Project Tuin

 • Berichtcategorie:Wonen

Bij Geldnerd HQ hoort ook een tuin. Of eigenlijk, een stadstuintje. Een postzegel van ongeveer 60 m2, en aan drie kanten omgeven door oude herenhuizen van 5 lagen. Het ligt de hele dag in de schaduw, maar het is wel ‘ons tuintje’. En zonder ‘achterom’, je kunt er alleen door ons huis komen.

Toen we het appartement kochten, zagen we op Funda foto’s van een terras en een grasveldje. Inderdaad waren er graszoden uitgerold door de projectontwikkelaar, maar wegens gebrek aan zorg en zon, en nog wat andere uitdagingen (waarover verderop in deze post meer) waren die al grotendeels overleden toen wij in december 2016 Geldnerd HQ gingen bewonen.

Het eerste jaar hebben we de tuin grotendeels genegeerd. Gedurende het voorjaar en de zomer van 2017 ontwikkelde zich een enigszins monotoon onkruidlandschap. Dat heb ik in de loop van de zomer uit de grond getrokken, maar daar bleef het ook wel bij. We wilden er wel iets mee, maar wisten nog niet precies wat. Pas in het najaar van 2017 hebben we dit proces opgepakt. Vriendin was inmiddels een Pinterest-bord begonnen over schaduwtuinen, waar ondermeer planten verschenen die in een schaduwtuin kunnen gedijen.

We zijn eerst maar eens op zoek gegaan naar een tuinarchitect. Het is weliswaar ‘maar’ 60 m2, maar de specifieke situatie maakte dat we professionele hulp wilden om de tuin goed in te richten. Dat viel nog niet mee. De economische voorspoed was weer eens aangebroken, en alle tuinarchitecten hadden het zo enorm druk dat de meesten niet eens reageerden op ons verzoek om informatie of een offerte.

Maar ik herinnerde mij dat een oud-collega een aantal jaren geleden zijn roer helemaal omgegooid had, en van ICT-projectleider tuinarchitect en hovenier geworden was (en dat zelfs zonder er een blog over te beginnen, die mensen zijn er ook nog…). Ik heb hem benaderd, en hij was gelukkig wel bereid en in staat om ons te helpen. Zijn visie sluit ook nog erg goed aan op de onze, dat hielp ook. We hebben een paar sessies met hem gehad, en daar is een erg mooi ontwerp uitgekomen. Hij heeft ook rekening gehouden met het budget dat wij in gedachten hadden, € 10.000. Dat vonden (en vinden) we nog steeds veel geld, maar een fijne tuin is ons dat wel waard.

Tijdens één van de sessies met de tuinarchitect had hij een spade bij zich, en wilde hij graag een ‘proefsleufje’ graven. De bedoeling was vooral om te kijken of er wel voldoende ‘leven’ in de grond zat. Humus, regenwormen, dat soort dingen. Zo niet, dan zouden we de grond namelijk ‘kunstmatig’ op gang moeten helpen alvorens het beplantingsplan gerealiseerd kon worden. De architect stak voortvarend de spade in de grond, en we hoorden ‘klonk’. Nu hadden wij al wel wat zorgen over de aanwezigheid van bouwpuin in de grond. Het huis is meer dan een eeuw oud, en er zijn de nodige verbouwingen geweest. Maar een keertje ‘klonk’ is nog geen reden tot paniek. Dus 30 cm verder opnieuw de spade in de grond. Weer ‘klonk’… we schoven de aarde aan de kant, en zo’n 20 cm onder het oppervlak bleek een betegeld terras te liggen. We groeven nog even door, en het leek erop dat vrijwel de hele tuin betegeld was.

Enfin, een weekje later kregen we het ontwerp, inclusief beplantingsplan. Tijd voor de volgende stap. Een hovenier om deze tekening in werkelijkheid om te zetten. Eerst maar eens een offerte.

En daar ging het mis. Want die kwamen uit rond de € 15.000. Dat had twee redenen. De huur van een hijskraan (om noodzakelijke dingen over het huis heen te takelen) was ongeveer een kwart van het totaalbedrag. Niet eens de hijskraan zelf, maar vooral ook het bedrag dat onze gemeente vraagt voor de noodzakelijke vergunning, en het voor één dag afsluiten van enkele parkeerplekken voor ons huis. De tweede reden zat in de door de architect bedachte hoogteverschillen in de tuin. Die maken het noodzakelijk om aan de randen van onze postzegeltuin een keerwandje te bouwen, want je mag niet zomaar een halve meter grond tegen de muren van je buren opstapelen, en de muur tussen onze tuin en de tuin van de buren kan dat niet eens aan. Als je die keerwand een beetje degelijk wilt maken, kost dat ook een behoorlijk bedrag.

€ 15.000 is anderhalf keer het beoogd budget van maximaal € 10.000. En we zagen al gauw dat dit niet zomaar oplosbaar was door het ontwerp vereenvoudigd uit te voeren. Dat verschil is te groot. En daarmee zouden we het ontwerp ook teveel geweld aandoen. Dus liepen we vast. En lieten we de tuin maar weer even liggen.

In de daaropvolgende maanden, de winter 2017/2018, spraken we er nog wel regelmatig over. En langzaam rijpte (en rijpt) er een plan. We gaan het zelf doen. In een vereenvoudigde versie, dat wel. Zonder de hoogteverschillen, dat scheelt al een hoop. En of we de indeling precies zo gaan doen als het ontwerp, dat weten we ook nog niet. Maar het beplantingsplan gaan we wel grotendeels volgen. Want daar is goed over nagedacht, met planten die het goed doen in de schaduw, groenblijvend, en met elkaar opvolgende bloeiseizoenen (zodat er altijd wel ergens kleur te zien is in de tuin).

Dus zijn we onlangs zelf begonnen. We hebben wat tuingereedschap gekocht. En enkele weken geleden hebben we zelf de spade in de grond gestoken. Eerst maar eens de toplaag weg, en de tegelvloer die daaronder ligt ‘lichten’. Zwaar werk, iets dat mijn tere kantoorlichaam niet gewend is. We zijn ongeveer op eenderde…

In eerste instantie zijn we overigens in de voortuin begonnen. En die hebben we niet eens… Zoals zoveel stadswoningen grenst onze woning ook direct aan het trottoir. We hebben een trap naar onze voordeur (een zogenaamde ‘beletage’), en ons souterrain ligt aan de voorzijde ongeveer 1 meter verdiept. Maar in Geldnerd City hebben we ook een Operatie Steenbreek. We hebben dus twee stoeptegels gelicht, gezorgd voor voldoende potgrond en houtsnippers, en verschillende planten gekocht. Een klimmer, een bodembedekker. Onze voorkant is enorm opgefleurd, en we hebben meteen het gevoel dat er een beginnetje is.

Heb jij een tuin?

Dit bericht heeft 15 reacties

 1. Stoer dat je al het fysieke werk zelf uitvoert!

  Hier een postzegel van 35 vierkante meter achter (plus berging en twee eigen parkeerplaatsen) Aan de voorkant hebben we 8 vierkante meter. De eerste keer in 2012 voor bijna €4K laten aanpassen. Daarna in 2016 voor €500 nog een keer laten aanpassen en meer groen in laten zetten. Voor het kleine oppervlakte zijn we tevreden, maar het blijft de beperkte ruimte van nieuwbouw in de Randstad.

  1. Geldnerd

   Niet alleen een nieuwbouw-probleem dus, want ons huis in meer dan een eeuw oud. En gisterenmiddag weer staan spitten, dus nu spierpijn. Inmiddels zo’n 100 stoeptegels en ruim 150 bakstenen opgegraven. En 4 tegelbanden van meer dan 2 meter lang (dus loodzwaar). We hebben ons voorgenomen om alles te hergebruiken.

 2. Rose

  Wat goed dat jullie je tuin zelf gaan aanpakken, zo lezende zou ik dat ook wel doen. Maar nog beter om gewoon ook even verschil te maken door voor iets moois op te zetten. Hopelijk toon je ook foto’s van begin tot eindresultaat? Ben wel benieuwd.

  1. Geldnerd

   Deel 2 heeft foto’s nodig, dat is me wel duidelijk… ?

 3. Jaaaaaa, foto’s!
  Sowieso een enorm ongeloofwaardig verhaal. Zelf aan het werk en dan ook nog iemand die het roer omgooit maar géén blog begint….
  (als je trouwens na je voortuintje eerst nog even verder wilt oefenen ben je bij ons van harte welkom!)

  1. Geldnerd

   Ja, ik als ambtenaar aan het werk klinkt niet echt geloofwaardig nee…

 4. Bon

  Dat wordt spierballen kweken, dus straks een mooie tuin en geldnerd strakke spierballen.
  Eigenlijk onbegrijpelijk dat de projectontwikkelaar de tegels op zo manier ‘weg gewerkt’ heeft.
  Wij hebben een mini fruit balkontuintje van 15m2.
  Ja, foto’s zijn leuk om te zien en dan zo was het en dan straks hoe het geworden is.
  Succes trouwens met jullie nieuwe hobby.

  1. Geldnerd

   We weten dat de tuin in het verleden enorm verwilderd is, na tientallen jaren verwaarlozing. Vriendin woonde, voordat wij naar het Verre Warme Land vertrokken, een paar deuren verderop. Vanaf haar balkon keken we uit op een wildernis. Ik vermoed eigenlijk dat er al een dikke laag humus lag, en dat de graszoden er gewoon overheen gerold zijn.

 5. dertigermetkids

  hier is de tuin ook nog een lopend project.. 2,5 jr geleden dit huis gekocht.. eerst een berg aarde laten afgraven door iemand met een kleine kraan omdat er veel boomwortels in zaten.. anders hadden we t zelf gekund. daar eerst tijdelijk rubber tegels op. wat hokken verwijderd.. en verder gelaten zoals t was om eerst eens een jaar te kijken wat de zon doet, wat we met de tuin willen, waar we m precies voor gebruiken (voor t huis een speeltuin nl) besloten dat we zelf geen gras willen, 1 soort tegel door heel de tuin etc. van een hok een overkapping gemaakt (alle wanden eruit) en loungebank die we al hadden eronder.. heerlijk plekje! en vorig jaar Mei alles laten betegelen.. alle tegels die we zelf hadden gratis af laten halen, zand laten brengen en zelf de tuin in geschept met een kruiwagen.. daanra iemand ingehuurd om uit te vlakken en de tegels te leggen omdat die 43 kg per stuk zijn … dan is 80 m2 wel erg veel haha. en veel zaagwerk.. was een duur grapje, maar zo blij mee!!! dit jaar is mn man gaan schilderen dus ook dat knapt langzaam op.. vorig jaar al wat plantjes in de borders die t dit jaar goed doen.. heerlijk 🙂 zo wordt t wat!! man doet bijna alles zelf dus besparen idd erg veel geld!!

  1. Geldnerd

   Wij willen juist zo min mogelijk tegels in verband met de afwatering…

   1. dertigermetkids

    zo is voor iedereen de wens anders, afhnakelijk van t gebruik van je tuin 😉 ik wil dat mn opvangkindjes er kunnen steppen en fietsen.. en de waterbaan, watertafel en badje er kunnen staan, verjaardagen kunnen vieren en dan genoeg stoelen en tafels kwijt kunnen en en en.. heb voor mn huis een flink grasveld met speeltuin 😉 dat hoef ik niet te onderhouden maar mag er wel dagelijks van genieten 😉 dus enorm blij met mn “schoolplein” zoals mn vader t noemt :p

 6. Financefitgirl

  Wij hebben nu een balkon (met 2 plantenbakken), daar valt weinig te tuinieren haha. Het nieuwe huis waar we in september intrekken heeft een bescheiden tuintje. In het voorjaar van 2019 zijn we van plan deze tuin in te gaan richten. Ik kan niet wachten tot ik er lekker met mijn voeten in het gras kan zitten, i.p.v. het gloeiendhete beton van ons balkon in de zomer.

 7. anna

  Wat een leuk verhaal! Een heel goede workout, maar vertil jezelf niet.
  Hier ook een achtertuintje pal in de schaduw, van 20 m2, wat in het begin totaal betegeld was. Ik werk veel thuis, dus telkens als ik m’n werk even zat was, ging er weer een grote grindtegel en straatzand uit, en goede tuingrond en planten erin. Zelfs voor de diepe schaduw zijn er zoveel prachtige planten te vinden! Tip: vaak is er in stadstuinen sprake van droge schaduw. Maar ook daar is er ruime keuze van planten voor.

 8. Ontsladebaas

  Hier geen tuin, dus ook de problemen niet. Maar voor jullie wel leuk om hier wat tijd aan te besteden! Dat bespaart geld en levert ook nog eens een goede workout op! Succes met dit project.

Reageren is niet mogelijk.