Het jaar zonder gadgets?

Naar aanleiding van mijn blog over mijn krappe liquiditeit heb ik nog eens teruggekeken op en nagedacht over mijn grote uitgaven. Want ik realiseer me dat ik in mijn financiële planning voor 2018 heel optimistisch twee grote uitgaven gestapeld heb, namelijk mijn bril en een nieuwe laptop. Dat is, in één jaar, misschien wat teveel van het goede.

Terugkijkend in mijn administratie zie ik een aantal terugkerende grote uitgaven. Dat zijn eigenlijk vooral mijn gadgets, of liever gezegd: <mezelf voor de gek houden AAN>de technologie die het leven een stuk aangenamer maakt, die gewoon noodzakelijk is anno 2018, waar ik echt niet zonder kan<mezelf voor de gek houden UIT>.

Gadget20142015201620172018
Laptop1.750    
Server  1.500  
Smartphone800  1.000 
Tablet750    
Bril 1.750  1.750

Cashflowtechnisch gaat dat dus niet helemaal goed, als ik mijn twee grootste periodieke uitgaven ‘laptop’ en ‘bril’ in hetzelfde jaar laat vallen. Ik heb al mijn gadgets begin 2014 in één keer vervangen, toen we naar het Verre Warme Land vertrokken. Dat betekent dat zowel mijn laptop als mijn tablet in januari 2019 al 5 jaar meegaan. De telefoon is in 2017 vervangen wegens overlijden, en de huidige server is er in 2016 al gekomen. Mijn bril is gewoonweg elke 3 jaar noodzakelijk.

In dit overzicht tel ik onze SONOS-apparaten niet mee, realiseer ik me nu. Ook de printer/scanner, de switch, en de WIFI-punten zijn niet meegeteld. Die heb ik eind 2016 allemaal aangeschaft, toen we verhuisden naar Geldnerd HQ. Daarnaast is de recent aangeschafte router niet meegenomen. Dan wordt het toch best nog wel een lange lijst. Maar eigenlijk gebruik ik tegenwoordig al deze apparaten tot ze het echt niet meer doen. Alleen mijn bril, die heeft een vast ritme. Dus ik kan heel moeilijk gaan doen en alles gaan plannen, of het er ook gewoon een beetje op aan laten komen. Gewoon jaarlijks een bedrag opnemen in mijn begroting, en kijken wat er gebeurt.

Dus: zou het lukken? 2018 als eerste jaar zonder aanschaf van gadgets? Geen nieuwe laptop kopen, zoals ik nog van plan was? Hij is niet meer supersnel, maar ik heb ‘m goed opgeschoond en het kan best nog wel even. En heel eerlijk, behalve voor de blog en voor de spreadsheets wordt de laptop niet zo heel veel meer gebruikt. Ja, op mijn thuiswerkdag…

Van de laptop, tablet en smartphone wordt regelmatig een back-up gemaakt. Dus echt bang voor dataverlies hoef ik niet te zijn. Ik zit hooguit een paar dagen zonder apparaat als er eens eentje kapot gaat. En dan komt die laptop in 2019 wel ergens.

En de AirPods dan, zei Vriendin toen ze mijn conceptblog zag? Ja, daar heeft ze een punt. Die heb ik mijzelf eerder dit jaar cadeau gedaan. Dus helemaal gadgetvrij was het jaar bij nader inzien toch niet…..

Heb jij wel eens een jaar waarin je geen gadgets aanschaft?

Dit bericht heeft 28 reacties

 1. Dorien

  Er zijn wel eens jaren dat ik een gadget aanschaf. Laptop is 4 jaar oud, telefoon 3, tablet heb ik niet, printer ook niet. En allen al helemaal niet voor de prijzen die ik in jouw lijstje zie staan. Laptop <500, telefoon <200. Zonde van mijn geld om dat daar aan uit te geven.

 2. dertigermetkids

  De gadget en brillen zijn hier flink goedkoper… Dus slaan een minder groot gat in t budget..

  1. Geldnerd

   Tsja, met een sterke oogafwijking inclusief cilinder en varifocus ben ik wel gedwongen om extra dunne (en dus dure) glazen te nemen. Want lenzen zijn geen optie en jampotjes vind ik zelf een minder goed idee….

   1. dertigermetkids

    Snap ik. Dochter moet elk jaar ongeveer nieuwe brillen en zoontje sinds kort ook. Zelf betalen is goedkoper dan aanvullend verzekeren.. Per kind ong 230 kwijt aa 2 brillen. Mn man voor 25 euro een nieuwe bril (voor als hij z’n lenzen niet in heeft). Maar doelde ook meer op alle bedragen.. Mn laptop van 580 vond ik al enorm duur…. En mn mobiel van 280 ook… Laptop doe ik dan ook 3 of 4 jaar mee (hopelijk langer) mobiel ook 2 jaar of langer. Tablet van de Kids was 150 ong. Elk 1..samsung tablet 6 jaar mee gedaan (was iets duurder). Nu goedkope werkt ook prima

    1. Geldnerd

     De laptop is een all-in tarief, inclusief bijkomende softwarelicenties en randapparatuur. Maar ik heb inderdaad niet de goedkoopste smaak als het daarop aankomt. De Nerd in mij moet gevoed worden…

   2. Wieger

    Kijk eens bij eyes for more. Ik heb -6 en cilindrische afwijking. Kost me honderd euro voor een bril. Dat is met extra dunne glazen en kraswering ed. Vast íets minder dan een bril van 1750 maar dat mag ook wel voor dat verschil.

  1. Geldnerd

   Ik voer nog een discussie of iets pas ‘gadget’ mag heten als de prijs boven € 500 ligt…. Daar is nog geen overeenstemming over.

   1. Geld is tijd

    Onder de term “gadget” versta ik een klein hebbedingetje, een arduino ofzo. Maar een smartphone van 800,- die slechts 3 jaar meegaat ?!? Ik denk dat een paar mensen in Cupertino een extra fles champagne ontkurken dankzij jou “noodzakelijke technologie anno 2018”

 3. Project Lonica

  Madre mía, wat een bedragen… Ik heb mijn bril ongeveer 10 jaar geleden gekocht voor 75 euro. Ik combineer hem met lezen, die me 56 euro per jaar kosten. Nee geen varinogwatglazen, dat scheelt. Mobiele telefoon was 120 euro, laptop iets van 400 geloof ik. En een server? Nooit gemist…

  Sorry hoor, even plagen, ik weet dat ik qua gadgets helemaal aan de andere kant van het spectrum zit… 😉

  1. Ipie

   Ik heb net een nieuwe bril gekocht voor €1030,00. En niet omdat ik er graag trendy bijloop maar omdat mijn glazen achterlijk duur en bijzonder zijn.
   Om de drie jaar gun ik mijzelf een nieuw exemplaar.

   1. Geldnerd

    Dat herken ik. Mijn glazen kosten ongeveer € 650 per stuk. Dan gaat het hard…

   2. Leontine

    Ik heb dit ook, glazen met varifocus, cylinders en ook nog een prisma. Ook ong. zo’n €700,–per stuk. Natuurlijk ook een stukje ijdelheid omdat ik niet met jampotglazen wil rondlopen. Ik koop dan ook een duur(der) montuur wat veel langer mooi blijft en waarvan eventueel ook nog onderdelen vervangen kunnen worden. Zo kan ik ong. 3 à 4 jaar met een bril toe.

  2. Een Optometrist

   Vast geen goede lenzen voor deze prijs. Laat je wel ieder half jaar je ogen goed controleren door een officieel gediplomeerde contactlens specialist of optometrist? Zo nee doe het maar wel dat kan je in de toekomst een hoop ellende besparen.

   P.s multifocale bril met dunnere glazen en alle andere toeters en bellen voor 1750.00 is erg veel geld.

 4. Spekvet

  Ha, eindelijk iemand die ook geld uitgeeft aan een bril! Als je complexe glazen hebt, kan het inderdaad hard gaan. Daar valt ook niet op te bezuinigen. Een montuur natuurlijk wel, maar eerlijk is eerlijk: een mooi montuur kost gewoon geld.

  Maar die drie jaar… Heb je elke drie jaar een significante (meer dan 0,5) wijziging in sterkte? Of gaat de coating van je glazen af? Bij mij is dat in beide gevallen niet zo, en daardoor gaan mijn brillen langer mee. Wel zo prettig. 🙂

  1. Geldnerd

   In 2015 was de vervanging noodzakelijk vanwege loslatende coating, die kon niet zo goed tegen het klimaat in het Verre Warme Land. En zowel in 2012 als in 2015 als in 2018 was de wijziging significant, helaas. Ik merk het als ik aan het einde van de dag hoofdpijn krijg. En dat wegnemen is mij het geld wel waard, ja.

   In het verleden heb ik één keer een ‘goedkopere’ brillenboer gebruikt. Dat heb ik geweten, die bril is nooit prettig geweest. Dus besteed ik nu liever wat meer geld, en gelukkig kan ik mij dat veroorloven. De afgelopen keren is men ruim anderhalf uur bezig geweest om mij precies in te meten.

   1. Spekvet

    Goedkope brillenboeren mijd ik ook. Overigens zijn niet alle ketens goedkoop, mits je ze kent kun je bijvoorbeeld bij de Pearl best vaardige opticiens vinden. Maar die monturen…

    Ik heb uiteindelijk meer tijd aan het uitkiezen van een opticien besteed, dan aan een bril.

 5. mariimma

  … bedoel je dat je overweegt om de aanschaf van die laptop twee maanden uit te stellen…?

  ;-P

  1. Geldnerd

   Of langer.

 6. de budgetman

  Met 5 personen in één gezin, is er ieder jaar wel iets dat vervangen ‘moet’ worden. De oudste twee kids denken nu al een computer/laptop nodig te hebben, dus het gadget-budget zal nog wel even stijgen.

 7. Nee, ik heb geen jaar waarin ik geen gadgets aanschaf. Ook een fruit liefhebber en dure hobby’s.

  Je zou jezelf natuurlijk zakgeld kunnen budgetteren, maar dan had je in de afgelopen 2 jaar minstens vier blogposts minder over je eventueel, misschien, ooit in de toekomst, waarschijnlijk, wellicht aan te schaffen laptop kunnen schrijven 😉

  1. Geldnerd

   ? ja de blog moet ook gevuld worden hè?

 8. Geldnerd

  Ik houd het al 10 maanden 4 dagen 17 uur en 3 minuten vol…

 9. eddie

  Wat verstaan we eigenlijk onder een gadget?

  Van dalen beschrijft het als een ‘klein, aantrekkelijk vormgegeven voorwerp of apparaat dat als cadeautje of accessoire gebruikt wordt; = hebbeding’. Een betere omschrijving is volgens mij die van wiki ‘vernieuwend en slim ontworpen artikel, vaak binnen de consumentenelektronica … … wordt als zodanig gepresenteerd dat het voor consumenten aantrekkelijk wordt gemaakt om het aan te schaffen.

  Is een bril dan nog wel een gadget, wellicht meer een noodzakelijk kwaad?

  Ik denk dat er ieder jaar wel een gadget wordt aangeschaft, merk wel dat het steeds vaker een product is dat in de marketing/ presentatie aantrekkelijker wordt gemaakt dan het uiteindelijk is. Zo wordt de ‘slimme’ speaker alleen gebruikt voor de Hue lampen en Spotify en slim is hij ook niet …

 10. Niet Tot 71

  Oef, gadgets. Ik heb er geen geld voor over eigenlijk, maar wil soms wel iets nieuws. Zoals op mijn laatste blog te lezen valt wil ik een PS4 en eigenlijk wil ik ook een nieuwe laptop. Alleen maar omdat deze oud is en herrie maakt 🙂 De werking is nog wel prima, ook de snelheid is nog prima wat mij betreft. De SSD is met 32GB wel zeer matig, maar ik sla toch alles op de server op.
  Oja, daarover gesproken. Dit jaar nog een paar nieuwe HDD’s voor de server gekocht á €300.
  Mijn telefoon begint ook wel aan vervanging toe te raken. Die is bijna 4 jaar oud volgens mij. Of al 5? Ik weet het niet, maar als je niet uitkijkt ben je zo alleen al aan gadgets 2.000-3.000 Euro per jaar kwijt 🙂

 11. ambertree leaves

  In mijn geboorte jaar heb ik er geen gekocht denk ik… Verder is er elk jaar wel iets dat stuk gaat of te oud/traag is om gebruikt te worden zonder ergernis…

 12. Sam

  Jeetje. Wat een bedragen inderdaad. Zeker voor iemand met FIRE ambities . 1750 voor een bril lijkt mij erg veel. Ik kan me niet zo goed voorstellen dat dit alleen aan jouw sterkte ligt (ik heb ook een cylinder). Het komt op mij over dat je een aantal vrij luxe keuzes maakt. Zoals een telefoon van 1000 euro 😉

  Niet om te oordelen hoor. Ik herken het. Ik kocht vroeger ook altijd de top modellen. Maar ben daar op een gegeven moment mee gestopt. Geef nu doorgaans niet veel uit aan spullen, maar ken wel het gevoel dat je soms wil verwennen (in mijn geval: een nieuwe multi-zone stereo van 5k – 10k).

  Maar het helpt mij wel te denken: wil ik dit nu erg graag, maar over een half jaar vind ik het doodgewoon om het te hebben en had ik net zo goed een goedkoper alternatief kunnen kiezen, of heb ik hier elke dag/week intens plezier van? Bij mij blijven dan maar een beperkt aantal dingen over 🙂

 13. Elementje

  Wees blij dat je geen boot hebt… gadgets voor een boot haal je niet met dit budget….

Reageren is niet mogelijk.