Er komt een ramp aan

Geldnerd is een doemdenker, dat weten jullie. Ik zit al een hele tijd te wachten op de volgende crisis. Begin 2016 was ik ervan overtuigd dat die er was, maar het bleek niet zo te zijn. Toch gaat er een nieuwe crisis komen.

Waarom? Omdat er niks veranderd is in de wereld sinds de vorige crisis. En de crisis daarvoor. Er wordt weer geconsumeerd en geleend als nooit tevoren. Heeft iemand gemerkt dat de banken hun leven gebeterd hebben? Maar als er nu een crisis zou komen, dan hebben de centrale banken veel minder mogelijkheden om in te grijpen en bij te sturen. De rente is immers al ongekend laag en hun balansen zijn al vele malen groter dan voorheen door het opkopen van allerlei waardepapieren om ‘vers geld’ in de economie te pompen.

Vaste lezer Chris stuurde mij een link naar een interview met de bekende Amerikaanse belegger Jim Rogers. Die verwacht de ‘ergste crisis in ons leven’. Geschiedenis is een golfbeweging, en inderdaad gaat de aandelenmarkt al 8 jaar min of meer naar boven. En de markt zal ook zeker weer een keer heel hard en heel ver naar beneden gaan. Maar wanneer en hoe ver, ik weet het niet. Pogingen om de markt te ’timen’ zijn meestal niet zo succesvol. Ik wil echt ‘blijven zitten’ als ik het aandurf. Maar een nieuwe crisis kan de ontwikkeling van mijn eigen vermogen wel weer een paar jaar terug in de tijd gooien.

Nog zo’n teken. De ING meldde onlangs dat hun beleggersbarometer liet zien dat het vertrouwen van beleggers het hoogste punt in tien jaar bereikte. Als alle particulieren weer de beurs opgaan en daar optimistisch over zijn, dan weet je dat het hoogtepunt van de markt nabij is. Soms wenste ik een kristallen bol.

Wanneer verwacht jij de volgende crisis?

Dit bericht heeft 19 reacties

 1. Chris

  Binnen een jaar of twee tot drie is mijn inschatting voor de volgende crisis. Ook zonder de macro economische signalen, maar met “common sense” zie je de volgende crisis aankomen: De huidige prijzen op de vastgoed markt. Consumenten die boven hun stand leven met als voorbeeld de opkomst van private lease auto’s. Het stijgende aantal mensen in de schuldsanering.

  Misschien ben ik nog wel een grotere doemdenker dan jij, maar ondanks de harde onderbouwing van een aantal FIRE bloggers zou ik tegen de stroom in toch meer in hard assets investeren. Het korte termijn rendement is lager, maar de lange termijn nachtrust stukken beter.

  Welke keuzes er worden gemaakt zijn uiteraard persoonlijk, maar zelf zou ik over de volgende keuzes nadenken: Hypotheek aflossing verhogen, schuldenvrij is onafhankelijkheid. Aankopen kavels (landbouw)grond. Fysiek goud in de achtertuin begraven. Iets hogere cash buffer om toch proberen in te stappen in het volgende dieptepunt. Dividend aandelen ipv ETF’s

  Ten slotte blijft de investeringskeuze niet alleen afhankelijk van je gevoel maar ook de factor timing van je eigen FIRE datum versus de golfbewegingen in de economie. Indien je nu vlak voor FIRE datum zit of pas over 15 tot 20 jaar wil kunnen stoppen met werken.

 2. Volwat

  Hi Geldnerd,

  Ik volg je blog nu al een tijdje en ik vind het altijd erg leuk om te lezen. Ik persoonlijk denk dat de volgende crisis 2019/2020 is. Waarom? volgens de economic principles van ray dalio is na de economische crisis een gat van 5/6 jaar waarin de markt zich hersteld tot het punt de economishe crisis. Hierna volgt weer een short debt cycle van 7/8 jaar. We blijven optimistich we zien het maar als een grote uitverkoop. Echter verwacht ik wel dat de economische correcties steeds heviger worden.

  Groet P

 3. VeggieMo

  Het kan elk moment gebeuren. En het verbaasd me dat het nog niet zo ver is. Al dat gepraat dat het zo goed gaat met de economie is alleen maar uitstel van de schok.
  Wij lossen ons huis in versneld tempo af. We hebben een ruim huis, onze kinderen kunnen evt met partner bij ons blijven wonen. Doe niet mee met de minimalismetrend maar koop goede spullen. En gooi dan idd zooi weg waar je niks aan hebt. Goed tuingereedschap, voldoende kleding, boeken over zelf maken/reparen. Kennis over gezondheid. Leer wat te verbouwen, etc.
  Ik heb volwassen zoons, maar raad ze af een huis nu te kopen. De huizenprijzen gaan nog heel hard dalen. Ik verwacht veel armoede en sociale onrust. Veel mensen zijn niet meer gewend voor zichzelf te zorgen, maar verwachten dat winkels altijd vol liggen, uitkeringen blijven komen etc.

  1. julia

   Ik ben ook best voor zekerheid, maar ik zou deze angsten naar mijn kinderen toe toch wel voor me houden.. Er kan altijd van alles gebeuren, dat kon ook toen wij jong waren, probeer je verstand erbij te houden, maar laat je kinderen lekker vol vertrouwen een eigen leven opbouwen, dat huis kopen (wat later misschien duur blijkt, of juist goedkoop…)

   1. VeggieMo

    Ik kan met mijn volwassen kinderen heel goed praten over dit onderwerp. Ik vind het onzin om angsten voor me te houden. Het zijn geen angsten, het gaat gebeuren. En als zij een huis willen kopen, moeten ze dat gewoon doen. Ik laat mijn kinderen zeker niet als een soort Alice in Wonderland opgroeien. Dat zijn juist de ouders die niet met hun kinderen praten over financien. Kijk eens naar hoeveel jongeren niet met geld om kunnen gaan en in de schulden zitten.
    Hoeveel mensen zijn niet lekker vol vertrouwen in de val van een beleggingshypotheek/woekerpolis gestapt. Mijn man heeft het voorstel van onze nieuwe hypotheek van a tot z doorgelezen. De adviseur viel bijna van zijn stoel waarop mijn man antwoordde dat hij wel goed wil weten waar hij voor tekent.

 4. Team CF

  Hey Dr Doom, lekkere optimistische post weer 🙂 Ik ga persoonlijk met Chris en Volwat mee. Dus crisis binnen 2-3 jaar. Wordt weer eens tijd voor een inkoop momentje. Kijk er bijna naar uit! Ben dan ook niet zo pessimistisch als Veggiemo hierboven.

  1. VeggieMo

   Ik kijk er niet naar uit hoor. Ik hoop dat het nog ff duurt. Maar als het mis gaat komt er weer iets nieuws voor in de plaats en kun je juist weer gaan opbouwen.

 5. Mr FOB

  Ik ben er niet bang voor. Crises komen en gaan.
  Zodra er een crisis komt herbalanceer ik tegen de markt in. Ik heb mijn verhouding aandelen/obligaties zodanig dat ik bij een crisis verwacht in de markt te durven blijven en flink kan herbalanceren. Geleerd in 2008.

 6. Lezer

  Juist door de crisis houdt iedereen schuldniveaus in de gaten tegenwoordig. Eenzelfde oorzaak als in 2008 is dus zeer onwaarschijnlijk. Over een berg struikelt men niet.

  Wat voor ramp gaat er volgens jullie komen, en waarom?

 7. Consuminderen

  Zo juist. Als alle mensen er over praten, dat het gaat gebeuren, gebeurt het niet.
  Ik hou niet van voetbal. Iedereen verwachtte dat Feijenoord de eerste zondag zou winnen. Het gebeurde niet.

  Herinner me toen Google de beurs op ging. De kranten schreven, dat de winst beperkt zou blijven. Een zoekmachine, dat zou niet kunnen groeien.

  De Nederlandse telecomprovider. Iedereen kocht aandelen. Het was booming. Het werd een ramp. Gewoon doorgaan met wat je deed. Erica Verdegaal zei dat je moest beleggen met tien jaar vooruit. Dan kwam alles goed. Ze had en heeft gelijk.

 8. Minimaal

  Ik denk ook dat het eraan komt. Het zou een fantastisch moment zijn om dan te beleggen. Op dit moment huur ik en ik schat mijn werkveld als vrij stabiel. Dus, mocht ik afgestudeerd zijn, verwacht ik niet al te veel problemen.

 9. Kreupelgeld

  Dat er een volgende crisis gaat komen staat al vast. Ik voorspel niet wanneer want niemand kan dat. Voorspellen is van alle tijden en uiteindelijk krijgen alle doemdenkers (ook) een keer gelijk.

  Ik vind het verhaal van Bob heel leerzaam. Bob is veruit de slechtste investeerder ooit. Hij investeert meerdere keren grote sommen geld, elke keer voor een enorme crisis. In welke goot is Bob uiteindelijk beland? Lees het hier:
  http://www.cnbc.com/2015/08/27/the-inspiring-story-of-the-worst-market-timer-ever.html

 10. Project Lonica

  Goh, wat een gezelligheid hier! 😉
  Voelen jullie een nieuwe crisis aan jullie water ofzo? Ik heb nog niet echt steekhoudende argumenten gehoord. Daarbij geloof ik niet dat de toekomst te voorspellen is.

  1. mariimma

   HAHAHAHA helemaal eens!!

 11. Amber tree

  De volgende crisis is in de zomer van 2016. En dus verloor ik 1000 USD met Markt timing…
  Hoe hard sta je achter je geloof? Ga je verkopen of blijf je zitten? Ik ga deze keer gewoon blijven zitten.

 12. Leon

  Crisis komt binnen nu een een jaar.
  Waarom?
  Voor wie het doek Deflatie in aantocht heeft gelezen weet dat wij de grootste hypotheek schuldenberg hebben per inwoner. En in totaal 1200 miljard. Inmiddels zal deze schuldenberg met de lage hypotheekrente nog verder gestegen zijn.
  De ECB heeft geen instrument meer om de economie aan te wakkeren, want de rente staat al op het laagste punt.
  Griekenland kan nooit zijn schulden afbetalen.
  Wij (Nederland) hebben onze aardgas baten gehalveerd door Groningen.

 13. Tsja, dat er een komt is niet meer dan logisch, zo gaat het gewoon als je de aandelenmarkt over bijvoorbeeld een periode van 50 jaar bekijkt. Volgens mij is de kunst juist nooit uit te stappen, hooguit goedkoop (bij) te kopen als er écht een is. Daarom lijkt voorspellen me ook totaal zinloos; als het slecht gaat, merk je het vanzelf. Dat is dan je cue om (1) te blijven zitten en eventueel (2) bij te kopen.

 14. Hypotheekweg

  Het is net Sinterklaas, hij komt, hij komt.

  Ik denk dat ik ook zal blijven zitten en goedkoop bijkopen. Wel voorlopig cash horden zoals dat heet toch…

Reageren is niet mogelijk.