Evaluatie vermogensbeheer (2)

 • Berichtcategorie:Beleggen

Vorige week heb ik geschreven over het beëindigen van mijn Vermogensbeheer. Ik heb al mijn beleggingen weer in eigen hand genomen. Vorig jaar heb ik daar al eens een tussentijdse evaluatie over geschreven. En nu is het tijd voor de eindconclusies.

Ik heb belegd via Vermogensbeheer van begin 2013 tot begin maart 2017, iets meer dan 4 jaar. In totaal heb ik er € 27.000 ingestoken. De totale waarde van de portefeuille aan het eind van de rit was € 32.090. Dat is een rendement van 18,9%. In dezelfde periode is de Amerikaanse S&P500 index 67,1% gestegen, en de MSCI World Index 38,1%. De Eurostoxx 50 Index is 26,5% gestegen. Het actieve beleggingsbeleid van mijn vermogensbeheerder heeft de index dus niet verslagen.

En wat waren de kosten? In totaal heb ik in die 4 jaar € 1.634,73 betaald. Het merendeel aan beheerskosten. Eén jaar was de performance dusdanig goed dat ik ook een prestatievergoeding heb betaald. Zonder de kosten zou het rendement overigens 24,9% geweest zijn.

Recent heeft Mr. FOB ook al beleggen via Meesman vergeleken met indexbeleggen. Hij kwam op een verschil van 11,9% over een periode van 5 jaar. In het voordeel van indexbeleggen.

Mijn conclusie? Vermogensbeheer is eigenlijk alleen aan te raden als je jezelf écht niet wilt verdiepen in beleggen, maar wel kans wilt maken op (iets) beter rendement dan op spaargeld. Maar dan nog zal je rendement hoogstwaarschijnlijk achterblijven bij indexbeleggen.

Hoe denk jij over vermogensbeheer?

PS: Uiteindelijk heb ik toch besloten om het vrijgekomen bedrag meteen opnieuw te beleggen.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Team CF

  Ouch… dat is gemiddeld “maar” 4.3% rendement per jaar na kosten. Beetje jammer aangezien de S&P dus ruim 16% gehaald heeft in de zelfde tijd. Wat een verschil! Dus je betaald een vermogensbeheerder om minder rendement te genereren en daar nog voor te moeten betalen ook. Apart business model 😉 Erg slechte service naar de klant. Toch jammer dat je zoiets als dit altijd pas achteraf kan vaststellen.
  Maar zoals je al zei, wel flink beter dan de spaarrentes in de zelfde periode! Toch nog een “silver lining”.

 2. Mark

  Heb je de volledige 27000 gelijk bij het openen van de rekening ingelegd, of gespreid door de tijd opgebouwd? Anders denk ik dat je rendementsberekening niet helemaal klopt. Als de 27000 inleg gelijkmatig verdeeld over de periode is ingelegd kom ik op een jaarlijks rendement van 8,25% om tot dit eindbedrag te komen. Dat betekent een rendement van 34,4% over de gehele periode en komt dus al een stuk dichter bij de MCSI World Index.

  1. Geldnerd

   Het grootste deel is meteen ingelegd (minimum inleg is 25.000). De rest is in de eerste 8 maanden daarna maandelijks bijgestort. De rendementsberekening klopt dus niet helemaal. Maar is m.i. nauwkeurig genoeg. En komt zeker niet in de buurt van de MSCI…

   1. Mark

    Nee dan is het inderdaad een zeer teleurstellend resultaat. Weer een bewijs dat actief vermogensbeheer de indexen niet outperformed

 3. hypotheekweg

  Ik beleg, naast individuele aandelen, wel in een tweetal actief beheerde fondsen, maar dat is maar een klein deel van het belegde vermogen. Verder heb ik geen echter vermogensbeheerder in de arm.

  Ik zie dat ook niet echt zitten, zeker niet nu ons vermogen nog vrij klein heeft.

 4. ambertree

  Ouch….

  Thx voor het delen van je verhaal. Zo leren we allemaal bij!

 5. Anne

  Meesman is ook een vorm van indexbeleggen, geen vermogensbeheer. De vergelijking van mr FOB ging tussen 2 verschillende manieren van indexbeleggen.

 6. consuminderen

  Jammer dat Alex vermogensbeheer al sinds het einde van de crisis niet werkt. Zelfs de oprichter Peter Verhaar twitterde destijds zijn ongenoegen. Ik lees er bij hem nu niets meer over.

Reacties zijn gesloten.