Project Tuin (4) – toch anders…

 • Berichtcategorie:Wonen

Misschien niet helemaal financieel bewust en FIRE en HOT en zo, maar inmiddels wel een leuk (al zeg ik het zelf) en veelgelezen feuilleton op mijn website. De voortgang van de aanleg van onze tuin.

Want we gaan het toch anders doen. Nog meer terug naar het oorspronkelijke ontwerp. Want kijkend naar ons eigen nieuwe ontwerp vinden we de rechte lijnen van ons aangepaste ontwerp toch niet passen bij de natuurlijke vormen die we nastreven, en die zo mooi in het oorspronkelijke ontwerp zitten. En in een mailwisseling met onze tuinarchitect kwam hij met een idee. De paden niet strak aanleggen, maar de tegels breken en in een mozaïek leggen. Dan kan ik gewoon het oorspronkelijke ontwerp volgen. En het is nog makkelijker te leggen ook, we hoeven minder strak te leggen en minder precies te zagen en snijden. Het betekent wel meer ruimte tussen de tegelbrokken. Daar willen we experimenteren met mos (omdat het een schaduwtuin is). Ik dacht ook aan sedum, maar onze architect wees mij er terecht op dat sedum zon nodig heeft om goed te gedijen.

Stand van zaken

Inmiddels heb ik het ‘grondwerk’ aangepast aan de herziene plannen. En ben ik begonnen met het verwijderen van het huidige terras, en het verplaatsen van het scherpe zand daaronder. De lijnen van de bestrating krijgen vorm.

Ook komen langzaam maar zeker de dingen binnen die we de komende periode nodig gaan hebben. Zo heb ik een grote zak grondverbeteraar gekocht. Daarvan komen een paar scheppen bij de bomen, struiken en grotere planten die we binnenkort gaan planten. De verzending ging wel een beetje mis, dit pakketje werd niet bij ons thuis afgeleverd. Dus toen moest ik een zak van 25 kilo van het postkantoor naar huis dragen. Wat dan wel weer goed is voor de fitheid. Ook heb ik nog wat andere dingen gekocht ter voorbereiding op de bestrating en beplanting, zoals een tuinslang en wat extra gereedschap.

Bomen en struiken

De bomen en struiken zijn nu besteld, en worden als alles goed gaat afgeleverd in de week dat we de bestrating gaan leggen. Ik heb er een week vakantie voor ingepland. Het voelt nog ambitieus, maar eind september zou de ‘romp’ van de tuin moeten staan. De indeling, de bestrating, de grotere bomen en struiken. Dan is het daarna een kwestie van de ‘vlakken’ invullen. Daar moeten we nog even over nadenken, doen we dat dit najaar nog of wachten we tot het voorjaar?

Grond

Ik heb ook ongeveer uitgerekend hoeveel extra tuinaarde ik nodig heb om alles een beetje op hoogte te krijgen en te compenseren voor de laag tegels die ik verwijderd heb. Dan kom ik uit op ongeveer 2.000 liter. Ook die is besteld, en die wordt een paar dagen vóór de beplanting afgeleverd in zakken van 40 liter. Het wordt even sjouwen door ons huis heen, maar dit zijn van die eenmalige onvermijdelijke dingen die gewoon moeten gebeuren. Dat wordt dus ook gewoon een kwestie van verstand-op-nul-en-blik-op-oneindig.

Puin

Tsja, en dan nog het puin. Tijdens het uitgraven van de tuin en het terras is er behoorlijk wat naar boven gekomen. Halve bakstenen, brokken metselwerk. Ik had dat ook wel verwacht bij een huis van meer dan 100 jaar oud, maar toch ben ik nog verrast over de hoeveelheid. Helaas zijn er (nog) geen potten met Romeinse munten, kistjes met juwelen, of andere waardevolle schatten naar boven gekomen. Daar reken ik ook maar niet meer op. Ik moet nog een puinzak gaan halen bij een van de afvalstations in onze gemeente, en dan kan ik ook een afspraak maken voor het moment dat ze deze bij mij voor de deur op komen halen. Ook dat wordt dan nog even een dagje sjouwen, maar dan is het ook weg. Ik heb het gevoel dat sommige vorige eigenaren het gewoon begraven hebben, maar ik wil het gewoon goed opgeruimd hebben.

Kosten

De vorige keer stonden de totale uitgaven op ongeveer € 64. Daar is inmiddels het nodige bijgekomen. Ik schat dat we 2/3 van de totale benodigde beplanting besteld hebben, dus daar komt nog wel wat bij. Maar we zijn zelfs dan ook nog absoluut niet in de buurt van de offerte van de hovenier…

Tussenstand vorige keer€ 64
Planten, bomen en struiken€ 1.250
Tuinaarde en grondverbeteraar€ 400
Tuinslang, sproeier en toebehoren€ 75
Hardhoutbehandeling€ 40
Diverse tuingereedschap€ 100
Totaal€ 1.929

Heeft jouw tuin de droge hete zomer overleefd?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. divnomics

  Mijn tuin heeft zeker niet de droge zomer overleefd… Maar dat komt meer door een gebrek aan onderhoud.

  Hier wel plannen om binnen 2 jaar de tuin volledig aan te pakken, dus volg jouw project met grote interesse.
  Heeft jouw (tuin) architect een tekening gemaakt, en ben je daar dan zelf mee aan de slag gegaan?

  1. Geldnerd

   Onze tuinarchitect heeft inderdaad een tekening gemaakt, op basis van gesprekken met ons en eigen onderzoek in onze tuin. Daarbij heeft hij ook een beplantingsplan gemaakt, zodanig dat er altijd groen is, en van begin tot einde van het seizoen altijd wel iets in bloei zou moeten staan.

   En daarmee zijn we zelf aan de slag gegaan.

 2. anna

  Veel succes! Natuurlijke paden lijken me ook mooier bij jullie stadstuin. Misschien zou je van een deel van het puin ook een leuk muurtje met varentjes e.d. kunnen maken. Leuk voor dieren. Na het planten van de struiken ga je de structuur zien, en dan gaat je tuin echt leven. Als je een te droge tuin wil voorkomen, voeg dan niet alleen tuinaarde toe, maar ook een hoop compost. De planten voor de schaduw zijn bosplanten en groeien er goed op. En het scheelt een hoop water geven in de zomer. Wat betreft de hovenier: dat heb ik ook meerdere keren meegemaakt met buurtprojecten. Ik heb een vermoeden dat er bij de inkoop van planten toch een leuke marge gemaakt wordt.

  1. Geldnerd

   Dat muurtje is onderdeel van het plan!

 3. Leuk om te volgen! Wat een hoop zwaar werk kan er in zo’n tuin zitten. Respect voor het feit dat je/jullie dat allemaal zelf doen.
  En hoveniers zijn heel goed in offertes maken weten wij inmiddels. Offerte voor het strak trekken van de tuin en het inzaaien met gras was meer dan twee keer zo duur als de prijsopgave waar een plaatselijke boer mee kwam. De boer mag het komen doen.
  Heel veel succes met de romp van je tuin!

 4. Leuk om te zien hoe het langzaam vorm begint te krijgen. Ben benieuwd naar het eindresultaat! Eerlijk gezegt vind ik het bedrag dat jullie tot nu toe hebben uitgegeven enorm meevallen! Doen jullie ook een gedeelte moestuin of niet?

  1. Geldnerd

   Dankjewel, en uiteraard krijgt dit deel een vervolg! We zouden dolgraag een deeltje moestuin doen, maar het is 100% schaduwtuin dus dan is dat geen optie. Maar Vriendin neemt sinds kort deel aan een volkstuintje met enkele vriendinnen, de eerste oogst heeft hier al op tafel gestaan.

 5. Genoegzaam

  Onze tuin heeft de zomer aardig overleefd. Was wel een enorme klus om onze moestuin van genoeg water te voorzien. Water in de moestuin is grondwater dat handmatig met een pomp omhoog gepompt moet worden.
  Je tuinproject klinkt goed. De kosten vind ik reuze meevallen. Toen wij enkele jaren geleden onze achtertuin aan hebben gepakt, waren we volgens mij heel wat meer kwijt. En nee, onze achtertuin is niet bepaald groot.

Reacties zijn gesloten.