschien worden het wel nog drie zwembroeken, vijf paar sandalen en een mankini…. 😀

    1. Geldnerd

     Dat zou kunnen. Maar ik weet niet of ik daar dan ook een blogje aan ga wijden… ?

 2. Lot

  Kragen kna je ook prima keren, vind dat altijd een leuk en bevredigend klusje

  1. Geldnerd

   Dat weet ik, maar het gaat vooral om de punten van de boorden. En die kun je niet keren…

 3. Ik werd helemaal blij van je eerste alinea 😉 Leuk om eens de “mannelijke aanpak” te lezen. Overigens ook heel erg Marie Kondo van je om die dingen weg te doen waar je niets meer mee hebt. Geen joy enzo.

  1. Geldnerd

   Dankjewel!

 4. Greet

  Ah, de kledingkastcheck. Doe ik ook, in de herfstvakantie de eerste, met de zomer/winterkledingwissel, en in de meivakantie weer,bij de winterkleding/zomerkledingwissel. En dan ook een lijst maken van nog aan te schaffen zaken.
  Schoenen worden ook wekelijks gepoetst, niet omdat er een schoenmaker in de familie zat,maar omdat het de schoenen in goede conditie houdt. Pure vrekkigheid dus.

 5. Niet Tot 71

  Oef, dat is ook nog eens een klusje waar ik aan moet.
  Er hangt genoeg wat ik nooit draag. Ik vind kleding echt helemaal niet leuk en winkelen nog minder, maar inderdaad wil ik er ook niet als een schoffie bijlopen. Binnenkort ook maar eens iets aan doen.

  1. Geldnerd

   Het is volgens mij het leukste deel van de KonMari methode: al je kleding op een hoop en uitzoeken.

 6. anna

  Wat een goed idee je klerenkast ieder half jaar te checken!

 7. L.

  Ha Geldnerd, leuke blog! Nadenkend (ook nerd hiero) Is die twee weken nu inclusief of exclusief de kleding die in de was zit?
  Groet, L.

  1. Geldnerd

   Inclusief. Dus als alles schoon in de kast ligt/hangt, dan kan ik twee weken vooruit.

   1. L.

    Wauw, goed georganiseerd!

 8. Mark

  Hoi,

  Ben wel benieuwd maar welk merk je voorkeur uit gaat met de overhemden ?

  1. Geldnerd
   1. Mark

    Dank voor de link

 9. dertigermetkids

  ik vind weg doen altijd lastig.. hier vooral gaatjes in shirts en truien op de buik en in broeken op de knieen van t op de grond zitten bij de kleine kids/opruimen van speelgoed… vaak nog een stofje erachter en kan nog een tijd mee.. vooral als het erg fijne broeken zijn (lastig te vinden als je klein bent.. en de broeken die fijn zitten en mooi zijn , zijn niet jarenlang te koop helaas.. dus hetzelfde model nog een x kopen gaat helaas niet op..)
  inspirerend om te lezen hoe makkelijk jij het doet!

Reageren is niet mogelijk.