Eerlijk gezegd weet ik het ook even niet meer. In het nieuws duikelen de doemdenkers over elkaar heen. Royal Bank of Scotland waarschuwde een paar dagen geleden al voor een ‘catastrofaal beursjaar‘. En ondertussen gaat er iedere dag 1 à 2 procent van mijn beleggingen af. Het begint een beetje op ouderwetse paniek te lijken. Wederom het bewijs dat ‘de markt’ niet een rationele, door computers gedomineerde machine is (zoals veel mensen denken). Het is gewoon menselijke emotie die de boventoon voert. En al die ‘specialisten’ en ‘kenners’ weten het ook niet. Die hebben ook geen kristallen bol. Want als ze het wel wisten, waren ze steenrijk geworden op een andere manier dan door hun bankiersbonussen…
De vraag is waar het deze keer weer stopt, die emotie. Het stopt atijd ergens. Alsof we wakker worden uit een massahysterie en gewoon weer overgaan tot de orde van de dag. En dat we ons realiseren dat we misschien weer een beetje overdreven hebben in onze reacties. En dan krabbelt de beurs wel weer overeind.
Vooralsnog blijf ik rustig zitten. En heb ik geld achter de hand om bij te kopen als het stabiliseert. Want op die manier kan ik ‘het gat’ dat nu ontstaat sneller dichtlopen.
Hoe doet jouw beleggingsportefeuille het?
Tja, de beurs vertegenwoordigt al heel lang niet meer wat een bedrijf waard is, maar wat men “denkt dat het waard is”. En die computermodellen gaan gewoon mee; ze voorspellen niet meer wat bedrijven gaan doen, maar wat de paniekerige mensen op de beurs gaan doen. En voor je het weet maakt de viscieuze cirkel op de beurs van een gezonde economie een enorme crisis.
Mijn indexfondsen zakt als een baksteen maar dat is ook logisch. Ik heb nog voor eenzelfde bedrag een duurzaam aandelen pakket in verschillende branches en dat lijkt de dans nog een beetje te ontspringen. Wellicht een ander soort mensen die daarin investeert of wellicht komt de klap daar nog? Ik weet het niet. Ik blijf maar gewoon zitten waar ik zit en blijf iedere maand stug voor hetzelfde bedrag bijkopen bij beide bedrijven. Het zal best wel weer een keer goed komen neem ik aan. Ik heb nog acht jaar voordat ik het geld ook daadwerkelijk nodig heb voor mijn vervroegde pensioen. Als het tussentijds weer in de hoge regionen zit dan neem ik het vervroegt op en zet het risicoloos weg op een spaarrekening, tenminste dat is het plan. Wie weet denk ik er tegen die tijd wel weer anders over. Voorlopig maak ik me dus geen zorgen. Dit paniekgedrag gaat wel weer over en mensen gaan vanzelf weer kopen.
Ik heb niet alleen geld in beleggingen maar ook in een groen deposito met nog een rente van 3,15 en een afbetaald huis, dus niet alles is gevoelig voor de beurs gelukkig.
Het was prima tot een week geleden. Sindsdien neemt de waarde af. Gelukkig ben ik een beginnend belegger en is het bedrag dat ik erin gestoken heb sowieso laag, dus ik wacht gewoon rustig af.
Overigens doen mijn investeringen via crowdfunding het prima, dus onder de streep heb ik een positief rendement.
Vanaf de aankoop van mijn beleggingen tot op heden sta ik fors in de plus. De oorzaak is eenvoudig, die termijn is meer dan 10 jaar. Als ik kijk naar dagkoersen of naar de hoogste waarde ooit die mijn portefeuille heeft gehad. Ja, dan sta ik flink in de min. Wie niet.
Als je op die wijze tegen de waarde van je beleggingen aankijkt dan loopt je bijna altijd achter de feiten aan. De dagen waarop de “hoogste koers ooit” wordt aangetikt zijn schaars.
Ik heb als stelregel dat ik bijkoop bij elke daling van 10% of meer. En daar zijn we nog niet. Mijn meest winstgevende beleggingen (achteraf) zijn die waarbij ik bijna met weerzin de aankoop doe.
Ja, belachelijk van RBS. Als ze geen gelijk krijgen, gaan ze af als een gieter. Maar goed. Laten we het ook proberen te onthouden, en dan op 31 december kijken of ze gelijk hadden met hun paniek zaaien…
Ik heb intussen wel redelijk wat geld belegd in de beurs (ongeveer een netto jaarsalaris is het intussen), maar dat laat ik er gewoon stug in zitten. Het gaat om de lange termijn.
Oh, dit onthoud ik wel… We zullen zien. RBS, dat is toch diezelfde bank die het in 2007 een goed idee vond om samen met drie andere banken ABN AMRO over te nemen? Dus hun track record van verstandige adviezen en beslissingen neem ik maar met een korrel zout.