Spaardoel of Spend-doel?

Zal ik het doen? Een stevig spaardoel neerzetten voor 2017? Dat doel zou dan worden: de helft van wat er als inkomen binnenkomt direct doorstorten naar de spaar- en beleggingsrekeningen. Een spaarpercentage van 50%. Dat zou naar verwachting neerkomen op ongeveer € 27.500 in 2017. Dat is een hele hoop geld. En het is feitelijk ook wat ik de afgelopen maanden gedaan heb. Eigenlijk spaar ik dit bedrag het komend jaar niet helemaal, omdat een deel natuurlijk in de aflossing gaat zitten. Maar ook dat tel ik wel als sparen, want er staat bezit tegenover.

Eigenlijk is mijn doel om jaarlijks € 10.000 te sparen. Op dat jaarbedrag (en 5,0% rendement per jaar) is mijn lange-termijn financiële plan gebaseerd. Met een spaarpercentage van 50% ga ik daar fors overheen. Erg fors. Ook al heb ik in 2016 die 5,0% rendement niet gehaald. Maar het tekort aan rendement wordt dit jaar ruimschoots gecompenseerd door het extra gespaarde geld.

Er zijn twee factoren die hieraan bijdragen. De eerste is dat ik een aardige loopbaan met bijbehorend salaris heb weten te op te bouwen. Miljonair zal ik er niet mee worden, maar dat hoeft ook niet. Ik verdien goed. De tweede factor is dat mijn levensstijl de afgelopen jaren behoorlijk eenvoudiger is geworden. Minimalistischer. Ik heb eenvoudigweg veel minder behoefte om dingen te kopen. Dat doe ik dus ook niet. Dus in plaats van het geld uit te geven aan meer spullen, blijft het op de bank staan. Ondanks de aankoop van het nieuwe huis

De vraag is wel waarvoor ik spaar? Als ik toch niet de behoefte heb om te kopen? En als ik echt nog geen zin heb om te stoppen met werken? Dat is nog wel een dingetje. Ik voel me niet gierig, we doen echt waar we zin in hebben. Vriendin vond onlangs dat ik te weinig uitgeef. Dat geeft me wel te denken. Maar het antwoord op de vragen heb ik nog niet.

Of moet ik juist een Spend-doel definiëren?

NB: Op een of andere manier konden er vanochtend onder dit bericht geen reacties geplaatst worden. Wat het nu was weet ik nog steeds niet helemaal. Maar ik heb het bericht verwijderd en onder een andere titel opnieuw gepubliceerd, en nu werkt het wel.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Ineke

  Gewoon lekker doorsparen maar ook een leuke-dingen-potje maken. De ervaring (de mijne;)) leert dat als ik het eenmaal in de grote-doelen-pot heb gestopt, ik het er niet meer uit wil halen. Zo’n klein potje met geld om gewoon te verbruiken als je iets leuks gaat doen, werkt bij mij erg goed. Ik heb echter wel de neiging om, als dat bedrag op aan het lopen is, daar weer ‘gewone’ dingen van te gaan kopen zoals een grote bestelling kattenvoer ofzo, dat is dan weer ‘een beetje dom’. 😀

 2. Minimaal

  Waarom zou je een spend doel willen hebben? Ik zie niet in waarom je per se wat moet uitgeven gewoon voor de sake of uitgeven. Zeker als je er zelf tevreden mee bent, wat is dan het probleem?

  Ik heb inmiddels weer een nieuw spaarpotje in het leven geroepen. 🙂

 3. Anne

  Geen idee of je ook nog kinderen wil krijgen, maar ik kan je alvast vertellen dat dat een dure hobby is (ook als je alles low budget doet…)

 4. hypotheekweg

  Ook al denk je nu (nog) niet aan stoppen met werken, dat kan natuurlijk veranderen. Dan is een grote pot spaargeld/indexfondsen best handig…

  Ik zou dus zeggen: een spaardoel 🙂

 5. Koen

  Ik zou het geld lekker sparen. Als je er nu geen doel voor hebt dan voor het grote doel gebruiken, namelijk financiële onafhankelijkheid. Misschien vind je werken nu heel leuk, maar hoe is dat over 10 jaar. Misschien een potje maken voor onderhoud en/of verbeteringen aan jullie huis? Potje voor eventuele kinderen is vaak ook een goed idee.

 6. Janny

  Doe wat je later niet kunt doen:) Als je behoefte hebt om te spenderen, gewoon doen. Iedereen heeft wel iets op zijn lijstje staan wat hij/zij nog dolgraag wilt doen, dus waarom nu niet:).. En wie zegt dat je je financiële onafhankelijkheidsdag haalt of dat je ervan kunt genieten.. Oftewel geniet van het sparen, maar geniet ook van spenderen:)

Reacties zijn gesloten.