Mijn financiële leven in spreadsheets

In het verleden heb ik al veel geschreven over mijn spreadsheets, en ze zelfs gepubliceerd zodat iedereen ze kan gebruiken, als geheel of in stukjes. En op dit moment zet ik met het integrale Financiële Dashboard de laatste stappen om integraal naar mijn financiën te kijken.

Sinds ik voor het eerst schreef over mijn spreadsheets, is er veel veranderd. Er zijn letterlijk honderden nieuwe functies, verbeteringen en herstelacties uitgevoerd (ja, ik houd een lijstje bij). En ik heb nog steeds een hele lijst met nieuwe functionele wensen en verbeterpuntjes om aan te pakken. Zoals ik al vaker geschreven heb: het is een hobby. Ik houd van het ‘puzzelen’, het uitdenken van de logica, het schrijven van de programmacode, het zoeken naar de oplossingen voor fouten die ik steeds weer maak. En ik heb er voordeel van, het geeft me financiële rust. Dat is meer dan ik zou bereiken met het invullen van kruiswoordraadsels. En zonder de spreadsheets zou Geldnerd er waarschijnlijk nooit geweest zijn.

Tegelijkertijd zie ik dat de ‘technische stukjes’ op mijn blog vaak het minst gelezen worden. Maar juist omdat er zo weinig informatie te vinden is (merkte ik toen ik er ‘vroeger’ zelf naar op zoek was), en omdat het mijn blog en mijn hobby is, blijf ik er wel over schrijven.

In deze blogpost dus een actueel overzicht van de spreadsheets die ik gebruik, en hoe ze ‘gevoed’ worden met informatie. De meeste spreadsheets kun je hier downloaden. En binnenkort komt er een nieuwe versie van de beleggingsspreadsheet, want die is wel een beetje gedateerd inmiddels.

Spreadsheets

Allereerst de Persoonlijke Administratie, waarin ik mijn privé uitgaven bijhoud. Dit is inclusief mijn spaarrekeningen / buffer, de creditcard en contante uitgaven (al zijn dat er steeds minder). De administratie loopt per jaar, ieder jaar op 1 januari begint een nieuwe spreadsheet. De buffer loopt wel door over de jaren heen. Ik houd mijn uitgaven op deze manier al bij sinds 2003.

Gebaseerd op dezelfde basis-spreadsheet is de Gezamenlijke Administratie, waarin de gezamenlijke huishouding van mijzelf en Vriendin wordt bijgehouden. In de spreadsheet houden we ook bij hoeveel we allebei moeten bijdragen. Ook houden we hier onze hypotheekaflossing bij. Ook deze spreadsheet loopt per jaar, de hypotheek loopt wel door. En ik houd in deze spreadsheet ook de meterstanden van gas, water en elektra bij.

Dan uiteraard mijn Beleggingsadministratie, hierin houd ik sinds 1 januari 2013 al mijn beleggingen bij.

‘Daarboven’ komt nu mijn Integraal Dashboard. Hierin houd ik per kwartaal de stand van al mijn vermogenscomponenten bij, en ook een aantal (voor mij relevante) indicatoren.

Een ‘buitenbeentje’ en relatieve nieuwkomer is de spreadsheet waarmee ik Binck transacties importeer en converteer naar het format dat ik nodig heb voor mijn beleggingsspreadsheet. Bij Binck kan ik de transacties van mijn Euro- en Dollar rekening downloaden, en ook de door mij ingegeven orders. Deze conversie-spreadsheet combineert de gegevens naar het format voor de Cash Transacties en de Beleggingstransacties, die ik nodig heb voor mijn beleggingsspreadsheet. Dat is nog best een klus, want voor een beleggingstransactie moeten gegevens van beide gecombneerd worden, en een dividendtransactie leidt bijvoorbeeld vaak ook tot een financiële transactie. Het scheelt mij handmatig werk, ik hoef nu niet iedere transactie handmatig in te voeren in mijn beleggingsspreadsheet.

Automatisch inlezen

In totaal zijn er 7 verschillende rapportages die ik regulier download, en automatisch importeer in mijn spreadsheets.

Van Binck download ik mijn Orders, de beleggingstransacties die ik heb ingevoerd. Ook download ik daar de Transacties van mijn EURO rekening, en de Transacties van mijn USD rekening.

Wekelijks in het weekend download ik het overzicht van mijn Portfolio, de actuele koersen van de fondsen in mijn portefeuille.

Bij de Rabobank download ik vrijwel wekelijks de Transacties van mijn rekeningen. Datzelfde doe ik bij ABN AMRO, waar de gezamenlijke rekening met Vriendin loopt.

En tenslotte exporteer ik uit de KashBook app op mijn smartphone ook een overzicht van Transacties die ik met contant geld uitgevoerd heb. Maar dat zijn er steeds minder.

Handmatig invoeren

Dan zijn er ook nog drie dingen die ik handmatig invoer in mijn spreadsheets:

 1. Creditcardtransacties, want die kan ik bij mijn bank niet downloaden.
 2. Transacties van en naar mijn bufferspaarrekening, want ook daar is geen downloadfunctie beschikbaar.
 3. Extra aflossingen op de hypotheek, want die variëren nog wel eens.

Schematisch

En hoe ziet dat er dan schematisch uit? Zo ongeveer:

Heb jij jouw financiën ook zo eenvoudig ingewikkeld gemaakt?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Mijn financiën zijn reuze overzichtelijk en de tool die dat bijhoudt is nog gezellig ook. Helaas niet deelbaar met anderen… En trouwens het inrichten ervan vraagt behoorlijk wat tijd 😉
  Verder een paar puntjes van kritiek als ik zo vrij mag zijn. Ik had van een echte nerd een systeemplaatje met de juiste symbolen voor DB etc. verwacht. En hoewel ik de schoonheid waardeer, onderstrepen de kruisende lijnen van de handmatige invoer (waar is die trouwens in de legenda?!) de spaghetti wel erg. Wellicht dat een kleine white collar robot wat voor je is? https://www.octoparse.com/blog/9-free-web-scrapers-that-you-cannot-miss/

  1. Geldnerd

   Tsja, je hebt me door. Ik ben een nerd die niet is opgeleid als nerd…

 2. Klaske

  Eh nee, ik werk met YNAB. Maar het ziet er prachtig uit! Mrs. Smith

 3. Genoegzaam

  Haha, wat een prachtige vraag :).
  Mijn antwoord is: nee. Ik ben iemand die gelukkiger wordt van grote lijnen, dan van details. De grote lijnen (komt er meer in dan eruit gaat?) houd ik constant bij, details over waar wat precies heengaat, eens in de zoveel tijd om te kijken waar nog winst behaald kan worden.

 4. Mijn Virtuele Vent

  Ha Ha volgens mij ben je een ICT consultant. Lekker ontwerpen, bouwen, rapporteren en presenteren. Ik heb je Excel sheet met in- en uitgaven overgenomen en aangepast voor mijn situatie. Die van jou is een stuk beter dan wat ik voorheen gebruikte. Van de zomer macro gemaakt die ING csv bestanden kan inlezen. Doe ik maandelijks. Voor ons is dit erg belangrijk omdat wij al in FIRE status verkeren. Om niet te hard in te teren heb ik analyse gemaakt waar we het meest aan uitgeven en waar we kunnen besparen. Budget voor 2018 gemaakt en blijven daar goed onder.
  Ik beleg te weinig en op diverse manieren, dus tweemaal p.j. voer ik handmatig mijn portefeuille in.
  N.a.v. jouw eerste blog over dashboard heb ik er ook 1 gemaakt. Dat is KIKKEN! Zitten nog wel wat handmatige handelingen in.
  En wat ik al jaren doe is de ontwikkeling van het totale vermogen jaarlijks in kaart brengen. En een planning tot aan ons 90e. Die voedt ook het dashboard.

  1. Geldnerd

   Ik ben zeker geen ICT consultant… Dat leven heb ik ruim 15 jaar geleden al achter mij gelaten.

Reacties zijn gesloten.