Langzaam arm worden

Sparen is langzaam arm worden, las ik een tijdje geleden. En dat klopt wel. De inflatie was gemiddeld 2,2 procent over de afgelopen 25 jaar. Zodra je je hoofd boven de grens van het heffingsvrije vermogen uitsteekt, scheert de Belastingdienst er 1,2% vanaf. Kortom: om de effectieve koopkracht van je vermogen in stand te houden, moet je per jaar een rendement van ongeveer 3,5% behalen.

En met de huidige rentepercentages gaat het al eerder mis. Ik heb nog een kleine buffer-spaarrekening bij de Rabobank. Sinds deze week krijg ik daar nog 0,6% rente. Terwijl de inflatie in 2015 weliswaar laag was, maar met 0,7% toch nog hoger dan deze rente. Gelukkig staat daar bijna niks.

Ik zal blij zijn als de centrale banken ophouden met het ‘stimuleren’ van de economie. Want daar worden vermogensopbouwers als ik niet beter van.

Iemand nog ideeën voor meer rendement?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Chris

  Er zijn nog voldoende mogelijkheden om rendement te halen zoals verhuren van vastgoed, kamers, vakantiewoning of airbnb. Gespreide crowdfunding. Verhuur van roerende zaken zoals boot of camper.

  Het verschil met sparen en passief beleggen zit grotendeels in het investeren van ander soort tijd en kennis en risico.

  Is het voor behalen van rendement op vermogen noodzakelijk om te veranderen van passief beleggen naar actief ondernemen?

 2. Petra

  Tja. Investeren in beleggingen (gespreid, lage kosten), tenminste, datgene wat je niet meteen nodig hebt. Je hypotheek afbetalen, als je überhaupt een hypotheek hebt dan. Deposito’s helpen ook nog een klein beetje, maar niet heel veel.

 3. mariimma

  Haha jìj bent de geldnerd, toch?!

  Ik ben benieuwd welke keuzes je gaat maken…!

 4. Ik heb mijn spaargeld voornamelijk bij Moneyou, maar met 0,9% houdt dat ook niet echt meer over. Verder doe ik dingen als mijn zorgverzekering in één keer betalen (scheelt paar procent), aflossen op de hypotheek, enzovoorts. Met een hoge hypotheek en nog niet goed genoeg gevulde buffer (naar mijn zin) voel ik me nog niet in de positie om echt ‘aparte’ dingen te doen om tot meer rendement te komen.

 5. Gerard

  Groenbeleggen geeft extra ruimte. Ik kocht in het verleden nog wel eens groendeposito’s. Maar dat is wel heel weinig rendement als je dat nu gaat. Nu doe ik het groenfonds van Triodos. Maar geen grote winsten. Helaas gaat het verruimen door. Met een groot doel. Geld verschuiven (vooral onze pensioenen) naar het zuiden van Europa om daar de gaten te dichten. Hiertegen zijn we kansloos.

Reageren is niet mogelijk.