Jaarafsluiting 2017

Zoals het hoort op een financieel blog ook hier een terugblik op het voorgaande jaar!

Begroting versus Realisatie

In 2016 ging mijn begroting compleet over de kop door de verhuizing uit het Verre Warme Land naar Nederland, en door de aankoop van ons huis. Het jaar 2017 was veel rustiger. Ik ben met mijn uitgaven dan ook keurig binnen budget gebleven. We hebben wel maximaal afgelost op onze hypotheek. Dat vind ik geen uitgave, maar een overheveling binnen mijn vermogen van ‘spaargeld’ naar ‘stenen’. Binnenkort zal ik misschien nog wel iets meer schrijven over mijn uitgaven.

Spaarpercentage

Mijn spaarpercentage voor het hele jaar 2017 is uitgekomen op 37,4%, mijn doel was 40%. Dat is dus het aandeel van mijn netto inkomen dat ik niet heb uitgegeven, maar heb toegevoegd aan mijn spaargeld of beleggingen, of gebruikt heb voor aflossing op de hypotheek. Mijn spaarbedrag in 2017 was 1,5 keer zo hoog als wat ik nodig heb voor mijn lange-termijn doelstellingen. Het is net niet gelukt om mijn doel te halen, omdat we eind december nog zoveel mogelijk rekeningen vooruit betaald hebben. Maar dat vind ik eigenlijk niet zo erg. Mijn doel voor 2018 is wel weer een spaarpercentage van 40%.

Rendement

Over het rendement op spaargeld kan ik kort zijn, dat is vrijwel nul. En dat zal nog wel even zo blijven, verwacht ik. Maar ik houd maar een beperkte cashbuffer aan, 6 maandsalarissen. In totaal heb ik op mijn spaargeld in 2017 ongeveer € 125 aan rente ontvangen. Een groot deel van mijn vermogen is voor mij aan het werk op de beurs. En daar was het rendement gelukkig iets beter.

In 2017 heb ik afscheid genomen van mijn vermogensbeheerder en ben ik mijn beleggingen helemaal zelf gaan beheren. Ook heb ik mijn systeem aangescherpt en koop ik regelmatiger bij. Dit systeem hoop ik de komende jaren vol te houden. Het rendement op mijn beleggingsportefeuille is uitgekomen op 7,1%. Daarmee is het ongeveer een gemiddeld beleggingsjaar.

Aandelenbeurzen

De S&P500, mijn belangrijkste graadmeter, is gedurende 2017 gestaag gestegen.

De euro / dollar ontwikkeling was dit jaar niet heel prettig, daar heb ik eerder over geschreven. Tussen april en september steeg de wisselkoers van 1,06 naar 1,20 (ruim 12%). Na september zakte de wisselkoers iets terug, om uiteindelijk in november en december weer terug te klimmen en het jaar te eindigen rond 1,20.

In onderstaande grafiek laat de blauwe lijn de ontwikkeling van het deel van mijn portefeuille in euro’s zien. De rode lijn laat de ontwikkeling van het deel van mijn portefeuille in dollars zien. Allebei zijn het voor 2017 stijgende lijnen. Het omslagmoment in maart was het moment dat ik afscheid nam van mijn vermogensbeheerder (in Euro’s) en zelf een aantal fondsen (voornamelijk in dollars) kocht.

Ook in het vierde kwartaal kwam er nog een mooi bedrag aan dividenden binnen. In totaal heb ik gedurende 2017 € 645 aan dividend ontvangen (omgerekend naar de wisselkoers op de datum dat het op mijn rekening gestort is).

Beste Uitgave(n)

Elk kwartaal geef ik ook aan van welke uitgave ik het meeste plezier heb (gehad). Dit kwartaal springen drie uitgaven er in het bijzonder uit. Mijn nieuwe telefoon wordt elke dag intensief gebruikt, en ik ben er erg blij mee. Ook heb ik mijn abonnement op The Economist weer met drie jaar verlengd. En de derde is er een waar we hopelijk nog veel plezier aan gaan hebben. Het is de betaling voor een verre reis die we binnenkort gaan maken.

Als je wilt kun je nog eens teruglezen hoe het mij verging in het eerste, tweede, en derde kwartaal van 2017.

Hoe tevreden ben jij over 2017?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. niettot71

  Lijkt dus een prima jaar geweest te zijn. Wel jammer van de Eur/Dollar koers. Dat heeft onze rendementen op de beurs ook flink beïnvloed. Maar dat is niet erg aangezien we toch niet gaan verkopen.

  1. Geldnerd

   Ja, zo denk ik er ook over. Pas bij het omwisselen van de dollars na verkopen van de effecten merk ik iets van de dollarkoers.

 2. Team CF

  Maar eh, als je ieder jaar de grote bedragen vooruit betaald maakt dat voor je spaarpercentage toch niet uit 😉
  Mooi overzichtje weer, hoe ver ben je nu met je weg naar FO (als percentage)? Of ben ik je post van volgende week alweer voor?
  Om je laatste vraag te beantwoorden, wij zijn ook zeer te spreken over 2017! Bring on 2018 😉

  1. Geldnerd

   Sommige jaren zijn de grote bedragen groter dan andere jaren. Dit jaar is groot, met zowel een verre reis als de zorgpremie (die laatste is eenmalig inderdaad).

   Over mijn weg naar FIRE heb ik in september nog geschreven. Met een beter dan verwachte vermogensontwikkeling (die blogpost komt inderdaad binnenkort) gaan daar inderdaad wel weer een paar maanden vanaf. En het kan nog sneller, maar dan moet ik anders gaan investeren, meer op cashflow gericht (vastgoed, iemand?). Maar dat doe ik (nog) niet. Het doel is HOT, niet FIRE. En het HOT-doel heb ik al grotendeels bereikt.

 3. Wat een geweldige grafieken maak je toch! Ik kom echt niet verder dan natte vinger werk.
  En wat leuk dat je al zo lang je spaarpercentage bijhoudt. Zo’n uitgebreide administratie lijkt me leuk om lijnen in te herkennen en om terug te kijken. Helaas ben ik enigszins chaotisch vwb administratie. Ben blij met Joost die alle relevante documenten uit mijn handen trekt en opruimt op een logische plek ;-).

  1. Geldnerd

   Lang leve Excel! En toen ik 15 jaar geleden begon met het bijhouden van mijn financien had ik ook niet kunnen bedenken dat ik het zo lang vol zou houden en er nu dit soort dingen mee kan doen.

 4. Marjolein

  Ik ben heel tevreden over 2017 en de vooruitzichten van 2018. Mijn aandelen (pensioen) hadden een 26.4% return, dit heb ik nooit eerder meegemaakt. Sinds inception in 2000 is de gemiddelde rate of return 9.8% – ik heb begin januari weer 10% afgelost op mijn hypotheek. Maandlasten zijn nu 183€ en nog 24000 af te betalen.
  Ik ben begonnen met sparen voor een andere auto. Mijn huidige auto is van 2004. Maar alles werkt nog prima gelukkig.
  Ik werk in de zorg, en heb sinds 1 januari een andere baan. Dagdiensten! Ik ben er super blij mee, en het is het gebrek aan ORT helemaal waard. Ik wens je een gezond en gelukkig 2018.

Reacties zijn gesloten.