Project Tuin (2) – met foto’s

 • Berichtcategorie:Wonen

Eerder schreef ik over onze tuinperikelen. Inmiddels zijn we een tijdje verder. Dus tijd voor een update. En op veler verzoek is die met foto’s. Zelfgemaakt, dus van niet al te beste kwaliteit… Maar daar zullen jullie het even mee moeten doen.

Is de tuin klaar? Verre van. Maar we zijn ongeveer klaar om op te gaan bouwen. Daar is wel de nodige tijd en zweet voor nodig geweest. Zoals ik schreef lag er ongeveer 10 tot 20 centimeter aarde bovenop een oud betegeld terras. Totale oppervlakte ongeveer 30 m2. Ik heb dus handmatig 30 x 0,15 is 4 kubieke meter aarde verplaatst. Daaronder zo’n 175 tegels van 30 x 30 cm, en ook meer dan 350 bakstenen, die gebruikt waren om sierranden tussen de tegels te leggen. En onder het betegelde terras lag een laag van 10 – 15 centimeter geel zand. Die heb ik ook uitgegraven, dus dat is nog eens een paar kubieke meter verplaatst zand. Tenslotte lagen er 8 (loodzware) opsluitbanden van elk 2 meter lang en 25 cm hoog omheen. Die hebben we ook verplaatst. We hebben ons voorgenomen om alles opnieuw te gaan gebruiken. Dat is ook omdat het alternatief (alles door het huis heen en afvoeren) ons niet erg aanspreekt.

Wat we ook aantroffen: meterslange oude boomwortels. We weten dat de tuin in het verleden enorm verwilderd is, na tientallen jaren verwaarlozing. Vriendin woonde, voordat wij naar het Verre Warme Land vertrokken, een paar deuren verderop in ditzelfde blok. Vanaf haar balkon keken we destijds uit op een wildernis in wat nu onze tuin is. Ik vermoed eigenlijk dat er al een dikke laag humus lag, en dat de graszoden er gewoon overheen gerold zijn.

En aan de zijkant, langs de muur van één van de huizen die aan onze tuin grenst, vond ik een afvoer gemaakt van gresbuizen. Vrijwel achterin onze tuin zit een putje van beton. Daar begint de afvoer, en mijn inschatting is dat de afvoer onder ons huis doorloopt naar de riolering. Op het putje zit niets meer aangesloten, maar we vermoeden dat daar in het verleden een regenpijp van het buurhuis op aangesloten is geweest. Verderop zit wel een regenpijp van het buurhuis aangesloten op de gresbuis.

We hebben besloten om die installatie maar te laten zitten, ondanks dat de laatste 5 meter nutteloos lijkt te zijn. Verwijderen wordt een hele klus, zeker van het betonnen putje. Wel zullen we de put goed afdekken om bezoek van ongedierte uit het riool te voorkomen, en wellicht zal ik de randen nog wat netter afwerken.

Vriendin vond het een beetje een overweldigend project worden. Maar ik heb alle aangeboden hulp voor deze fase vriendelijk maar beslist afgeslagen. Ik moest dit zelf doen. Om te bewijzen dat ik het kan, en om een band te krijgen met deze postzegel grond bij Geldnerd HQ. Ik heb een keer of 5 een aantal uren staan spitten en sjouwen. Na een uurtje of 3 was mijn arme tere kantoorlichaam wel op. En de dag erna was erger. De realisatie dat mijn lichamelijke conditie zó slecht is, heeft mede geleid tot het ‘Healthnerd-offensief’. Ook gisteren heb ik weer staan spitten, dus nu spierpijn.

Dus waar zijn we nu? Alle tegels en stenen in de tuin zijn verwijderd, en het gele zand is verzameld. Langzaam maar zeker kunnen we beginnen aan de volgende fase, inrichten. Al vrees ik dat ik ook nog even door moet graven onder ons terras. Het ligt niet goed vlak, en ik vermoed dat er zich ook daar, 20 centimeter onder de oppervlakte, een tweede terras bevindt.

Hoe is het inmiddels met jouw tuin?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Rose

  Leuk om even een update te lezen met beeldmateriaal. Wij hebben een ruim dakterras die nu in de 2e zomer nog meer groen is gemaakt en waar we met dit geweldige zomerse jaar enorm van genieten. Helaas kan ik hier geen foto van plaatsen maar in mijn laatste blog, wat zijn we waard van afgelopen vrijdag zie je wel een fotootje onderaan.

 2. mariimma

  Oh oh oh oh wat een ellènde, zo’n tuin! 🙂

  Mijn tuin is een wildernis. Maar ik heb een plan. Echt.

  En als ik over vier maanden verhuisd ben dan ben ik voor altijd en altijd af van een jungle achter mijn huis, maar heb ik gewoon een lekker overzichtelijk lappie grond. Daar heb ik nu al zin in!

 3. geld is tijd

  wow, bedankt voor de foto’s! Je moet het maar zo zien: zulke tuin is heel dankbaar, want het is hierna altijd beter dan ervoor:-)

 4. Divnomics

  Hier ook team wildernis… Eerste paar jaren aardig bijgehouden, maar nu begint het onkruid het flink over te nemen. Het plan is om (ooit) de gehele tuin opnieuw te doen. En het liefst zoveel mogelijk zelf doen.

  Jouw harde werk zal zich zeker lonen, maar bewijst toch ook hoeveel onverwachte zaken je nog tegen kan komen! Leuk om de voortgang te zien 🙂

 5. N.

  Hier ook al jaren van wikken en wegen: laten doen of toch zelf doen. Jouw post geeft ons het laatste zetje: lekker zelf doen en daar heeeeeel veel geld met uitsparen. Merci daarvoor. Het zelf tegelen lijkt me de lastigste klus, dus volgen we je graag.

  N.

 6. kudos voor je inzet! goed bezig. sowieso een groot fan van #zelfdoenisleuker.
  dat wordt extra genieten als het straks ‘af’ is.

 7. Team CF

  Hey Tuinnerd, lekker bezig geweest! Maar nog een hoop te doen dus, sterkte vanuit een jungle (zoals je zaterdag gezien hebt). Slinger weer even verder aan mijn liaan 😉

 8. HJ

  Ik zie toch wat overeenkomsten: zijn al die ‘FIRE’-mensen zo druk met hun spreadsheets dat ze de tuin laten verwilderen?
  Misschien een leuk idee om over en weer elkaar een dag te gaan helpen. Af te sluiten met een goed gesprek met lekker eten en drinken! ?

  1. Geldnerd

   Die goede gesprekken met lekker eten en drinken hebben we ook al zonder gezamenlijke tuinsessies… ?

 9. Ontsladebaas

  Goed werk, top bezig! Hier geen tuin, dat scheelt een hoop onderhoud zo te zien… Al ben ik wel geld kwijt aan de sportschool waar jij gewoon gratis met aarde en tegels kan sjouwen :-).

Reageren is niet mogelijk.