Beleggingsdilemma

 • Berichtcategorie:Beleggen

Collega-beleggers, ik heb een dilemma. Zoals ik eerder deze week schreef heb ik mijn vermogensbeheer beëindigd. Dat geld komt nu dus vrij.

En daar zit ik met een dilemma. Want het gaat om een behoorlijk bedrag. Iets met 5 cijfers. Dat wil ik uiteraard graag weer beleggen. Maar… De markt staat op recordstanden. Zelf wacht ik al meer dan een jaar op een stevige correctie. Maar het onderliggende economische nieuws is nog goed.

De komende weken zijn er echter nog meer dan voldoende momenten waarop het optimisme van de aandelenmarkten getest gaat worden. Op basis van recente uitspraken valt er inderdaad een renteverhoging in de Verenigde Staten te verwachten. De verkiezingen in Nederland en Frankrijk kunnen ook invloed hebben, als de extreem-rechtse en anti-Europese partijen het goed doen. En dan zouden de Europese Centrale Bank en de Chinese Centrale Bank ook nog kunnen besluiten om het tempo waarmee ze geld in de markt pompen te beperken. En wat gebeurt er als de groei van het Amerikaanse BBP achterblijft bij de (totaal opgeblazen) verwachtingen? Of is dat allemaal al ingecalculeerd?

Het afgelopen jaar hebben we een paar ‘dipjes’ gehad. Begin 2016 ging er in korte tijd 10% van de S&P500 af. En ook in juni en begin november (vlak voor de verkiezing van Trump) ging er ineens 5% of meer van de index af. Om dat daarna in korte tijd ook weer terug te pakken.

Een groot deel van mijn maandelijkse spaarbedrag beleg ik automatisch. Maar dat gaat om een veel kleiner bedrag. Bij stijgende koersen krijg je er wat minder aandelen voor, bij dalende koersen iets meer. Ik merk dat ik aarzel om dat fors hogere bedrag in één keer in deze markt te steken. Ik neig ernaar om even te wachten, tot er misschien weer een dip(je) komt. Aan de andere kant, dat kan natuurlijk ook nog een hele tijd duren. En dan mis ik rendement…

Ik heb al wel nagedacht over de verdeling van het geld. Omwille van de balans in mijn portefeuille wil ik 25% in obligaties stoppen en 75% in aandelen. De verdeling bij de obligaties wordt als volgt:

 • 20% Think iBoxx AAA-AA Govern Bond UCITS ETF
 • 50% Think iBoxx Government Bond UCITS ETF
 • 30% Think iBoxx Corporate Bond UCITS ETF

En bij de aandelen wil ik de onderstaande verdeling hanteren:

 • 50% Vanguard Total International Stock ETF (VXUS) – wereldwijd exclusief USA
 • 30% Vanguard US 500 Stock Index Fund (USD) C – indextracker op de S&P500 index
 • 20% Vanguard Russell 2000 – indextracker op de  Amerikaanse ‘Midkap’

Wat zouden jullie doen?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Mr FOB

  Market timen zou ik niet aan doen. Trackerbelegger heeft hier een leuk stukje over geschreven: http://www.trackerbelegger.nl/werelds-slechtste-markttimer/

  Ben benieuwd waarom je voor de Think obligatietrackers. Die eerste heeft maar 15 posities, de tweede 25 posities, de derde 40 posities. Je hebt dus relatief weinig spreiding.
  Ik zit in IEAC (2018 posities) en IEGA (320 posities) .

  Heb je overwogen je S&P tracker en je Midkap tracker in VTI te combineren?

  1. Ineke

   Ja inderdaad, als je dat zo leest moet je het er in 1 keer instoppen. (Ik las het pas toen im de andere reactie al geplaatst had ) Dat voelt alleen zo tegen je gevoel in als je net gewend bent aan het stug maandelijk beleggen, hoe de beurs ook staat. Het is beredeneerd vanuit het het principe, hoe eerder het weer belegd is hoe beter.

 2. Team CF

  Nou, we kunnen nog wel een mede investeerder gebruiken voor wat vastgoed! Zitten toch nog te kijken naar wat mogelijkheden, dus we horen het graag 🙂

  1. Geldnerd

   Je kent mijn mening over vastgoed… Dus bedankt voor het aanbod, maar nee, liever niet!

   1. Team CF

    Weet niet wat het rendement is op die obligaties, maar wat dacht je van een achtergestelde lening aan ons van 4.2%? Geen vastgoed risico, wel rendement (of begin ik nu als autoverkoper te klinken :-p)

    1. Geldnerd

     Autoverkoper..

   2. Team CF

    Maar even zonder gekkigheid, denk idd dat het verstandig is om een wat groter deel van dit vermogen in bonds te parkeren. Zijn zelf ook steeds meer met dit idee bezig. Vind daarom dat die 75% in aandelen nog best hoog is. Zou eerder zelf 50-50% doen of zelf 60-40%.

 3. Sluis

  “Ik merk dat ik aarzel om dat fors hogere bedrag in één keer in deze markt te steken”

  Waarom zou je het bedrag in één keer in de markt steken? Ik weet niet wat het precieze bedrag is, maar je zou het bedrag kunnen verdelen over 12, 18, of 24 maanden of iets dergelijks. Door elke maand wat te investeren pluk je de vruchten van een stijgende markt. Mocht de markt dalen, dan koop je lagere koersen en middel je de gemiddelde prijs naar beneden.

  1. Ineke

   Precies de gedachte die ik ook had. In een keer in deze hoge markt investeren is een gok, maar wachten dus ook. Ik zat alleen meer te denken om het in 6 of 8 maanden te investeren, langer kan natuurlijk ook. Net waar je je prettig bij voelt.

 4. Hypotheekweg

  Je kunt het geld natuurlijk ook gespreid in gaan zetten. Afhankelijk van over hoeveel tijd je het bedrag wilt inzetten (bv half jaar). Dan investeer je iedere maand 1/6 deel volgens de verdeling die je hierboven zelf beschreven hebt?

  Mocht de correctie tijdens die 6 maanden komen kun je altijd dan beslissen om het resterende bedrag in 1x in te leggen…

 5. ambertree

  Het geld is vandaag belegd op de beurs. Is het dan onrealistisch om het ook morgen op de beurs te beleggen? Als je denkt dat er een correctie komt, moet je dan niet alles verkopen 😉
  Mijn ervaring met markttiming is dat ik er slecht in ben, zeer slecht.

  Mix bond aandeel is zeer persoonlijk, moeilijk om voor iemand anders te beantwoorden…

 6. Marjolein

  Ik zou alles in Vanguard plaatsen en dit geïndexeerd over 12 maanden doen. Ik ben al jaren fan van Vanguard en Warren Buffet ook ?

 7. Anna

  Het zat al in de markt, toch?

 8. BescheidenBeurs

  Ik ben juist op dit moment een bedrag aan spaargeld in etf’s aan het steken, als jij nog even wacht of die correctie komt dan weten we achteraf wie er gelijk had ?

 9. Marni

  Lees eens een goed boek over delta neutaal beleggen. Dan maakt het niet uit welke kant het opgaat.

Reageren is niet mogelijk.