De financiële maand

Hij is best wel gestructureerd, die financiële maand van mij. Dat besefte ik onlangs toen ik ‘m aanpaste naar aanleiding van de renteverlaging bij de Rabobank. Rust, reinheid en regelmaat zijn ook hier de sleutelwoorden.

Mijn maand begint op de 24e. Dat is de dag dat mijn salaris gestort wordt op mijn lopende rekening. De dag daarna vinden er automatisch een aantal overboekingen plaats.

 1. Mijn bijdrage aan de aflossing van ons huis wordt overgemaakt naar de gezamenlijke rekening.
 2. Mijn bijdrage voor de overige kosten van het huishouden wordt ook overgemaakt naar de gezamenlijke rekening.
 3. Ik maak een vast bedrag over naar mijn beleggingsrekening.
 4. Ik maak een vast bedrag over naar mijn grote Bufferspaarrekening.

Twee boekingen naar de gezamenlijke rekening? Ja! Op die manier is het makkelijker voor mij om in mijn administratie de bijdrage aan de aflossing te verwerken als onderdeel van mijn spaarpercentage, en niet als gewone uitgave. Ze zijn toch voorgeprogrammeerd, dus het kost mij geen extra werk.

Na die automatische boekingen blijft er ongeveer € 750 over voor mijn eigen uitgaven. In mijn administratie heb ik ook een Cashflow overzicht per maand. Hierin staan alle vaste uitgaven zoals mijn zorgverzekeringspremie en telefoonabonnement. Ook zet ik andere grote uitgaven erin die ik wil doen. Door dat een beetje goed te ’timen’ kan ik voorkomen dat ik rood kom te staan of (oh horror) geld van mijn buffer moet halen om een gaatje te dichten. De meeste vaste lasten worden in de dagen na de salarisbetaling automatisch afgeschreven. Voor de rest gaat het geld naar reiskosten, lunches, cadeautjes, persoonlijke boodschappen, persoonlijke verzorging, et cetera.

Sinds kort doe ik nog een boeking. Als ik mijn salaris ontvangen heb, maak ik het restsaldo van de afgelopen maand over van de lopende rekening naar mijn kleine Bufferspaarrekening. Op die manier voorkom ik dat het de maand daarna in ‘de grote hoop’ verdwijnt. Zo spaar ik toch een paar honderd Euro per maand extra.

Hoe verloopt jouw financiële maand?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. gelddromer

  Mijn overzicht ziet er ongeveer hetzelfde uit. Na de vaste overboekingen houd ik een bedrag over van ongeveer 500,-. Meestal gaat dit geld niet op aan leuke dingen of persoonlijke verzorging en blijft er een mooi bedrag over.

  Aan het eind van de maand (de 22e) heb ik bij de Rabo ingesteld dat alles boven mijn buffer (ik wil niet rood staan). Automatisch overgeboekt wordt naar mijn spaarrekening voor de aflossing.

  Tip: Dat automatisch sparen bij de RABO werkt echt fantastisch, je geeft gewoon een minimale buffer aan, en alles wat je aan het eind van de maand overhoud gaat naar een spaarrekening. Je kan hier ook een maximaal bedrag opgeven wat overgeboekt mag worden. Wij hebben 1 keer een probleempje gehad toen wij een groot bedrag moesten pinnen voor een verbouwing op de 22e. Maar dat was met de app zo opgelost. Aangezien jij ook bij de rabo zit, misschien de volgende automatisering?

  1. Geldnerd

   Hee, dat is een handige optie, die kende ik niet. Daar ga ik even naar kijken. Dank voor de tip!

   1. gelddromer

    Ik heb even voor je gekeken. Het heet op de site van de Rabo “saldosparen”.

    Succes!

 2. Team CF

  “Hoe verloopt jouw financiële maand?” in 1 word: chaotisch. Mevr. CF krijgt salaris op de laatste dag van de maand. Mr CF krijg het elke 4 weken, dus dat schuift lekker door de maand heen. Daarna dus nog inkomsten van 5 panden, die ook niet altijd op dezelfde dag doorkomen (maar wel altijd binnen een dag of 4 van maand einde, twee kanten op!). En dan hebben we nog de expense claims van Mevr. CF, ook altijd weer een verrassing wanneer die komt.
  De Meeman afschrijving, die ook nog wel eens een week verschuift rond maand einde. Daarnaast dus nog alle “gewone” afschrijvingen zoals g/w/e, verzekeringen (per kwartaal), wegen belasting (no nog kwartaal, daarna per maand), WOZ (jaarlijks), kinderopvang, de credit card (eerst week van de maand, bedrag varieert enorm i.v.m. kosten voor werk Mevr. CF), etc. etc. Laat tegenwoordig ook een wat grotere buffer staan rond het einde van de maand, dit is namelijk gewoon bijna niet meer te plannen…..

  1. Geldnerd

   Wat is mijn maand dan heerlijk eenvoudig….

 3. Nona

  Goh bij ons is het gelijkaardig, met een hoop chaos erbij 🙂 man krijgt op het einde van de maand zn loon, en de overboekingen voor hypotheken en vaste lasten gaan er dan automatisch af. Dan zijn er inkomsten uit verhuurde panden: die komen soms niet, soms op het einde van de maand, soms aan het begin van de maand. Dan heb je kleppers als premies van de overheid, kinderbijslag, enz. In Belgie krijg je dat elke maand, maar afhankelijk van de instelling in het midden of in het begin van de maand. En als laatste, maar niet als minste: de inkomstenvan mn eigen mini-bedrijfje. Dat genereert (als het goed gaat) de hele maand door elke paar dagen een onregelmatige stroom geld. Dat moet ik allemaal monitoren , dus ik ben elke dag wel een paar keer te vinden op de internetrekeningen.
  Doe ik ook met liefde. Als er enkel rode cijfertjes zouden staan zou het met veel minder liefde gebeuren denk ik.

  1. Team CF

   I feel your pain 😉

 4. Minimaal

  Ik krijg op de 20ste en 24ste geld binnen (stufi/lening + zorgtoeslag). Verder komt mijn loon binnen elke vier weken. Dus af en toe heb ik een dikke maand, en soms niet. Er zit wel enige regelmaat in te ontdekken. Ik plan op de 24ste. Op de 25ste gaat er automatisch geld naar de spaarrekening en als er wat over is, gaat er aan het eind van de maand extra geld naar de spaarrekening.

Reacties zijn gesloten.