Evaluatie Vermogensbeheer

 • Berichtcategorie:Beleggen

In januari 2013 heb ik een deel van mijn vermogen ondergebracht in Alex Vermogensbeheer. Dat is nu dus drie jaar geleden. Het is tijd om eens goed te bekijken hoe dat het doet, in vergelijking met de benchmarks en in vergelijking met het deel van mijn portefeuille dat ik zelf beleg. De evaluatie doe ik op basis van de cijfers per 1 januari 2016 (want anders wordt het erg vervelend na wat er de afgelopen weken op de beurs gebeurd is…).

Allereerst even de getallen: begin 2013 heb ik € 25.000,- ondergebracht bij de vermogensbeheerder. Begin 2014 heb ik daar nog € 2.000,- aan toegevoegd, dus mijn totale inleg was € 27.000,-.

Per 1 januari 2016 was de waarde van mijn portefeuille bij Alex € 29.516,15 na aftrek van alle kosten. Dat is dus een stijging van € 2.516,15, oftewel een Return on Investment van 9,32%, in drie jaar. Ik simplificeer hier iets, omdat dat bedrag van € 2.000,- dus maar een deel van die periode belegd is geweest (voor de liefhebbers, de XIRR was 3,11%). Gedurende de hele periode van drie jaar heb ik als beleggingsprofiel ‘Offensief’ gekozen.

Het rendement (ROI) op mijn eigen beleggingen (uitgezonderd dus het deel dat bij Vermogensbeheer zat) was in deze zelfde periode van drie jaar 38,2%. De AEX is tussen 1 januari 2013 en 1 januari 2016 28,9% gestegen. De Eurostoxx Index steeg in deze periode 21,5%. De S&P is 43,3% gestegen en de MSCI World Index 24,2% . Dat is geen beste score voor mijn Vermogensbeheerder.

Het Defensieve profiel van de beleggingen van Vriendin bij Alex heeft het in de afgelopen jaren beter gedaan dan mijn Offensieve profiel. Terugkijkend had ik uiteraard een ander profiel moeten kiezen. Maar dat verklaart voor mij nog niet het grote verschil met de rest van mijn beleggingen. Vooraf dacht ik dat het mij een gevoel van rust zou geven om deels via een vermogensbeheerder te beleggen. Maar terugkijkend is het tegendeel waar. Ik wil de dingen graag zelf onder controle houden, en dat gaat niet zo goed samen met ‘de vermogensbeheerder z’n ding laten doen’.

Wat wel positief is (merk ik de afgelopen weken) is dat mijn Alex-portefeuille minder snel daalt dan ‘de markt’. Dat is een van de dingen waar ze mee adverteren: als hun model zegt dat het even niet verstandig is om te beleggen, gaan ze liquide. Dat deel van hun strategie werkt dus wel.

Mijn eerste reactie was ‘alles weghalen bij Alex, en in mijn zelf belegde portefeuille stoppen’. Maar ik weet nog niet zeker wat ik hier nu mee wil. Sowieso niet iets op de heel korte termijn, gegeven de turbulentie van de afgelopen weken. Eerst maar eens even rustig nadenken.

Wat zou jij doen?

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Petra

  Ik heb een tijdje in een mixfonds belegd, een fonds waarbij de professionele beheerders zouden beslissen, wanneer ze vooral in aandelen, en wanneer ze vooral in obligaties zouden beleggen. Totdat ik merkte, dat zij eigenlijk ook niet goed wisten, wanneer ze het beste een hoog percentage aandelen of een laag percentage aandelen konden hebben. Vaak werden aandelen verkocht als de daling op de aandelenmarkt al lang en breed ingezet was, en werden ze weer gekocht als er alweer een sterkte stijging was geweest. Ja, zó kan ik het zelf ook! En beter!

  Ik heb mijn belegging in het mixfonds verkocht en sindsdien beleg ik een vast percentage in aandelen en een vast percentage in obligaties, met één keer per half jaar even kijken of het percentage nog klopt, en zo niet, dan breng ik de balans opnieuw aan (door de best presterende categorie te verkopen en de minder presterende categorie te kopen).

 2. geld is tijd

  “het rendement van mijn beleggingen”, bedoel je dan ROI of XIRR? Anders kan je niet eerlijk vergelijken. Maar het verschil is uiteraard zeer groot. Maar de verklaring geef je zelf al: de vermogensbeheerder is wellicht veiliger bij meegaande koersen.

  1. Geldnerd

   Met rendement bedoel ik hier: ROI.

 3. Kreupelgeld

  Beleg je voor lange termijn? Dan zou ik verkopen en gaan voor goedkope indextrackers. De kans dat op lange termijn het vermogensbeheer substantieel beter presteert dan een indextracker is klein.

  1. Geldnerd

   Dank voor het advies! Inderdaad beleg ik voor de lange termijn, dus mijn eigen gedachten gaan dezelfde kant op.

Reageren is niet mogelijk.