Project Tuin (3) – ontwerp en fundamenten

 • Berichtcategorie:Wonen

De afgelopen periode is er in Geldnerd HQ weer stevig doorgewerkt aan Project Tuin. Ik heb er eerder hier en hier over geschreven.

Ontwerp

We willen zo dicht mogelijk bij het originele ontwerp blijven. Daar zijn we nog steeds erg enthousiast over. Maar ook willen we de noodzaak van extra aarde en andere toevoegingen beperken, omdat alles door ons huis heen aangevoerd moet worden. Dat betekent onder andere dat we minder met hoogteverschillen gaan werken dan oorspronkelijk de bedoeling was. En ook betekent dit dat we zoveel mogelijk van de opgegraven tegels en klinkers willen hergebruiken.

We hebben dus het ontwerp zelf enigszins aangepast. Ik ga zelf ons terras opnieuw leggen, want dat is erg slecht gedaan en het ligt schots en scheef. Dan kunnen we het ook aanpassen aan onze wensen. Een iets breder kiezelrandje tussen het huis en het terras, dat is beter voor de afwatering en dan houden we ook de luchtroosters voor de kruipruimte beter toegankelijk. Het terras een paar centimeter omlaag, want die sukkels hebben het precies zo aangelegd dat de deur vanuit de kleine slaapkamer naar de tuin net wel/niet helemaal open kan.

De speelse kiezelpaden van de architect vervangen we door rechte paden, waarvoor we een deel van de tegels van het terras hergebruiken. Eentje vanaf de trap die vanaf ons balkon komt, en eentje vanaf het terras dat toegankelijk is vanuit onze slaapkamer. De paden komen uit op een rond terras, we zijn van plan hiervoor houtsnippers te gebruiken met daaronder worteldoek.

Beplantingsplan

In het eerste deel van dit feuilleton schreef ik al dat we het originele beplantingsplan zoveel mogelijk willen volgen. Dat voornemen staat nog steeds. Het zijn planten die geschikt zijn voor een schaduwtuin, en het plan is zo opgezet dat er altijd wel wat groen is en ook het hele seizoen altijd wel ergens iets in bloei staat.

Diervriendelijk

Het is ‘maar’ een stadstuintje, maar we zijn wel van plan om ons tuintje zo diervriendelijk mogelijk te maken. Daarbij hoeven we niet te rekenen op egels en ander groot ‘stadswild’, want die kunnen er eenvoudigweg niet in. Om nog maar te zwijgen over het echte grote wild dat ‘buitenwoners’ als Project Lonica en In De Fruitboomgaard ongetwijfeld langs zien komen. Dat is er eenvoudigweg niet hier ‘in de grote stad’.

Wat we wel hebben, zijn vogeltjes. Niet alleen meeuwen, duiven, eksters en groene parkieten, maar ook andere vogels. En daar willen we onze tuin zo aantrekkelijk mogelijk voor maken. Dat betekent vogelhuisjes en plekken waar ze beschutting kunnen vinden. Ook bouwen we met de klinkers gedeeltelijk een muurtje rond het terras, met veel ruimte voor insecten. Verder komt er een drinkbak te staan. Als de tuin een beetje begroeid is, hopen we op deze manier leuke vogeltjes in onze tuin te krijgen.

Rekenen

Afgelopen week heb ik ook zitten rekenen. Hoeveel vierkante meter worteldoek is er nodig? Hoeveel kiezels voor de afwateringsrand, hoeveel houtsnippers voor het terras? Er zal ook (pot)grond bij moeten, honderden liters. Hoeveel precies, dat kan ik pas bepalen als ik de rest van het terras afgegraven heb. Dat komt de komende weken wel.

En de klussenlijst is nog wat langer. Het hardhout van onze trap en het balkon moet eigenlijk hoognodig behandeld worden. Dat wil ik doen met lijnzaad-olie. Daar heb ik goede ervaringen mee opgedaan in het verleden. Ik zal ook een zakje cement nodig hebben om de afwateringsput beter af te werken.

Verder willen we een compostvat neerzetten om onze eigen compost te maken. En het tuingereedschap moet in elk geval aangevuld worden met een tuinslang van een meter of tien. Een vorstbestendige buitenkraan en twee buitenstopcontacten hebben we gelukkig al.

Stand van zaken

Dus hoever zijn we nu? We zitten op het overgangspunt van ‘slopen’ naar ‘wederopbouw’. Een deel van het terras moet nog afgegraven worden, en de rest van het terras moet ik nog weghalen om daarna de ondergrond te verbeteren en het geheel opnieuw te leggen. Maar afgelopen weekend heb ik ook het terras en de paden uitgemeten, en het gele zand en de tuinaarde zoveel mogelijk herverdeeld. Dat betekent dat de contouren nu zichtbaar worden!

Kosten aanleg

En je bent hier op een financieel blog, dus heb ik ook de kosten van de aanleg van de tuin tot nu toe maar eens op een rijtje gezet. Die vallen hard mee, maar dat wordt wel anders als straks de beplanting gekocht gaat worden.

Spade€ 16,95
Bats€ 19,95
Hark€ 10,95
Werkhandschoenen€ 7,75
Rol touw€ 7,99
Totaal€ 63,59

En verder ongeveer 30 uur van mijn tijd, en drie blaren. Dat dan weer wel. Mijn tere kantoorhandjes en tuingereedschap moeten aan elkaar wennen.

Hoe is het met jouw tuin?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Flow

  Ziet er goed uit, het is veel werk maar dan heb je dadelijk ook wat, extra voldoening als je veel zelf hebt gedaan en jullie dadelijk in je tuin zitten. Mooi dat jullie kiezen voor veel groen, daar zijn de vogeltjes vast blij mee.

 2. Klinkt heel leuk! Jammer dat het terras opnieuw moet. Op de foto ziet het er best prima uit. Ook het zwaarste en minst leuke werk lijkt me.
  En die vogels wil ik ook! Lijkt me zo leuk om ze te horen en te zien. En dan de shazam-app voor vogelgeluiden downloaden zodat ik ook weet waar ik naar zit te kijken en te luisteren :-).

 3. Mr FOB

  Klinkt als een leuk project, succes ermee. Had nog nooit van een bats gehoord, weer wat geleerd.

  1. Geldnerd

   Hoe noemde jij zo’n ding dan?

 4. anna

  Mijn tuin is inmiddels 9 jaar oud: een stadstuin op het noorden gemaakt door zoveel mogelijk tegels te verwijderen en daar goede grond in de plaats te storten. Er zijn zoveel leuke planten voor in de schaduw, wat dat betreft ben ik super tevreden. Maar door het kappen van een boom bij mijn achterburen mis ik tegenwoordig veel vogels. Wat blijkt: via de Vogelbescherming kun je veel tips krijgen over een vogelvriendelijke tuin: oa een Postcode vogelcheck, een gratis magazine met tips en je kunt zelfs ook een tuinvogelconsulent inhuren. Dat laatste heb ik gedaan, consulent komt in september, ben benieuwd!

  1. Geldnerd

   Goede tips! Dankjewel!

 5. Project Lonica

  Haha, die tere kantoorhandjes had ik ook altijd, maar vorig jaar kreeg ik voor het eerst het compliment dat ze er veel te eeltig uit zagen voor kantoorhanden 😉

  De score is tot nu toe een vos, vleermuizen, honderden hagedissen, een uil, vliegende herten, vlaamse gaaien en merels. Dat moet nog een stuk beter kunnen. Er zitten hier ook everzwijnen, maar die hoef ik niet persé in mijn tuin…

  Wel tof dat je een diervriendelijke tuin maakt!

  1. Vriendin

   Jaloezie alom hier in huize Geldnerd, Lonica, want Hondje zou dolgraag zijn bekje in wat hagedissen zetten, zoals hij dat vroeger in het Verre Warme Land ook deed!
   Geldnerd vergat overigens de gierzwaluwen en vleermuizen te noemen, die waarschijnlijk huizen in het buurpand.

   1. Project Lonica

    Haha, mijn kittens moesten eens weten… Ze moeten het nu nog binnenshuis met vliegen en motjes vangen doen 😉

 6. het rijke wijf

  Tuin is hier b i j n a klaar. Bestrating opnieuw laten leggen. 8 meter schutting laten plaatsen. Tuindeur voor een afgesloten geheel. Volgend jaar kijken we voor andere beplanting. Nu eerst genieten van het geheel.

 7. mariimma

  Leuk om over je tuininrichting te lezen. Voor mij is die tuin nu nog een blok aan mijn been (te groot, te veel hop, te weinig contact mee vanuit het dagelijkse leven), maar ik kan er al naar uit kijken dat ik over een paar maanden een tuin heb waar ik gewoon vanuit de huiskamer naar kan kijken, waar ik dagelijks doorheen loop en die van een – voor mij – behapbaar formaat is.

  De tuin is door de vorige bewoners niet echt inspirerend aangelegd. Een mooi blank canvas, dus, voor een woonwijk-permacultuur-eetbare-tuin!

 8. Rose

  Leuk zo een eigen tuin maken, straks enorm eer van je werk en eelthanden.

Reageren is niet mogelijk.