Rabobank bedankt!

Geldnerd is soms best lui als het op z’n financiën aankomt. En dan heb ik even een zetje nodig om in beweging te komen. Vandaag wil ik daar de Rabobank hartelijk voor bedanken.

In 10 Jaar Financieel Onafhankelijk schreef er ook al over. De Rabobank heeft de spaarrente verlaagd van niks (0,25%) naar helemaal niks (0,20%). 10JFO verwachtte dat de spaarrente wel weer zou gaan stijgen na het rentebesluit van de FED in de Verenigde Staten afgelopen week. Zelf verwacht ik dat pas als de Europese Centrale Bank minder geld in de economie pompt én de Europese rente ook gaat stijgen. En dan pas als de rente van de ECB behoorlijk hoger staat dan de huidige spaarrente, want de bank wil ook wat marge maken natuurlijk.

Maar goed, we hadden het over de luiheid van Geldnerd… Ik heb mijn betaalrekening en creditcard bij de Rabo lopen. En aan die betaalrekening zit een spaarrekening gekoppeld. Dat is mijn kleine buffer. Zodra mijn salaris binnenkomt wordt er eerst een bedrag overgeboekt naar die spaarrekening. Volgens het aloude principe ‘Betaal Jezelf Eerst’. En daarna beginnen de andere betalingen te lopen. Mijn vaste lasten, de overboekingen naar de gezamenlijke huishoudrekening, et cetera.

En eigenlijk moet ik natuurlijk elke maand dat gespaarde bedrag doorsluizen. Naar mijn Beleggingsrekening, of naar mijn Bufferspaarrekening met hogere rente. Maar dat doe ik dus maar eens in de paar maanden. En de afgelopen maanden was het er helemaal bij ingeschoten. Ik heb wel de herstructurering van mijn beleggingen uitgevoerd. Maar het geld op de kleine buffer heb ik laten staan. Daar stond inmiddels dus een buffer van 5 maanduitgaven.

Tot afgelopen weekend. Tijdens mijn wekelijkse finance-momentje las ik het berichtje over de renteverlaging. En dat zetje had ik net even nodig. Dus met enkele klikken van de muis is het geld nu weer op weg naar beter renderende bestemmingen… Op de kleine buffer staan nu nog 2 maanduitgaven als buffer.

En tegelijk heb ik het automatisch mezelf betalen maar aangepast. Het bedrag gaat vanaf nu maandelijks automatisch naar de Bufferspaarrekening en mijn Beleggingsrekening, in plaats van naar mijn kleine buffer. Als ik een liquiditeitsprobleempje heb, moet mijn kleine buffer voldoende zijn. En anders kan ik in één dag het geld van de Bufferspaarrekening overhevelen. Toch lekker makkelijk, dat internetbankieren.

Hoe betaal jij jezelf?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Team CF

  ” betaal jij jezelf?” Nou eigenlijk niet… In ieder geval niet in de manier zoals het vaak gepresenteerd wordt. We wachten namelijk eerst de bij- en afschrijvingenstorm af rond maand einde (al het vastgoed gaat ook via onze prive rekening). En dan kijken we wat er over is en dat gaat de beleggingsrekening in (minus buffer van ongeveer €1500 om de rest van de maand mee door te kunnen). Een spaarrekening hebben we niet meer sinds de rente onder de 4% zakte, dus al heel lang niet meer 😉

 2. ambertree

  Elk begin van de maand gaat alles automatisch naar de juiste spaar zicht of beleggingsrekening. Zo kan de maand stress vrij beginnen.

 3. Divnomics

  Handig zo’n extra zetje. We volgen ook het betaal je zelf eerst principe en storten elke maand 2 bedragen : 1 naar de beleggersrekening, en 1 naar de buffer (spaarrekening).

  Grappig detail, wij zitten ook bij de Rabo en hadden nog geen spaarrekenking met hogere rente. Tot een paar weken geleden. Rabo is opgezegd en we maken nu direct naar de rekening met hogere rente over.

 4. Minimaal

  Ik heb ook een kleine buffer (1000,-) euro en een betaalrekening bij de Rabobank. Vanwege rente en ‘idealen’ heb ik ervoor gekozen om een spaarrekening ergens anders te stallen. Elke maand gaat er zo’n 150,- euro af om automatisch te sparen. Ik wil mij meer en meer losmaken van de Rabobank.

 5. Bij ons gaat er zoveel mogelijk geld van de betaalrekening af, zodra het binnenkomt. Wij sparen bij Aegon. Daar krijg je ook niet zo heel veel, maar wel net iets meer dan bij Rabobank.

 6. Nona

  Och ja, die rente he…
  Wij hebben een spaarrekening en een kleine bufferspaarrekening. De bufferspaarrekening is voor kleine calamiteiten zoals een kapotte wasmachine en droogkast oid ( een ongeluk komt nooit alleen hebben we gemerkt!). Op de grote spaarrekening staat best wel veel geld te verstoffen. Ongeveer een jaar aan vaste lasten. Maar ook dat is nodig, want met onze vastgoedportefeuille hebben we gemerkt dat het snel kan gaan, als je eenmaal kosten hebt aan een dak of ineens verbouwingen moet/kan beginnen oid. Better be safe than sorry. De rest van het geld dat over is gaat direct in 1 van de hypotheken.

 7. dertigermetkids

  hier sowieso een ingewikkeld systeem (al ben ik er nu aan gewend 🙂 )

  manlief krijgt zijn salaris elke 4 weken.. en dan ook gelijk overuren uitbetaald.. dus elke maand een wisselend inkomen op een steeds eerder datum… om die reden ooit alles veranderd omdat ik het anders niet handig bij kon houden in excel.. 😉
  alle inkomsten gaan op de spaarrekening met de naam “tussenrekening”(handig dat namen kunnen geven :p) aan het eind van de maand staan dus alle inkomten op die rekening. in mijn excel zie ik dan wat ik over moet boeken naar de betaalrekening voor de komende maand (gebasseerd op vaste lasten, kwartaalrekeningen (oa water), boodschappen, tanken en vrij te besteden, meeste maanden hetzelfde bedrag) dit stort ik de 1e dag van de maand.
  wat op de spaar blijft staan, verdeel ik sinds dit jaar over potjes (voorheen bleef het gewoon staan) potjes als nieuwe auto, electronica (mobiel, laptop etc), vakantie (merk wel dat ik die wat sneller aan moet vullen dan de rest, zeker dit eerste jaar :p) voor alles heb ik een doelbedrag gemaakt, en adhd darvan berekend welk % er elke maand naar welke rekening moet.. is voor t eerst dat ik met potjes werk, voorheen alles op een grote hoop. maar t principe van alle inkomsten naar de spaar en van daaruit naar de betaalrekening werkt voor ons erg fijn.

  mijn inkomsten zijn ook erg wisselend.. ik ben gastouder, factureer elke maand gewerkte/gereserveerde uren maar dat is elke maand anders. ben afhankelijk van wanneer de ouders hun factuur betalen, daarna stort het gastouderbureau de inkomsten weer door naar mij.. gedoe :p dus krijg elke maand 5 bedragen op vooraf niet bekende data

 8. overgeldzaken.com

  Ik betaal mezelf niet eerst. Al m’n vaste lasten gaan van 1 rekening af, een andere dan waarop ik m’n salaris ontvang. Als ik m’n salaris heb, gaat er eerst een bedrag naar die rekening toe. De rest van het geld is vrij voor de rest van de maand en kan ik mee doen wat ik wil. Investeren, opmaken of wat dan ook 🙂 Ik kies het liefst voor het eerste natuurlijk.

 9. eddie

  deze avond via de mailbox een bericht van Triodos ontvangen een aanpassing van de renete op de internet spaarrekening. Met ingang van 3 april gaat de rente van 0.1% naar 0.0%. Het is een daling van weliswaar 0.1% maar om nu een deel van mijn spaargeld – met alle goede bedoelingen – op 0.0% weg te zetten … … …

Reacties zijn gesloten.