Welke uitgaven wil ik in 2018 niet meer doen?

Zelf vind ik dat ik elke maand nog best veel geld uitgeef ‘voor mijzelf’. Eerder heb ik geschreven dat ik maandelijks de helft van mijn salaris weg boek naar de beleggingsrekeningen, de spaarrekening, en de aflossing van het huis. En toch was mijn spaarpercentage ‘maar’ 37,4%. Tijd dus om eens in de administratie van 2017 te duiken en te kijken waar mijn geld naartoe is gegaan.

Iedere uitgave die je wel of niet doet is een keuze. Ik ben geen consuminderaar, die als doel heeft (al dan niet uit noodzaak) om zo min mogelijk uit te geven. Ik kijk vooral of mijn werkelijke uitgaven in de pas lopen met mijn bestedingsplan. Of ik de afwijkingen kan verklaren en of ik het ook goed besteed geld vind. En dat was voor 2017 op een paar punten wel een pijnlijke exercitie.

Onvoorzien?

Geldnerd en Vriendin hebben afgelopen jaar toch nog wel wat dingetjes aangeschaft voor de inrichting van ons huis. Dat doen we 50/50. Ik had hier niet voor gebudgetteerd, maar heb er wel ongeveer € 2.000 aan besteed. Voor 2018 verwacht ik een (fors) lager bedrag, ik heb er € 750 voor gebudgetteerd.

Daarnaast heb ik een nieuwe fiets gekocht, omdat mijn vorige fiets binnen enkele maanden gestolen werd. Dat was een onvoorziene uitgave van ongeveer € 400. Ook bij abonnementen heb ik mijn budget behoorlijk overschreden, maar dat is een verschuiving in de tijd. Mijn abonnement op The Economist liep tot begin 2018, maar heb ik in 2017 al verlengd voor drie jaar. De volgende verlenging heb ik financieel dus gepland voor 2020 (en die gaat dan begin 2021 in).

De laatste echte budgetoverschrijding is voor de tandarts en mondhygiënist. Ik had hier ongeveer € 160 begroot, maar na de jaren in het Verre Warme Land moest er dringend wat achterstallig onderhoud aangepakt worden. De kosten in 2017 waren ruim € 600. Voor 2018 verwacht ik hier overigens een nog veel hoger bedrag, maar daar heb ik voor gereserveerd. Daar schrijf ik een andere keer wel over.

Daarnaast heb ik behoorlijke bedragen uitgegeven voor mijn hobby’s: zeilen en lange-afstandswandelen. Mijn wandelschoenen hebben het verblijf in het Verre Warme Land uiteindelijk niet overleefd, en moesten dus vervangen worden. En datzelfde gold voor mijn zeilpak. Met wat kleine dingetjes eromheen, ging dit alles bij elkaar om bijna € 2.000.

Om over na te denken…

Er zijn drie categorieën uitgaven waar ik toch nog even over nadenk.

Allereerst mijn uitgaven aan kleding. Mijn kledingbudget in 2017 was € 4.000, werkelijke uitgaven waren € 4.075. Dat is heel wat meer dan sommige collega-bloggers. Tegelijkertijd heb ik mijn garderobe afgelopen jaar enorm gerationaliseerd en geminimaliseerd, en dat bevalt me nog steeds uitstekend. Na analyse merk ik ook nu weer dat 3/4 van dit budget besteed wordt aan kleding voor mijn werk. Denk aan kostuums, overhemden, stropdassen, en schoenen. Maar het blijft erg veel geld.

Er zit een dilemma achter. Als Geldnerd nog één of twee stapjes klimt op de carrière-ladder, dan komt hij in aanmerking voor een vergoeding voor representatiekosten. Die onder andere bedoeld zijn voor kleding. En die dat zakelijke kledingbudget volledig zouden compenseren. Maar met stapjes op de carrière-ladder komen ook extra verantwoordelijkheden en extra uren. En ik weet oprecht niet of ik daar nog zin in heb. Of zich dat verhoudt met mijn HOT-streven.

Dan de horeca. In deze categorie zitten thuisbezorgde maaltijden, en bezoekjes aan cafés en restaurants. Daar heb ik zelf € 1.050 uitgegeven. En samen met Vriendin nog eens € 3.000. Ruim 70% is besteed tijdens zo’n 40 restaurantbezoekjes, en € 400 aan 20 maal eten thuis laten bezorgen. € 600 is besteed in cafés en aan (dure) kopjes koffie buiten de deur. Maar met het schaamrood op mijn kaken beken ik dat ik ook minimaal eens per week een snackmomentje heb gehad. Ik herken het ook wel helemaal. Laat in de middag / vroeg in de avond, op weg van werk naar huis, door een groot station met allerlei verleidingen. Niet goed voor mijn gewicht, niet goed voor mijn gezondheid, niet goed voor mijn portemonnee. Een van mijn voornemens voor 2018 is om dit niet meer te doen, en om ook fors te minderen met de kopjes koffie. De eerste weken van dit jaar is dat gelukkig een succesvol voornemen.

Dan mijn lunchkosten en andere catering op kantoor. Daar heb ik € 1.250 aan uitgegeven. Ook dat bedrag heb ik nader uitgesplitst. Het is besteed aan ruim 200 koffie’s en cappuccino’s (€ 550) en 140 keer lunchen in het bedrijfsrestaurant (€ 700). Dat vind ik eigenlijk echt teveel. Tegelijkertijd zie ik mezelf echt niet ‘Lunchpreppen’. Ik heb in elk geval besloten de kopjes koffie in 2018 minstens te halveren. Dat moet ook lukken, we hebben sinds een tijdje veel betere koffie-automaten waar (gratis) veel lekkerder koffie uitkomt!

Tenslotte

Mijn koffie- en snackgedrag vind ik echt wel een verbeterpunt. Dat moet in 2018 beter, goedkoper en gezonder. Onlangs las ik een heel interessante blog bij The Simple Dollar over zelfbeheersing, dat ga ik goed ter harte nemen.

Hier zit dus ook nog wel wat bezuinigingspotentieel, denk ik zomaar. Ik reken erop dat ik dit jaar gemiddeld genomen een paar duizend euro goedkoper uit kan zijn dan in 2017. Dat is goed, want dan wordt dat spaarpercentage van 40,0% geen enkel probleem. Al heb ik ook voor 2018 wel wat grote uitgaven begroot. Zo heb ik dit jaar een nieuwe bril nodig (en die is al een aantal jaar met varifocale glazen, want Opa Geldnerd, dus duur). En ook ga ik dit jaar vrijwel zeker mijn laptop vervangen. Maar beide uitgaven staan keurig in de begroting.

Wat vind jij van je eigen uitgaven?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Daphne

  Op alle kosten heb ik de laatste jaren al beknibbeld. Zo ver, dat ik inmiddels ook geen sportabo (fervent sporter) en tv abo meer heb . En ook uiteten is max 4x per jaar. Thuisbezorgen doe ik sowieso niet (healthfreak en ik vind het gewoon niet echt lekker). Lunch nam ik altijd al mee naar het werk.

  Ik geef echter nog steeds veel geld uit aan reizen en verwacht dat ook te blijven doen. Al stap ik ook rustig op de fiets voor een fietsreis. Daarentegen ga ik vrijwel nooit weekendjes weg (muv naar vrienden ed). Een kostenpost die ‘lastig’ is maar waar ik inmiddels ook aan het beknibbelen ben, zijn supplementen en andere health substanties.

  Eigenlijk ben ik in een jaar of 2 tijd een redelijke supervrek geworden. En toch leef ik comfortabel. Het is meer een sport: hoe ver kan ik gaan.

  Trots: okee, als vrouw ben ik nou eenmaal gevoelig voor leuke jurkjes enzo. Prive doe ik handeltjes in 2e hands dameskleding, dus ik kom niets te kort en kom ook voor een prikkie aan mijn eigen kleding die ik weer verkoop als ik er genoeg van heb. Eerder was het nog wel dat als ik 4x per jaar naar de stad ging, ik me niet kon bedwingen en dat superleuke bijzondere jurkje van 80-120,- kocht. Inmiddels is het me de laatste 2x gelukt om die urge te bedwingen en daar was ik achteraf blij om. Dat jurkje had echt niets toegevoegd aan mijn bestaande garderobe.

  Yes! ik heb mij urges in de hand!! HA!

  1. Karin

   Via welk kanaal verhandel jij je kleding? Ik wil dat ook graag doen, maar marktplaats is tot nog toe geen succes.

   1. Geldnerd

    Ik handel niet. Wat ik nog heb, gebruik ik tot het versleten is. Vervanging doe ik alleen als het past binnen mijn Project 8,25.

   2. Daphne

    marktplaats. Al jaaaaaren. Groot en breed publiek daar

   3. Daphne

    aanvulling: bij MP is het afhankelijk vh seizoen: vlak voor de zomer het beste, hartje winter en zomervakantie het slechtste. Een breed assortiment (lees: heeeeeel veel spullen0 werkt zeer goed. Refereer in je advertentie naar je andere advertenties en zorg dat je een ‘stempel’ op je aanbod zet. Dwz: herkennen mensen jouw stijl? Er zijn veel dames die altijd terugkomen omdat ze mijn stijl erg leuk vinden

 2. Zijn de bedragen niet al motivatie genoeg om er mee te stoppen?
  Voor mij was het iedere dag in de kansloze kantine €5-€6 uitgeven of – nog erger – eigenlijk geen tijd voor lunch dus een nog duurder eigenlijk niet echt lekker stokbroodje oid. uitgeven al lange tijd een bron van irritatie. Echter toen ik dat optelde en er honderden euro’s aan uit bleek te geven was ik er echt klaar mee. Zo erg is brood maken helemaal niet en oprecht ’t is lekkerder.
  Met pakken ben ik ook gestopt. Gelukkig is de bedrijfscultuur hier aardig veranderd, dus dat helpt. Meestal spijkerbroek, hemd en evt. jasje. Sneakers er onder en klaar – ongeacht welk soort overleg.

  Maar eigenlijk is de eindconclusie: werken is veel te duur. Hoog tijd om te stoppen 🙂

 3. Ineke

  Daar is nog wel ruimte voor verbetering ja. ?
  Je weet in ieder geval goed waar de kneep zit en waar je kunt bezuinigen. Je kunt de bezuinigingen ook stapje voor stapje doen dan merk je het het minste.
  Voor mij persoonlijk is eerder met werken kunnen stoppen belangrijker dan alle broodjes, etentjes en kopjes koffie buiten de deur. Ik leef van een niet al te hoog salaris maar mijn spaarbedrag is al van dien mate aan het worden dat het in de range van f*** you money komt en dat is een zalig gevoel. ?

 4. Meneer en Mevrouw

  Dat zijn forse bedragen 🙂 Er is in ieder geval ruimte om nog wat te snijden mocht de nood aan de man zijn 😉

  Hoewel een zeilpak en goede wandelschoenen natuurlijk gewoon eerst levensbehoeften zijn!

 5. Consuminderen

  Het verschil tussen werken en niet werken scheelt veel op kledingbudget.

  Het verplichte sociale eten met mensen die je privé niet uitgezocht zou hebben. Op plekken die niet je eigen keuze is. Blij dat ik er vanaf ben. Toch was het mijn vaste voornemen om na het afscheid van werken in die hippe tent in Rotterdam te eten. Ik heb er helemaal geen zin meer in. Die werkcultuur, vrijdag,iddagborrels. Brr. Mijn eigen vrije tijd en mijn eigen keuze heerlijk.

  Ik werk weer en nog gratis ook. Vele uren per week. In de vergadering gisteravond zei dat ik een dure kracht ben. Een aantal medebestuursleden vonden dat een rare opmerking.

  Wat ik daarmee bedoel te zeggen, dat werken een aanslag is op mijn gezondheid. Gezondheid is onbetaalbaar. Van vrij zijn, gaat de gezondheid vooruit. Minder stress, meer bewegen.
  Van achter een bureau zitten gaat mijn gezondheid achteruit, uit Consuminderen minimalisme wil ik geen dubbel of overbodig werk doen. Daar hou ik me aan vast. Dus gisteravond zijn twee niet betalende bootbezitters de wacht aangezegd.

 6. Team CF

  Er valt bij ons bijna niks meer te snijden (niet waar ik nog in wil snijden in ieder geval). 2018 wordt een zooitje met lange vakantie, geen werk, etc. Geen idee hoe het jaar gaat lopen, wordt lekker anticiperen 🙂

  1. Geldnerd

   Dat heb ik ook gehad toen ik naar het Verre Warme Land ging. Genieten van het totaal uit mijn comfortzone gaan…

 7. Olga

  Zelf eten meenemen is naast veel lekkerder ook nog eens veel gezonder. De snack impulsen kun je eenvoudig voorkomen door zelf wat bij je te hebben,. fruit, bifi, nootjes of een reep. Zelf in de supermarkt kopen is veel goedkoper dan per stuk op een station. Ik herken het wel, vooral als het koud en regenachtig is. Sinds ik zelf wat bij me heb, gaat het veel beter.

Reageren is niet mogelijk.