Gezeik met Operatie Steenbreek

  • Berichtcategorie:Wonen

Toen we eerder dit jaar begonnen met ons Project Tuin, zijn we begonnen aan de voorkant van ons huis. We hebben een trap naar onze voordeur, die direct op het trottoir uitkomt. Naast de trap hebben we een paar tegels gelicht, en daar zijn we een klein tuintje gestart. Dit allemaal als onderdeel van Operatie Steenbreek, waarmee geprobeerd wordt het versteende karakter van veel grote steden te doorbreken, de afwatering te verbeteren, en het aangezicht van de stad op te fleuren.

Eén zorg hadden we daar wel bij: de honden uit de buurt. Of liever gezegd, hun eigenaren. Zelf doen we ons uiterste best om ons Hondje niet tegen andermans huis of in andermans planten zijn behoefte te laten doen. Maar we hadden al gemerkt dat niet iedere hondeneigenaar hier zorgvuldig in is. En onze verwachtingen in deze kwamen helaas uit.

Afgelopen week hebben we uiteindelijk de restanten van de laatste serie planten uitgegraven en de tegels weer teruggelegd. In vier maanden tijd hebben we drie keer nieuwe planten geplaatst. En die zijn allemaal zonder uitzondering overleden aan een overdosis hondenpis.

Diverse malen heb ik honden en hun baasjes op heterdaad betrapt en aangesproken. Meer dan een sullig ‘oh sorry’ komt er dan niet uit. Maar blijkbaar komen er hier teveel honden langs, of het aanspreken leidt niet tot een gedragsverandering. Een beetje verdrietig en teleurgesteld zijn we er wel over. Want we vinden de plantjes veel leuker dan de stoeptegelvlakte.

Wellicht dat we het volgend jaar opnieuw proberen. En dan zonder de stoeptegels uit te graven, maar door het plaatsen van hoge bakken. Die moeten dan wel van een materiaal zijn dat hondenpis-bestendig is. Geen verbeterde afwatering dan, maar in elk geval wel een fleuriger aanzien.

Heb jij wel eens een projectje op moeten geven?

Dit bericht heeft 12 reacties

  1. Curious

    Hekje om de voortuin zodat de honden er niet meer in kunnen?

    1. Geldnerd

      De voortuin bestaat uit 1 bij 2 opgelichte stoeptegels….

  2. Flow

    Jammer dat het niet gelukt is, juist in de stad is meer groen heel fijn. Klinkt herkenbaar, in nov onze tuin opnieuw aangelegd met klimophek. Vriendelijke bordjes opgehangen en mensen aangesproken, toch ook planten gesneuveld door alle plas. We zetten stug door, willen graag een dichte haag 🙂

  3. Karin

    zo’n mega irritante pieper erin verstoppen. Dan vergaat de honden de lol wel een met een beetje geluk de baasjes ook.

  4. Greet

    Ik ben fan van de rechthoekige speciekuip 65x35x30(gamma/praxis) Kost zeven euro. Wel wat gaten boren in de bodem voor het afwateren. Het is een soort uit de kluiten gewassen bloembak. Maar ja, een bloembak neerzetten doet niks aan de bedoeling van Operatie Steenbreek.
    Misschien zijn qua Steenbreek waterdoorlatende klinkers of betontegels aan de voorkant bij jullie ook een idee? Geen plantjes dus vanwege die honden, maar wel goede hemelwaterafvoer.

  5. Greet

    Ach, vergeet ik nog te zeggen…bij oude huizen zag je vroeger een rand van dertig tot vijftig cm grind langs de gevel van huizen….dat was de normale situatie. Juist, om water af te voeren. Ook nog een optie dus, tegels eruit, vullen met (mooi) grind. Zo kan het water ook de grond in.

  6. J

    Ik kan hier toch best boos om worden, wat asociaal van die mensen! Heb je er al over gedacht om bijv. een buurtagent of de gemeente hiervan op de hoogte te brengen? Lijkt me goed om ze in ieder geval te laten blijken dat dit een probleem is.

  7. Team CF

    Plastic plantje? Help je in ieder geval wel de afwatering!

  8. anna

    Wat frustrerend! Waar ik woon, heb je een gemeentelijke groencoach die mensen met een geveltuintje advies kan geven over de juiste planten en struiken. Bestaat zo iemand ook in jouw stad? Planten zijn vaak wat kwetsbaarder dan struikjes.
    Misschien bestaan er wel kleine struikjes die goed tegen hondenplas kunnen? Een struikje met doorns (een vuurdoorn of een berberis) is natuurlijk onaantrekkelijk om tegen aan te plassen!

  9. Anna

    ik leef met je mee. hier spreekt iemand die regelmatig poep van kinderwagen- en kinderfietswielen moet schrapen (en tuiniert met handschoenen aan vanwege andermans kattenpoep). Er zijn gewoon teveel huisdieren en asociale bazen. Onlangs gaf ik zelf het Fiets-het-laatste-stuk-naar-je-werk-project op, nadat men het nodig vond om mijn ventiel uit het wiel te draaien en naast de gestalde fiets te gooien. En dat op een carpoolplaats langs de provinciale weg – hoe zinloos is dat?
    ps. ik vind grind wel een goed idee.

Reacties zijn gesloten.