Zorgen om de zorgverzekering

 • Berichtcategorie:Verzekeringen

Vrijdag 12 november in de loop van de middag kwam ‘ie binnen. De mail van de zorgverzekeraar met de polis voor 2022. Een jaar geleden ben ik overgestapt naar AnderZorg. Ik betaal de jaarpremie in één keer vooruit, en heb een maximaal eigen risico van € 885 per jaar. En ik doe niet aan aanvullende verzekeringen.

Voor dit pakket betaalde ik in 2021 netto € 1.070,16. In 2022 wil AnderZorg hiervoor € 1.155,36 hebben. Dat scheelt € 85,20 oftewel € 7,10 per maand. Een pittige stijging, fors hoger dan de stijging waarop de regering rekende op Prinsjesdag. Ook weer een post die bij gaat dragen aan mijn persoonlijke inflatie. Maar ook een stijging die veroorzaakt wordt door een stapeling van veranderingen.

De premie voor de basisverzekering is in 2022 € 1.431 per jaar. In 2021 was dat € 1.392 (+39). Het verhogen van het eigen risico met € 500 levert mij in 2022 een korting op van € 264. In 2021 was die korting € 300 (+36). En de korting bij vooruit betalen van de premie is gehalveerd. Vorig jaar was de korting 2%, € 21,84. En dit jaar nog maar 1% oftewel € 11,64 (+10). Die drie posten samen leiden tot de totale stijging van € 85,20.

Dit voelt voor mij toch een beetje als een boekhoudkundige truc van de kant van AnderZorg. De premie is dus inderdaad maar € 39 gestegen, € 3,25 per maand. Maar door de lagere kortingen ben ik in totaal € 85,20 meer kwijt. Financieel geen probleem, want ik reserveer maandelijks € 100 voor de premie van het komende jaar. Eind december zit er na 12 maanden reserveren dus genoeg in de pot om de premie voor volgend jaar weer in één keer vooruit te betalen. Maar helemaal lekker voelt het toch niet.

Vergelijken

Daarom ben ik nog wel weer even in de premievergelijkers gedoken, met behulp van de tips van collega-blogger Mr. FOB. Want een basisverzekering is een basisverzekering. Mijn keuzes zijn ook erg basic. Gewoon de standaard zorgverzekering, geen frutsels die alleen maar afleiden en verbloemen, eigen risico verhogen van € 385 naar € 885, en de premie voor het hele jaar in één keer vooruit betalen. Het enige dat ik niet wil is een Budgetpolis met een beperkte keuze aan zorgverstrekkers. Ik ben namelijk ook al eens boos opgestapt bij een onvriendelijke arts, en was toen heel blij dat ik zo een ander kon kiezen. Die vrijheid wil ik hebben.

Een half uurtje vergelijkers invullen leert mij dat AnderZorg voor mij nog steeds de beste minst slechte optie lijkt te zijn. Ik blijf dus gewoon zitten. En heb een reminder in mijn agenda gezet om in de laatste week van december mijn premie vooruit te betalen. Op die manier bespaar ik mijzelf een paar Euro vermogensrendementsheffing in mijn belastingaangifte over 2022. Want de incasso door AnderZorg vindt anders pas in januari plaats, en dan zou het bedrag nog meetellen in mijn vermogen op 1 januari 2022.

En ook volgend jaar stop ik elke maand weer € 100 in het potje voor de zorgpremie, zodat ik aan het eind van 2022 de premie voor 2023 in één keer vooruit kan betalen. Daarnaast reserveer ik iedere maand € 70 voor het afdekken van mijn eigen risico. Geen verrassingen.

Grote verschillen

Overigens las ik ook dat de premieverschillen tussen zorgverzekeringen nog nooit zo groot waren als dit jaar. Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste is meer dan € 40 per maand. Voor dezelfde zorg bij dezelfde dokter. Overstappen dus maar?

Hoe is het met jouw zorgpremie voor 2022?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Erik Bakker

  Zelfde verzekering en zelfde berekening gemaakt.

  nu is het wel zo dat ik naar een andere verzekeraar kan echter deze is nog in onderhandeling met mijn lokale ziekenhuis, op het moment dat dat klaar is (en ze verwachte er wel ‘uit te komen’ dan stap ik (weer) over

 2. Kim

  Hier stap ik ook over naar Anderszorg, waar voor mij vorig jaar Jaaaa nog voordeliger was. Stap je rechtstreeks over of via een tussenpersoon?

  1. Geldnerd

   Tussenpersonen voegen wat mij betreft geen enkele waarde toe.

 3. Leonard

  Hier ook alleen basis, €885 ER en jaarbetaling vooruit. Dit komt bij Jaaah op €1.102,-

 4. Jasper

  Ik kreeg een verlengaanbod voor AnderZorg Basis maar kon nog overstappen naar AnderZorg Compact. Dat scheelde weinig in voorwaarden maar wel weer een paar euro.

  Is dat de strategie? Om klanten met een lage premie binnen te hengelen en een jaar later zet je er een nieuw goedkoper pakket voor. Alle klanten die niet overstappen zitten niet meer in het goedkoopste pakket en dat pakket kun je met een paar euro verhogen.

 5. Tiny

  Verzekering wordt voor mij 4 euro duurder. Heb sowieso een iets duurdere verzekering, omdat restitutie een must is voor mij. Klein stukje aanvullend voor een risico dat ik niet wil dragen. Nog even vergeleken en qua prijs nog steeds het beste.

 6. Marjolein

  Wij zijn ook nog druk aan het rond kijken en zijn er nog niet uit. Van een aantal partijen is nog niet duidelijk of ze een contract krijgen met ons lokale ziekenhuis. Onze dochter van 2 jaar is hier nog op controle en dat willen we ook graag zo houden. Controle is toevallig vandaag weer geweest en over 2 weken uitslag.
  Voor ons zelf hadden we altijd een restitutiepolis zonder aanvullende verzekeringen, maar nu met onze dochter zijn we toch aan het nadenken over aanvullende verzekeringen. Is ook afhankelijk van de uitslag van onderzoek van vandaag. Ook wij hebben al vervelende ervaringen gehad met artsen en willen zelf de keuze maken naar welk ziekenhuis we gaan.
  Door de wijzigingen die we door willen voeren gaat de premie met 30 euro omhoog en betalen we straks waarschijnlijk 148 euro per persoon.

  1. Tiny

   Als je restitutie hebt, maakt het toch niets uit dat ze geen contract hebben? Dat is juist 1 van de redenen dat ik daarvoor kies.

   1. Geldnerd

    Maar restitutie is meestal duurder dan natura.

   2. Marjolein

    Ook met restitutie krijg je als er geen contract is maar 100% vergoed van het marktconforme tarief. Het is dan dus mogelijk dat je nog steeds iets moet bijbetalen.

 7. Maarten

  Zelf ook bezig met deze exercitie. Nu bij Anderzorg Basis, maar overweeg ZieZo Basis (Zilveren Kruis). Die kost met maximale korting €1083 per jaar met ook een vrije keuze van ziekenhuis. Scheelt ruim €80 per jaar tov Anderzorg. Zijn nu nog bezig contracten af te sluiten met alle ziekenhuizen, dat wacht ik nog even af.

 8. Belia /Opnieuwbegonnen

  Geniet van AnderZorg. Gezien mijn leeftijd, besloot ik een paar jaar terug om over te stappen naar DSW, basis met hoog eigen risico . Alleen mijn bloedwaarden en dit jaa een bot scan. Gewoon preventie.

  Ik slik me het heen en weer aan vitamine D3 3600 ie en B12 en hoop maar dat ik gezond blijf. Die kosten worden niet vergoed, maar ik kan het dragen. Op deze wijze wordt de D3 150 tot 200 en dat is de nieuwe norm.

  Geniet van je gezondheid.

 9. wt

  Elk jaar bezoek ik https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering voor een vergelijking. Ik kies dan maximaal eigen risico, zonder extra’s, met alle ziekenhuizen. Vorig jaar kwam ik bij AnderZorg voor 1070 euro, dit jaar bij Zorg en Zekerheid voor 1050 euro.

  Zorgkosten gaan bij mij buiten het normale budget om. Dan hoef ik niet te bezuinigen op andere zaken als ik een keer zorgkosten heb.

 10. Joris

  Ik krijg een bruto-vergoeding van mijn werkgever als ik de basisverzekering (op basis van een collectiviteit) bij een specifieke zorgverzekeraar afsluit. Deze vergoeding zorgt ervoor dat ik nergens goedkoper uit ben. Vervolgens neem ik het maximale eigen risico én betaal ik ook ineens vooruit.

  Goede tip om nog dit jaar te betalen in plaats van de reguliere incasso af te wachten (die mogelijk net na de jaarwisseling valt). Scheelt toch weer een beetje.

  De (kleine) aanvullende verzekering sluit ik elders; daar waar de prijs-kwaliteitverhouding het best is. Ik verzeker alleen het risico dat ik zelf niet wil dragen of waar ik sowieso meer dekking uit krijg dan ik aan premie betaal.

  Ook ik reserveer maandelijks zodat ik volgend jaar de premie weer ineens kan voldoen, het eigen risico ineens kan betalen én voor verwachte zorgkosten die niet voor vergoeding in aanmerking komen (op basis van prognoses).

 11. marijke wittenberg

  een tip, ik had ook altijd anderzorg basis en kreeg net als jij de verhoging naar ca 1150 per jaar, maar ze hebben ook een compact polis, dat kreeg ik door bij navraag waarom ik online op een vergelijkingssite een lagere premie zag dan mijn persoonlijke aanbod vanuit Anderzorg. ik heb nu de compact polis genomen voor 1069,20 per jaar. Qua dekking zit er nauwelijks verschil tussen de compact en basis verzekeringen.

 12. Anoniem

  Overstappen kan nog aantrekkelijker zijn door eventuele cashback. Dat maakt Zorg en Zekerheid (cashback 50 euro) een zeer interessante kandidaat. Echter zijn bij hen de contracten nog niet rond met lokale ziekenhuizen, dus ik wacht ook nog even af. Vorig jaar overgestapt van Anderzorg naar Jaaah (maximaal ER en jaarbetaling).

Reageren is niet mogelijk.