Project 8,25

 • Berichtcategorie:Minimalisme

Minimalisme is ook voor mij een thema, dat is bij mijn vaste lezers wel bekend. Ik probeer stevig te sturen op het aantal bezittingen dat ik heb, en ik heb ook gerationaliseerd in mijn kledingkast. Maar toch blijf ik altijd op zoek naar manieren om het met nog minder te doen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van leven.

Een van de dingen die daarbij mijn aandacht heeft is het welbekende ‘Project 333‘. Als je het nog niet kent moet je de term maar eens intypen bij Google, er gaat een wereld voor je open. Bij dit project werk je met een ‘capsule wardrobe’, ofwel een seizoensgarderobe. Je gebruikt 3 maanden lang slechts 33 kledingstukken, inclusief jassen, schoenen, tassen en andere accessoires. Ik vind het een interessant experiment, en het is soms hilarisch om de ervaringen van mensen te lezen. Meestal vrouwen overigens, alhoewel er ook wel wat mannen meedoen.

Het lijkt mij ook wel wat. Maar ik worstel wel met die ’33’. Want er zit een groot verschil tussen de kleding die ik naar mijn werk draag en de kleding die ik in mijn vrije tijd draag. Op het werk is het kostuum, overhemd en meestal een stropdas. Dat zul je me buiten het werk niet snel zien dragen. Op het gebied van kleding is er dus geen overlap tussen werk en privé, het zijn twee gescheiden werelden. Tegelijkertijd is het wel zo dat ik voor mijn werk eigenlijk zomer en winter uit dezelfde collectie put. En in mijn vrijetijdskleding heb ik eigenlijk twee collecties, ‘zomer’ en ‘winter’.

Ik denk dus dat ik mijn eigen variant moet bedenken. Project 33/12+33/6. Oftewel Project 8,25, want dat is de uitkomst als je deze som in Excel invoert.

Kostuums5Poloshirts8
Overhemden14Truien4
Riem2Paar sokken14
Colbert1  
Spijkerbroek2Paar nette schoenen3
Chino2Paar schoenen vrije tijd3
Pyjama2Paar Slippers1
    
Winterjas formeel1Regenjas1
Winterjas casual1Fleece vest1

Wat ik buiten beschouwing laat is basic t-shirts en ondergoed. Daarvan heb ik wel als regel dat ik van beide voldoende moet hebben om twee weken door te komen zonder wasmachine, dus van beide heb ik ongeveer 15 stuks. Ook leg ik mijzelf geen limiet op voor wat betreft het aantal stropdassen. En ik laat sportkleding ook buiten beschouwing. Mijn zeilkleding, mijn uitrusting voor lange-afstandswandelen, mijn zwemkleding. Want dat is niet voor dagelijks gebruik. Dat noem ik hobby-uitrusting, geen kleding. Misschien is dat valsspelen? Maar daardoor blijf ik wel mooi binnen de 2×33 stuks!

Nu maar eens kijken hoe ver ik hiermee kom!

Hoe ziet jouw ‘capsule wardrobe’ eruit?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Divnomics

  Interessant, moet mijn kledingkast ook nog steeds eens doorlopen. Dit is een handige manier om wat overzicht te krijgen. Hoeveel ik nu heb, geen idee dus.

  Overigens had ik de sokken ook weggelaten, 33 klinkt veel maar de sokken nemen in jouw geval al bijna de helft in van wat er mogelijk is 😉

  1. Amber tree

   Mannen hebben het makkelijk… Sokken kunnen er vlot bij!

   Ik wil het ook wel eens proberen. Mijn werk vraagt uitzonderlijk een kostuum. Het kan een goede manier om om al de hemden af te dragen die ik heb voor ze uit de mode raken

 2. Team CF

  Ondanks flink recyclen de afgelopen 2 jaar (vrijwel niks nieuws gekocht) ziet de “capsule wardrobe’ er nog steeds uit alsof ie op steroïde loopt. Maar daar gaan we nog wel verandering in brengen! Wil in het komende jaar ook naar een kleding kast waarbij alles gebruikt wordt (in ieder geval elk seizoen) en niet stof ligt te vangen.

 3. geld is tijd

  Ik heb geen aparte kantoorwerkkleding, wel veel fietskleding en tuinierkleding, dus deze aanpak zou voor mij niet werken. Volgens mij is het belangrijkste dat je een goed overzicht in je kast hebt, zodat alles in het zicht hangt en je altijd weet wat je teveel of teweinig hebt.

 4. Ineke

  Een van de weinige dingen waar ik niet in hoef te consuminderen van mezelf is kleding, dus deze uitdaging laat ik aan me voorbij gaan. 🙂

  1. Ineke

   Ik koop trouwens niks en er gaan ook dingen weg maar daar blijft het bij.

 5. Truus

  5 kostuums, 14 overhemden, 14 paar sokken??? Dat lijkt mij toch niet overeenkomstig met de capsule methode? Dat zijn al 33 kledingstukken. Zonder schoenen, jassen en accesoires. Of snap ik het niet goed?

  1. Geldnerd

   Vandaar 2×33: 33 zakelijk en 33 vrije tijd.

 6. Eddie

  Ik hanteer de 5 methode. Van ieder kledingstuk max 5. Dus 5 schoenen, 5 broeken, 5 tshirts, 5 overhemden, 5 pakken, etc. Echter wel van ieder 5 voor werk en 5 voor thuis.

Reageren is niet mogelijk.