215 biljoen dollar schuld

Twee honderd en vijftien biljoen. En een biljoen is een miljoen maal een miljoen. Dus het bedrag is US$ 215.000.000.000.000. Dat is, volgens cijfers van het Institute of International Finance (IIF), het niveau van de schuld van huishoudens, overheden, financiële en niet-financiële bedrijven op onze planeet. De afgelopen 10 jaar steeg die schuld met meer dan US$ 70 biljoen dollar. Het huidige niveau is 325% van het mondiale Bruto Binnenlands Product (BBP). Op de website van het IIF is het rapport alleen voor geregistreerde gebruikers te bekijken, maar ik las er een artikeltje over bij Business Insider.

Dit zijn van die absoluut onvoorstelbare bedragen voor mij. Monopoly geld. Ik probeer het dan altijd om te rekenen naar iets waar ik wel een beeld bij heb. Over deze schulden wordt rente betaald. Wat zou dat zijn, gemiddeld? 1,0% van die 215 biljoen is 2.150.000.000.000, oftewel twee biljoen honderdvijftig miljard. Maar de gemiddelde rente was vast hoger dan 1,0%.

Ter vergelijking: de totale begroting van de Nederlandse Rijksoverheid is ongeveer 260 miljard, 1/9 van dat bedrag. Het totale BBP van Nederland in 2016 was ongeveer € 675 miljard, iets minder dan 1/3 van dat bedrag. De Nederlandse staatsschuld is op dit moment ongeveer € 471,3 miljard, iets meer dan 1/5 van die ene procent van de wereldwijde schuld. Ik zou zelf al blij zijn met een fractie van dat bedrag.

Schuld is natuurlijk niet alleen maar slecht. Als je geld leent, en dat effectief aan het werk zet tegen een hoger rendement dan het rentepercentage, dan heet dat een verstandige investering. Ik ben alleen een beetje bang dat lang niet al dat geld op die manier ingezet wordt.

En gisteren las ik dat steeds meer (ex-)studenten hun studieschuld niet terug kunnen betalen. In 2008 begonnen studenten hun carrière nog met een gemiddelde schuld van rond de € 12.000. In 2016 is de schuld van net afgestudeerden opgelopen richting de € 15.000. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de gemiddelde schuld verder zal stijgen naar € 21.000 euro doordat studenten, sinds de invoering van het leenstelsel in 2015, meer zijn gaan lenen. Het CPB gaat er van uit dat 15% van de studenten z’n schuld niet gaat terugbetalen, lees ik in Trouw. Ik ga er dan maar even vanuit dat dit een doorsnede van de populatie is. Met een totale studieschuld van € 17,9 miljard zou dat betekenen dat € 2,69 miljard nooit terugkomt. Heel eerlijk: vind ik niet erg. Dat is 1% van de huidige jaarlijkse begroting van de Rijksoverheid. En eigenlijk vind ik ook dat een overheid hoort te zorgen voor goed en breed toegankelijk onderwijs. En of het leenstelsel daaraan bijdraagt?

Kun jij je een voorstelling maken van dit soort bedragen?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. hypotheekweg

  Ik kan me bij die bedragen niet niets voorstellen. Met een miljoen ben ik al tevreden 😉

  Over die studieschulden, ik snap echt niet waarom het zo veel mensen niet lukt om het terug te betalen. Ik had na mijn studie een schuld van €25.000. Ik moest daar ongeveer 130 euro per maand aan terug betalen. Dat lukte prima, ook op een inkomen van €2000 bruto. Toen betaalde je, zeker vergeleken met nu, nog best een bedragje aan rente ook nog.
  Nu betaal je geen rente, mag je er 35 jaar over doen ipv 15 jaar, dus het bedrag per maand zou wel eens ver onder de 100 euro per maand kunnen liggen.
  Ik kan met niet voorstellen dat dat niet zou moeten lukken…

  Overigens las ik dat de DUO zelf zulke lage maandbedragen berekent op basis van het inkomen van iemand, dat daarom ook een deel van de schuld niet terugbetaald wordt. Dus dan is het buiten de schuld van de schuldenaar om.

 2. Team CF

  Afgezien dat ik het met je eens bent dat studeren gratis zou moeten zijn voor iedereen, is het natuurlijk heel erg dat je zelfs met de meest gunstige leningsregeling (die ik kan bedenken) de boel niet kan terug betalen. Uitzonderingen daar gelaten, kan je concluderen dat het opleidingsniveau wat betreft persoonlijke financiën bar slecht is!

 3. Minimaal

  De grootste vraag is aan wie: “men” heeft schuld bij andere personen. En tja, schuld. Ik weet het niet. Zomaar geld lenen om dit te investeren? Dat geld kun je ook kwijtrijken en dan ben je dubbel de sjaak.

  Ik heb liever geen schulden. Het idee dat ik iemand wat schuldig ben zit mij niet lekker. En, laten we eerlijk zijn, zonder schulden heb je ontzettend meer vrijheid.

  Ik ben ook met je eens dat het onderwijs ontzettend op de schop moet. Als Nederland een kenniseconomie wil zijn, dan moet het (meer) gestimuleerd wordt. Dat het leenstelsel is ingevoerd, is nog steeds een schande – zeker als je de laatste berichten hoort dat het geld dat vrij is gekomen is, niet (goed) is geinvesteerd in beter onderwijs.

  Ik heb signalen opgevangen dat sommige mensen totaal niet meer gaan studeren omdat het leenstelsel er kwam, en, aan de andere kant, dat de universiteiten niet meer geld krijgen om het onderwijs te verbeteren.

  Een kenniseconomie worden wij nog lang niet.

Reageren is niet mogelijk.