Hoe ik beleg (7) – Vermogensbeheer

  • Berichtcategorie:Beleggen

Als je zelf beleggen te spannend vindt, zou je ook eens kunnen kijken naar Vermogensbeheer. Vroeger was dat alleen beschikbaar voor mensen die veel geld meebrachten, honderdduizenden Euro’s. Maar tegenwoordig kun je ook met minder geld je vermogen laten beheren.

Er zijn al Vermogensbeheerders waar je met een minimum inleg van € 10.000 of € 25.000 aan de slag kunt, bijvoorbeeld Evi Van Lanschot of Alex Vermogensbeheer, maar ook via Knab, Robeco One en Today’s Broker zijn vormen van vermogensbeheer mogelijk. Het model is eigenlijk altijd hetzelfde:

  •  Je opent een rekening waar je het minimum bedrag op overmaakt. Sommige beheerders werken met maandelijkse inleg.
  • Door het invullen van een vragenlijst wordt bepaald welk risicoprofiel het beste bij je past.
  • Op basis van dat profiel gaat de Vermogensbeheerder vervolgens voor je beleggen.

De risicoprofielen variëren van Uiterst Behoedzaam tot Uiterst Speculatief. Je hebt er verder geen omkijken naar. Maar je hebt ook geen invloed op de aankopen en verkopen.

Iedere Vermogensbeheerder vraagt een vergoeding. Soms is die (deels) gebonden aan het resultaat dat behaald wordt. Daarmee is Vermogensbeheer wel relatief duur vergeleken met zelf beleggen.

Ik heb een deel van mijn beleggingen op dit moment via een Vermogensbeheerder lopen. Dat wilde ik minimaal drie jaar doen, daarna zou ik evalueren wat het me gekost heeft en oplevert in vergelijking met mijn eigen beleggingen. Dat zal ergens in deze maand zijn, want ik ben in januari 2013 begonnen.

Maak jij gebruik van Vermogensbeheer? Of zou je het overwegen? Waarom wel/niet?