Krap bij kas…

Elke maand schrijf ik 50% van mijn salaris weg ‘voor mezelf’ meteen nadat ik het ontvang. Naar de beleggingsrekening, en voor de aflossingen op de hypotheek. Maar volgens mijn budget ga ik maar uitkomen op een spaarpercentage van 40%. Omdat ik per maand meer spaar / beleg / aflos dan waar ik uiteindelijk op uit denk te gaan komen, zou dat op een gegeven moment in het jaar moeten gaan knellen.

Dat moment heb ik zo lang mogelijk proberen weg te drukken. Door grotere uitgaven uit te stellen. Door te proberen kleinere uitgaven te verminderen, zodat er aan het eind van iedere maand een restsaldo naar de kleine buffer kon. Het is ook een beetje een sport. Een manier om net een paar procentjes extra spaarpercentage te realiseren.

Mijn nieuwe bril kon ik nog gewoon uit de lopende cashflow betalen, ondanks het feit dat deze niet goedkoop was (door extra dunne glazen en varifocus, ik ben niet voor niets Opa Geldnerd). Maar nu moet ik er toch aan geloven. Eigenlijk best goed, dat dit geduurd heeft tot halverwege september. Het eerste signaal was dat mijn spaarpercentage in augustus gelijk was aan 0,0%. Met dank aan eerdergenoemde bril. Vervolgens geef ik eerlijk toe dat ik begin september wat uitgestelde aankopen alsnog heb gedaan. Kleding, nieuwe schoenen. Maar nu komen er ook de kosten voor het aanleggen van de tuin, met name die voor de aanschaf van de beplanting. En eigenlijk ben ik nog van plan om mijn laptop te vervangen. Al kan ik dat ook nog even uitstellen. Maar ik zie wel dat ik het niet droog ga houden, de bodem van mijn ‘kleine buffer’ (die bedoeld is om de cashflow gedurende het jaar ‘glad te strijken’) is in zicht.

Mijn automatische boekingen ga ik er niet voor aanpassen. Ik blijf maandelijks extra storten voor de aflossingen, en ook mijn gewone storting naar de beleggingsrekening doen. Het tekort vul ik aan van mijn Grote Bufferspaarrekening. Eerder dit jaar heb ik besloten om mijn buffer te verlagen. Daardoor kwam er ineens een bedrag beschikbaar om extra te beleggen. Maar dat ben ik stapsgewijs aan het doen, ik heb dus nog een ‘vrij besteedbaar bedrag’ in mijn buffer zitten. Het bevalt me wel, de grenzen opzoeken om mezelf scherp te houden.

Zit jij ook wel eens krap bij kas?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Niet krap bij kas, maar ik heb wel een hekel aan iedere keer terugstorten wanneer het net niet uitkomt. Daarom sinds kort het restant pas doorstorten op de dag nadat het volgende salaris is ontvangen. Ik heb niet het idee dat ik daardoor meer of minder ben gaan uitgeven.

  1. Geldnerd

   Ja, dat heb ik ook wel. Terugstorten is een vorm van falen. Het is allemaal emotie, die spreadsheets zijn er alleen maar om de emotie te maskeren.

 2. Flow

  Heel herkenbaar! Probeer ook de grens steeds verder op te rekken. Heb een hekel aan geld van mijn grote buffer afhalen.

 3. Haha, herkenbaar. Niets zo leuk als winnen van jezelf. En hier ook het uitstellen van grotere uitgaven. Ik zit regelmatig te mopperen op mijn oude laptop, maar als ik me bedenk wat een nieuwe kost, bind ik in. Want zo’n bedrag uitgaven wil ik liever niet. In ieder geval niet nu.

  1. NietTot71

   Ik heb ook een nieuwe laptop op t oog en die kost nog geen €400. Prima te doen toch? Maar euh. Als we de koppen eind deze maand bij elkaar steken en samen naar de MM gaan. Dan kunnen we vast korting regelen.

   1. Geldnerd

    Misschien wel als we Chris – The Pursuit Of Hot meenemen…

   2. MM al eerder geprobeerd. Telefoons en laptops niet, Witgoed en bruingoed is wel mogelijk. Voor laptops kan je beter Tweakers in de gaten houden.

    1. NietTot71

     Ook niet als we er 5 tegelijk kopen denk je?

 4. Zuinigeman

  Ik wil graag ook een nieuwe computer de oude is trager ana het worden maar vorig jaar extra geheugen gekocht kan weer even mee, ipv een nieuwe te kopen.

  Mijn iphone word trager en gehuegen is al vol. Mijn iphone 5s kan ook nog geupdate worden met de nieuwe software update ios 12 en volgend jaar zal mijn iphone niet meer geupdated worden door apple en koop ik misschien dan een nieuwe telefoon.

  Zo zijn er nog tig dingen om geen geld uit te geven of heel minimaal. Af en toe zit ik krap bij kas, meestal is dat rond april en rond oktober.

  Ik heb twee spaarrekeningen. 1 is voor allerlei onvoorziene kosten en 1 spaarrekening staat nu 6000 euro en spaar ik maandelijks nog voor, deze spaarrekening is echt voor noodzakelijke zaken anders kom ik er niet aan.

 5. B at Fire The Boss

  Ik zit nooit echt krap bij kas. Voor mijn buffer maak ik dan ook geen gebruik van bijvoorbeeld een aparte spaarrekening. Ik heb 1 betaal en 1 -spaarrekening, en op die twee gooi ik al het geld door elkaar voor de lopende rekeningen, de reserveringen (OZB belasting, vakantie, maar ook vervanging laptop e.d.) en de “noodbuffer”. Via YNAB houd ik dit met potjes uit elkaar.

  Omdat de rente tegenwoordig zo droevig laag is beheer ik mijn bank niet actief. Als de rente op de spaarrekening bijvoorbeeld 2% is en op de lopende rekening nul, dan zou ik ervoor zorgen zoveel mogelijk op de spaarrekening te hebben. Dan ga je dus op elk moment terugboeken. Voor nu maakt het niet uit. Af en toe boek ik wat naar de lopende rekening of juist naar de spaarrekening als het teveel wordt.

 6. Bouk

  Yep, hier zijn onze bankrekeningen ook zo goed als leeg…We hebben 1 goede bufferrekening waar we echt niet aankomen, maar het wordt de komende maanden ff goed sparen en weinig tot niets meer uitgeven. Maar we hebben goede aankopen gedaan wat er aan zat te komen. Nog wel een vakantie tussendoor geboekt, niet geheel nodig, maar oh zo fijn voor een fijn prijsje naar mijn geliefde eiland vliegen…En het kon nog, maar we gaan nu ff weer kalm aan doen!

 7. Emilie Luyckx

  Op dit moment staat het meeste van mijn geld op een spaarrekening omdat ik graag een appartementje wil kopen binnen dit en een jaar. Van 1,2 procent ga ik niet rijk worden, maar het is beter dan niets.

 8. Leuk artikel. Zelf probeer ik maandelijks geld opzij te zetten voor de aanschaf van een nieuwe laptop, mobiel etc. Dit komt neer op zo’n 40 euro per maand. Ik hoop op die manier mijn uitgaven een beetje glad te strijken. Verder heb ik een “overig” budget voor de kleinere uitgaven die niet echt te plannen zijn. Dit helpt me om wat ruimte te hebben in uitgaven en niet het gevoel te hebben geen geld te hebben (dat zou namelijk zorgen voor impulsaankopen). We hoeven niet super streng voor onszelf te zijn, maar soms is de sport van extra geld op de beleggersrekening kunnen zetten gewoon te leuk en verslavend 🙂

  P.s. wij hebben thuis ook nog 2 nieuwe laptops nodig dus als we ergens een dealtje kunnen sluiten, dan doe ik graag mee!

Reacties zijn gesloten.