Te klein potje voor gadgets?

Gadgets zijn een guilty pleasure van mij. En dus ook een post waar regelmatig geld aan wordt uitgegeven. En waar op dit blog regelmatig over geschreven wordt. Vanaf eind 2018 ben ik hier dieper ingedoken en sinds begin 2019 reserveer ik maandelijks € 100 voor de vervanging van mijn favoriete speeltjes. Daarmee werd het zaadje geplant voor mijn potjessysteem, waar ik sinds begin 2020 mee werk in mijn administratie.

Niks aan de hand zou je zeggen. Maar toch wel. Als ik kijk wat er in het potje zit, en als ik kijk naar de uitgaven die ik de komende jaren verwacht, dan ontstaat er een probleempje. Niet genoeg geld in de spaarpot. De simpele oplossing zou natuurlijk zijn om dan maar minder gadgets te kopen. Maar ik weet niet helemaal zeker of dat gaat lukken.

Onlangs heb ik in mijn administratie eens even eerlijk teruggekeken naar mijn gadget-uitgaven van de afgelopen 5 jaar. In het verleden had ik het dan over telefoon, tablet, laptop en server. Redelijk overzichtelijk. Maar er is meer… Bij de telefoon horen accessoires (zoals een hoes en mijn Airpods), bij de laptop ook een nieuwe draadloze muis. En de SONOS speakers die we eind 2016 aangeschaft hebben en de extra set die vorig jaar voor onze werkkamers is aangeschaft. En de router waarmee ik in 2018 ons netwerk verbeterde en de nieuwe DEVOLO ethernet-over-power adapters waarmee ik in 2020 ons netwerk sneller maakte, zodat Vriendin en ik elkaar gedurende de werkdag niet meer in de weg zitten als we videobellen…

Mijn vorige telefoon heb ik gebruikt tot ‘ie kapot ging. Dat zal ik waarschijnlijk met mijn huidige telefoon ook doen. Mijn laptop en tablet zijn vernieuwd in 2019, die moeten ook nog wel even mee kunnen. Al merk ik wel dat ik de laptop nu ook echt dagelijks gebruik, want ik log in op mijn werkplek via de privé-laptop. De server is momenteel het oudst, die dateert uit 2016. Gevolgd door mijn telefoon uit 2017. Maar beide functioneren nog prima.

Op basis van de historische uitgaven heb ik een prognose gemaakt voor de komende jaren.

Gadget2021202220232024
Telefoon1.400
Laptop3.000
NAS1.750
Netwerkinfra1.750
Tablet800

En op basis daarvan heb ik mijzelf de vraag gesteld of ik wel voldoende reserveer? Ik heb de inhoud van het potje Gadgets / Tech per 1 januari 2021 als uitgangspunt genomen. Daar stort ik maandelijks € 100 bij. En dan blijkt al snel dat dat niet voldoende is. In 2022 duikt het potje zwaar de min in, en komt daar eigenlijk ook niet meer uit.

Ik heb even gespeeld met andere bedragen voor de maandelijkse reservering. Dan kom ik er op uit dat ik mijn reservering eigenlijk moet verhogen naar € 150 per maand. Dan duik ik met de huidige uitgavenprognose nog nét in de min in 2024, maar verder heb ik elk jaar voldoende middelen voor de geplande vervanging van mijn gadgets. En dan maar hopen dat een tussentijds onverwacht defect geen roet in het eten gooit.

De vraag is natuurlijk altijd of dit genoeg is. Want mijn geluidsinstallatie zal ook niet het eeuwige leven hebben, en een tussentijdse upgrade van de netwerkinfrastructuur kan ook zomaar noodzakelijk zijn. Maar dat moeten we maar bekijken als het langskomt. Het zijn maar potjes, ik heb meer spaargeld dan dit. En idem als er geld overblijft, het hoeft allemaal niet op. Ik ben bevoorrecht dat ik me dit kan veroorloven. Het doel is vooral om een beetje stuur te hebben op wat ik wanneer uitgeef, en mijn eigen drang om steeds de nieuwste laptop en iPhone te hebben een beetje te beteugelen…

Hoe ga jij om met de onbedwingbare neiging om nieuwe dingen te kopen?

Dit bericht heeft 22 reacties

 1. MP

  Ik heb ook wel een gadget drang, maar dat vertaalt zich gelukkig in een drang om een apparaat met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding te kopen in plaats van het nieuwste van het nieuwste. Scheelt minstens de helft van de kosten.

 2. wesselt

  Mijn gadgets zijn uitgesplitst in desktop, mobiel, laptop, tablet, geluid, netwerk en overig. Samen reserveer ik daar zo’n 250 euro per maand voor.

  Als ik een tablet wil en een nieuwe koptelefoon moet ik kiezen. Dat kan op veel manieren: wel een koptelefoon en geen tablet. Maar bijvoorbeeld ook het boodschappen budget verlagen. Of geen van beide kopen en duurdere boodschappen halen.

  Het potjes systeem dwingt je zo keuzes te maken (kunstmatige schaarste.) Alleen al dat je er over na moet denken zorgt dat je de koop impuls uitstelt. Deze bedenk tijd bespaart overbodige gadgets.

 3. Joris

  Uit interesse; welke eisen stel je aan een tablet en een NAS dat die zoveel moeten kosten?

  1. Geldnerd

   Tablet: Apple, maximaal geheugen, alleen WiFi. NAS: high-end two-bay systeem van QNAP met 3 HDDs (altijd een reserve).

   1. Hans

    Ik krijg al die noodzakelijke gadgets van mijn werkgever. Ik vroeg me nalv je post over Je echte uurloon nog af hoe je daarmee om zou gaan. Door dat soort voorwaarden kom ik op een echt uurloon dat hoger is dan mijn netto-salaris, kan dat?

    1. Geldnerd

     Als je ze zonder beperkingen prive mag gebruiken zou ik ze meetellen, ja. Doe mij zo’n werkgever….

   2. Joris

    Oh, wow, ik wist niet dat die Apple-tablets tegenwoordig bijna 2k kosten en dat een Qnap zoveel duurder is dan high-end Synology NAS-systemen.

    1. Geldnerd

     Oeps… Foutje! Dank voor de oplettendheid, ik heb de tabel inmiddels aangepast. En QNAP is duurder dan Synology, inderdaad. Al wordt de uiteindelijke prijs natuurlijk vooral bepaald door de harde schijven die je erin propt. Dat zijn bij mij momenteel WD Red HDDs.

 4. Suzanne Kers

  Aangezien ik het moeilijk te voorspellen vind wanneer iets ‘omvalt’ reserveer ik hier zelden iets voor. Meestal zijn er genoeg reserves om dat te regelen, ik werk niet echt met potjes.
  Qua telefoon hoop ik dit jaar over te gaan naar de iPhone 12 mini. Laptop is vrij nieuw. iPads willen we voor de kinderen kopen dit jaar, ook uit de reserves.
  Ik doe altijd wel goede research naar welk apparaat goed bij mijn/onze behoeftes past. Liever iets meer investeren, dan ergenissen met een net-niet-apparaat.

 5. Belia / Opnieuwbegonnen

  Potjes verhogen het reserveringsbedrag in totaal sneller, immers, direct overzicht. Eigenlijk heb ik altijd te weinig aan reserveringen. Als je alles bij elkaar optelt, onderhoud huis, vervanging auto, vakanties.
  Mijn potje boot of camper of iets anders groots, wordt binnenkort weer aangetast door de aanslag belastingen.

 6. Geldsnor

  Heel slecht. Ik heb eigenlijk weinig gadgetdrang: net een nieuwe telefoon (en die boeit me echt helemaal niets), een laptop van de zaak en TP Link Deco’s liggen op 5 plaatsen in huis.
  Maar ik zag laatst een weegschaal (ja, je leest het echt goed) van Garmin die mijn vetpercentage, spiermassa, hydratatie etc. etc. kan meten. Wil ik hebben. Zo erg dat het bijna “moet ik hebben” is. Nóg erger? De Garmin Enduro Series is net uit, een sport/smartwatch voor echte buitensporters. Moet ik hebben!

 7. Chris

  Herkenbaar. €150/mnd lijkt me redelijk. Je kan voor je oude apparatuur trouwens nog veel geld krijgen door ze te verkopen, zeker Apple apparatuur is heel waardevast.

  1. Geldnerd

   De oude Apple telefoons en tablets blijven hier niet liggen, nee….

 8. Miranda

  Absoluut niet met gadgets, maar mijn honden zijn hier een fenomenale achilleshiel…

  1. Geldnerd

   Ja, dat probleem ken ik ook….

 9. Luxe of Zuinig

  Gadgets. Ik hou mijzelf tegenwoordig in bedwang. Apparaten moeten voldoen aan een aantal spelregels en als ik iets wil moet ik het goed kunnen onderbouwen en minimaal 2 weken over na denken. Als het dan nog steeds bevalt en ik kan het uitleggen aan mijzelf waarom bijv mijn laptop vervangen moet worden dan doe ik het gewoon. Geen budget die hier aan te pas komt.

  Resultaat is wel dat:
  1. Nieuwe telefoon niet gebeurd zolang deze er niet mee stopt (2017 mid end telefoon)
  2. Laptop niet wordt vervangen want hij doet het prima (2013 High end laptop)
  3. Sonos verslaving is ingedamd want, ik die nieuwe soundbar is niet nodig! (Vanaf 2016 van 3 naar 8 speakers al gegaan…. foei, maar nog elke dag blij mee)
  4. Televisie niet een hdmi 2.1 nodig heb of HDR of OLED en mijn tv nog prima werkt (2013 high end)
  5. Etc etc

  Zolang het werkt, wordt het niet vervangen tenzij…….. Maar zoals je ziet lukt het mij aardig mezelf te bedwingen 🙂

  1. Geldnerd

   Wij zitten nu op 5 SONOS speakers maar ik vind die nieuwe oplaadbare Roam wel heel nuttig voor in de badkamer mooi.

 10. Marc

  Ik zie bij ’telefoon’ 1.400 Euro en voor ‘laptop’ 3.000 Euro. Je kunt je afvragen waarom jij zoveel geld wilt uitgeven voor die zaken. Ik heb vorig jaar weer de nieuwe SE gekocht: 539 Euro incl. BTW (ik koop dit soort spullen zakelijk, dus feitelijk nog goedkoper voor mij). Ik overweeg nu een nieuwe iMac te kopen, maar als het een laptop zou worden, dan zou ik met een nieuwe MacBook Pro ook onder de 3.000 Euro blijven. En dan heb ik het over een apparaat dat ik als IT-specialist voor mijn werk echt nodig heb.
  Ik zag toevallig gisteren nog een video waarbij werd gezegd om dit soort uitgaven eens om te rekenen naar verloren winst over 5, 10 en 20 jaar. Stil dat jij een telefoon van 800 Euro i.p.v. 1.400 neemt en een laptop van 2.500 Euro i.p.v. 3.000 Euro. Reken dan eens uit wat die 600 + 500 = 1.100 Euro jou opleveren over 5 en 10 jaar. Daar kun je dan een leuk speeltje van kopen.
  Je kunt ook je potje ook omzetten van een niets opleverende spaarrekening (gok ik) naar iets dat liquide is en meer oplevert. Met een jaarlijkse uitgave, moet het wel lukken om er 6-7% rendement uit te slepen.
  Uiteindelijk klinkt jouw ‘probleem’ als een luxeprobleem. En zoals met de meeste zaken rondom budgetteren is de vraag of jij een reëel budget hebt gemaakt voor de geplande uitgaven. Zo nee, dan is het logisch om je budget aan te passen, zolang je minder uitgeeft dan er binnen komt. Anders kun je zeggen dat je bescheidener keuzes gaat maken, zodat jij binnen je geplande budget blijft. Hoe blij gaat die telefoon van 1.400 Euro jou maken t.o.v. een telefoon van 800 Euro? Er zijn mensen die per maand netto nog geen 1.400 Euro aan salaris krijgen…

 11. Bart

  Haha leuk onderwerp en vast heel herkenbaar voor veel mensen zo aan de reacties te lezen!

  Wat mij helpt bij het maken van beslissingen over de aanschaf van gadgets, is dat elke aankoop van een nieuw apparaat wat je eerst nog niet had (tablet, robotstofzuiger, keukenmachine, etc), waarschijnlijk de rest van je leven om de 4 jaar vervangen moet worden, en je dus 2% van de aanschafprijs bij je maandelijkse lasten kunt optellen als afschrijving.

  Om bijvoorbeeld de ‘vaste lasten’ van een nieuw €1000 gadget te compenseren met 4% passief inkomen uit beleggingen, zal je ook €6000 extra moeten beleggen. En is het gadget die extra x aantal maanden langer werken waard om in totaal €7000 te sparen?

  1. Geldnerd

   De uitgaven voor gadgets zitten gewoon in mijn totale uitgaven waar mijn FIRE-berekeningen op gebaseerd zijn, dit komt er dus niet extra bovenop. Ik gun mezelf deze gadgets, het is (met koffie en af en toe een glaasje whisky) zo’n beetje de enige guilty pleasure die ik mijzelf gun.

   En veel herkenbaarheid in de reacties inderdaad. Daarom heten het ook GUILTY pleasures toch?

 12. Mr. FEF

  Oef! Flinke bedragen, Geldnerd. Ik houd zelf ook wel van gadgets en techniek, maar toch moest ik even met mijn ogen knipperen bij het zien van de bedragen.
  Je schrijft dat je laptop uit 2019 is, en in de tabel staat dat je die in 2022 weer wil vervangen voor 3k euro. Het is dan ongetwijfeld een heel mooi apparaat, maar het tikt best wel aan.
  Mijn doel met een laptop is om hem zeker vijf jaar te gebruiken. Daar moet ik dan wel bij zeggen dat ik hem meestal als desktop gebruik, met een extern scherm, toetsenbord en muis. Daar lijdt de laptop zelf misschien wat minder van.
  Waarom heb je zo’n groot bedrag voor de netwerkinfra ingepland?

  1. Geldnerd

   Dat de vervanging gepland staat in 2022, wil niet zeggen dat het dan ook gebeurd. met mijn vorige laptop heb ik ook 5 jaar gedaan. Hopelijk met deze ook, daar koop ik die zware specs voor. Nu is mijn gebruik wel veranderd omdat wij sinds vorig jaar maart 99,9% thuiswerken (ben de afgelopen 6 maanden 1 dagdeel op kantoor geweest) en ik thuis via mijn privé-laptop inlog op de werkomgeving, dus ik ben wat voorzichtig in de inschatting hoe lang deze het volhoudt.

   De netwerkinfra bestaat hier in huis momenteel uit een router, 4 ethernet-over-power adapters, een laserprinter en een switch. Dit bedrag is ruim genomen inderdaad.

Reacties zijn gesloten.