Aftellen naar nul

Afgelopen maandag las ik dat er een claim van € 3,2 miljard is ingediend tegen Nationale Nederlanden in een woekerpoliszaak. En dinsdag kreeg ik een mailtje met de volgende renteverlaging van mijn internetspaarrekening bij diezelfde club. Van 0,50% naar 0,45% per 31 maart. Of er een verband is weet ik niet, maar een jaar geleden was de rente nog 1,0%. Langzaam maar zeker tellen we af naar de nul. In elk geval gaat dat nu met een stapje van ‘maar’ 0,05%.

Een snelle check op Van Spaarbank Veranderen leert dat NN hiermee nog steeds in de top-10 van hoogste spaarrentes staat. 0,6% is het hoogste wat je nu kunt krijgen. 0,15% per jaar, dat scheelt € 1,50 per € 1.000 spaargeld per jaar. Daar heb je niet eens meer een kopje koffie voor. Laat staan dat je de inflatie of vermogensrendementsheffing bijhoudt.

Het zet me aan het denken over mijn contante geld. Momenteel zit ongeveer 45% van mijn vrije vermogen (het deel dat niet in stenen zit) in spaargeld en obligaties. De rest zit in aandelenfondsen en indextrackers. Van die 45% zit het grootste deel (80%) nog in geld op mijn spaarrekening. Dat is fors meer dan het deel dat ik als noodzakelijke cashbuffer beschouw, namelijk het bedrag voor 6 maanden reguliere uitgaven.

Die 6 maanden buffer zal ik wel in direct toegankelijk spaargeld houden, ook als de rente naar 0,0% gaat. Ik weet nog niet wat er gebeurt als de spaarrente negatief wordt. Zou er dan ook een negatieve rente op reguliere betaalrekeningen komen? Ik kan het me nauwelijks voorstellen (maar de huidige rentestand kon ik me een paar jaar geleden ook niet voorstellen). Met een negatieve rente ga ik van bank veranderen, net zolang tot er nergens meer positieve rente of 0,0% te krijgen is. En ik overweeg om een deel van het spaargeld over te hevelen naar de obligatiefondsen.

Wat ga jij doen als de rente naar nul daalt?

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. hypotheekweg

  Zolang het 0,0% blijft is er nog weinig aan de hand, dan zou ik een soortgelijke buffer aanhouden als jij in cashgeld. (daar moet ik nog wel naartoe werken). Ik denk ook wel eens aan fysiek goud, maar daar ben je wel weer afhankelijk van de koers, een standaard rendement heb je er ook niet op.

  Als de rente echt onder de 0 komt weet ik nog niet wat ik zou doen..

  1. Geldnerd

   Goud? Brrrr… Dat doet niets, dat produceert niks.

 2. ambertree

  Ik maak dezelfde oefening over onze cashbuffer… Groter dan de algemene regels aanraden. Investeren is het plan. Voorlopig door het schrijven van Puts, als experiment…

  Goud brengt iets op, enkel in tijden van crisis…. Daarom hebben wij een deel in goud… Voor als het volgende 2008 er aan komt… Dan verkopen en aandelen kopen.

Reacties zijn gesloten.