Cash crunch

 • Berichtcategorie:Administratie

In mei was het even spannend op de bankrekening van Geldnerd. Uitgaven kwamen qua tijd onverwacht dicht bij elkaar te liggen. Qua liquiditeit, de mate waarin ik aan mijn kortlopende betalingsverplichtingen kan voldoen, werd er even scherp aan de wind gezeild. Dat zijn de momenten dat de buffer zijn waarde weer bewijst.

Wat gebeurde er allemaal? Allereerst ging ik, voor het eerst in lange tijd, weer zeezeilen. Daar ben ik dol op. In het Verre Warme Land kwam het er niet van, maar nu deed zich een mooie kans voor. Alleen moest daarvoor mijn uitrusting wel aangevuld worden. Want mijn zeilpak, onmisbaar  voor dit soort tochten, was echt ‘op’. Daar kan ik weinig van zeggen, want dat pak was ook 15 jaar oud. Maar goed, er moest dus met spoed een nieuwe komen. Gelukkig vond ik een mooie aanbieding, maar uiteindelijk was ik wel een bedrag met 3 nulletjes kwijt.

Ook had ik dringend een nieuw kostuum nodig. Of twee. Geldnerd doet het soort werk waarbij het eigenlijk wel nodig is om elke dag een kostuum te dragen, en meestal ook een stropdas. Ook hier heb ik redelijk goed op de aanbiedingen gelet, en een goede deal gevonden (tweede pantalon, hoera, dat verlengt de gebruiksduur van het kostuum aanzienlijk). Maar ook hier weer een bedrag met 3 nulletjes.

Maar plotseling vonden Geldnerd en Vriendin dé eettafel. Daar waren we al naar op zoek sinds we ons huis kochten. We hadden de hoop al een beetje opgegeven toen de tafel daar plotseling voor onze neus stond. Gewoon in een winkel hier in de buurt. Prachtig design. Wel aan de prijs. Maar we konden de tafel zoals die in de showroom stond krijgen. Dat scheelde een mooi bedrag van die prijs. En een hoop levertijd. Die was ineens geen 13 weken maar slechts 2 weken. Omdat er na die 2 weken nieuwe tafels voor in die showroom kwamen. En ook hier weer een bedrag met 3 nulletjes.

Tsja, dan gaat het ineens hard. En ben je een paar keer bezig om geld van de kleine buffer naar de lopende rekening te boeken. En een keer zelfs van de grote buffer. Allemaal voorziene uitgaven, dus dat is geen probleem. Maar ze liggen dan ineens wel erg dicht bij elkaar.

En toen kwam keurig volgens schema het salaris van mei binnen, inclusief het vakantiegeld. De automatische boekingen voor sparen en beleggen, gezamenlijke huishouding en de hypotheek deden hun werk weer. Ik had al wat extra boekingen voorgeprogrammeerd om de kleine en de grote buffer weer aan te vullen. En zo komt alles weer goed. Alleen zal ik dit wel merken in het Spaarpercentage van het tweede kwartaal, denk ik.

Hoe gaat het met jouw liquiditeit?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Scherp aan de wind zeilen moet kunnen, zolang je maar niet ten onder gaat ;). Zo te horen had je het inderdaad prima onder controle. Veel plezier met de nieuwe aankopen. Door zuinig te leven en niet heel veel te consumeren, geniet je juist extra van de dingen die je WEL koopt 🙂

 2. Team CF

  Das stom toevallig, onze Mei maand was hetzelfde! 4 cijfers naar de WOZ/Riool/Afval, 4 cijfers naar de aannemer/bouwmarkt, 4 cijfers naar de dagopvang, 4 cijfers naar de hypotheek en nog een hele riedel aan afschrijvingen voor van alles en nog wat. Hadden gisteren niet veel meer op de rekening staan. Blij dat het salaris gestort is 🙂 Savings rate van deze maand gaat niet echt leuk worden, maar ach, hoort erbij.

  Hoop dat je in ieder geval lol uit je uitgaven gaat halen!

  1. Geldnerd

   De lol van het zeilpak heb ik de afgelopen week ruimschoots gehad!

   1. Team CF

    Dat wil ik wel geloven! Waar ben je geweest??

    1. Geldnerd

     Even heen en weer naar Engeland.

 3. Nona

  Bij ons waren de eerste 5 maanden van het jaar wel heel erg slecht: wanbetaler hier, onverwachte herstellingen daar en dat zowat 5 maanden lang. Dus nu zijn we daaraan zo maar ff 5 cijfers lichter dan eind vorig jaar :-/
  Blij dat we het allemaal konden betalen, maar nu mag die ongein wel stoppen!
  hier hoeven we gelukkig geen maatpakken oid aan, dus daar zijn we dan weer geen geld aan kwijt 😉

  1. Geldnerd

   Maatpakken… Hier ook echt niet hoor!

 4. Amber tree

  Mei is een dure maand voor iedereen… We hebben deze avond nog net 54€ op de rekening staan. net genoeg voor de boete van 53€ die ook vandaag is binnengekomen…

  Morgen is alles beter en anders!

 5. mariimma

  Zo zie je maar dat iedereen weer andere dingen belangrijk vindt!

  Met mijn liquidititeit gaat het bizar goed.

  Veel plezier met al je aanschaffen.

Reageren is niet mogelijk.