Hier past natuurlijk enige bescheidenheid na het lezen van de eerste stappen van In De Fruitboomgaard in hun Project Tuin. Maar onlangs was het in Huize Geldnerd zover. We hadden een week vrij gepland om een flinke slinger te geven aan ons eigen Project Tuin. Een verslag. Maar eerst even een reminder hoe onze tuin er uitzag aan het begin van deze week…
Zaterdag
’s Ochtends arriveerden er nog wat pakketjes met gereedschap, en een pakketje met de bloembollen die we volgens het beplantingsplan nodig hebben. Zoals jullie weten wordt een groot deel van de aankopen in Geldnerd HQ via het internet gedaan. In de loop van de middag werd het zwaarder. Het lokale tuincentrum kwam 56 zakken met tuinaarde en potgrond bezorgen. Stuk voor stuk 40 literzakken. Die moesten eerst de trap bij de voordeur op, dan op een karretje door de gang, de woonkamer en de keuken, de deur weer uit en via het balkon de trap naar beneden de tuin in. Dat karretje was speciaal voor dit doel door Vriendin aangeschaft, zij is daar veel praktischer in dan ik. We hebben ze een beetje verdeeld over de gebieden waar het bijgestort moet worden, maar dit was een behoorlijke klus.
Maandag
Gisteren heeft het hier de hele dag geregend. Maar na het sjouwen van de zakken met aarde kwam mij dat best wel goed uit. Vanochtend ben ik verder gegaan. Ik heb de contouren van de bestrating verder uitgezet, en een deel van de tegels hiervoor ingegraven. Dat leverde nog weer een behoorlijke stapel puin op. Ook heb ik de randen van het terras uitgegraven, en de tegels en klinkers die daaronder lagen (het ‘terras onder het terras’) uitgegraven. Daarmee ontstaan echt de ‘contouren’. In de gebieden waar de beplanting moet komen hebben Vriendin en ik de ‘oude’ grond herverdeeld. Daarna was de energie wel op voor vandaag, ik moest namelijk nog wat overhouden voor de tweede ronde…
Want het was ook Bomen & Planten Dag! Het merendeel van de bomen, struiken en andere planten konden we bestellen via één leverancier, DirectPlant. Ze hebben ons ook goed geholpen met onze vragen. Ook hier weer werd er een behoorlijke partij spullen voor de deur afgezet, en weer die trap op en het hele huis door en de trap weer af. Gelukkig waren er maar een paar echt ‘lompe’ dingen, twee leibomen met een behoorlijke kluit en een raamwerk met een doorsnede van 1,5 meter. Hier hadden we vantevoren per mail afstemming over gehad, om zeker te weten dat het wel door ons huis heen kon.
Dinsdag
Vanochtend heb ik de resterende contouren voor de bestrating uitgezet. Daarna zijn we verder gegaan met het herverdelen van de oude grond. Vriendin heeft het grootste deel van het puin, dat we de afgelopen maanden opgegraven hebben, in zakken gedaan. 11 zakken staan er klaar om afgevoerd te worden. En een stapel trottoirbanden, twee meter lang en 25 centimeter hoog gewapend beton.
’s Middags hebben Vriendin en ik samen de leibomen geplant. Bij elke kluit een paar kilo van de bodemactivator die ik onlangs gekocht had. En een flinke plens water. Alles om deze beplanting een zo goed mogelijke start te geven. Daarna zoveel mogelijk opruimen en alles voorbereiden voor de komende dagen. Eind van de middag arriveerden mijn ouders, mijn vader komt ons een paar dagen helpen met het bestraten.
Woensdag
We beginnen ’s ochtends met de trap, die van ons balkon de tuin inloopt. Deze steunt onderaan op twee trottoirbanden, maar die moeten weg. Gaande dit proces komen we erachter dat één van de staanders van de trap steunt op de kluit van een oude struik, die daar blijkbaar gestaan heeft. Tegenvaller! Het kost ons wel even tijd om die kluit te verwijderen. Daarna bouwen we van negen stoeptegels voor beide staanders van de trap een fundering.
Onder de trap lopen ook nog twee van de eerdergenoemde troittoirbanden door. Die hebben we en passant ook verwijderd. Daarmee zijn, behalve onder het terras dat tegen het huis aanligt, alle sporen van de oude tuin onder de tuin ‘gewist’.
Vervolgens werken we het terras af. Dat hebben we een paar tegellengtes smaller gemaakt. We verplaatsen de troitoirranden, en leggen de laatste rijen tegels opnieuw zodat ze weer strak aansluiten. En passant lossen we nog weer een aantal verzakkingen op. In de loop van de middag ligt het terras er weer strak bij. Vriendin zorgt er intussen voor dat een deel van de beplanting de grond in gaat. Ook hier weer met de nodige bodemverbeteraar en grote hoeveelheden water.
In de loop van de middag hebben we ook nog de 11 zakken met puin in de auto geladen, en afgevoerd naar het afvalscheidingsstation. Dat ruimt lekker op, en creëert ruimte om morgen de volgende ronde beplanting te doen. Daarna is de energie wel op voor vandaag, we gaan lekker uit eten.
Donderdag
’s Ochtends constateren we dat er gisteren iets niet goed is gegaan. Eén van de funderingen, die we onder de trap hebben gelegd, is een paar centimeter verzakt. Uitgraven en opnieuw maken dus. We gebruiken nu een stamper, die we al klaar hebben staan voor het bestraten, om de ondergrond stevig vast te klinken. Nieuwe fundering erop, en we rekenen erop dat het nu goed gaat.
Daarna beginnen we aan het pièce de résistance, de bestrating. Hoe die ligt kun je zien in het originele ontwerp in mijn eerdere blogpost. Beginnend vanaf het terras leggen we eerst het pad richting de trap. Van daaruit leggen we het pad richting het terras. Dat laatste deel valt stevig tegen, vooral het netjes leggen van de aansluiting tussen de twee paden kost ons veel tijd. Het is dan ook al eind van de middag als we met de bestrating het terras bereiken. Dat valt dan wel weer mee. Stevig aanstampen, met een lange balk en een waterpas zorgen dat het goed recht ligt, en de tegels leggen. We trekken een stevige eindsprint, en na iets meer dan een half uur ligt het terras. En zijn de tegels die we hiervoor beschikbaar hebben, schoon op. Dat is mooi, want dan hoeven we ze ook niet af te voeren. Er ligt nog genoeg puin, de troittoirbanden, en ruim 125 stoeptegels van 30 bij 30 centimeter die ik opgegraven heb (en niet hergebruikt heb als contouren voor de bestrating, of als fundament voor de trap of het muurtje dat we nog om het terras heen gaan bouwen).
De bestrating ligt in bochten, en daarmee hebben we bewust kieren gecreëerd tussen de tegels. Die willen we opvullen met mos, vetplanten en andere begroeiing zoals steenbreek.
Vriendin heeft vandaag de schutting geschilderd, en zich verder bezig gehouden met het beplanten. Hierbij zijn ook de nodige zakken potgrond en tuinaarde verwerkt. Zakken van 40 liter zijn best zwaar, en inmiddels heeft ze die toch wel een paar keer door de tuin gesleept. Want we hebben ook weer niet zo veel ruimte, dus liggen dingen nog wel eens in de weg. Maar ze houdt stug vol! En met die twee dingen, het bestraten en het beplanten, zin we de tuin ieder uur groeien. Wat een verschil met de eerste maanden, toen we eigenlijk alleen maar bezig waren met grond verplaatsen en tegels en klinkers opgraven…. Aan het begin van de avond kijken we vanaf het balkon moe maar voldaan neer op iets wat inmiddels toch echt wel ’tuin’ genoemd mag worden. Maar niet zomaar een tuin, onze zelf aangelegde tuin!
Vrijdag
Vandaag doen we het relatief rustig aan. Vriendin zet alle resterende planten in de grond. Mijn vader en ik rijden een paar keer naar het afvalbrengstation, daarmee is weer een lading puin verdwenen uit de tuin. Wat nu nog resteert is een stapel opgegraven stoeptegels.
Hierna is de energie wel op. ‘s Middags vertrekken mijn ouders weer naar huis. Vriendin en ik doen het de rest van die dag rustig aan.
Zaterdag
Op deze zaterdag trekken we dan nog wel weer een sprintje. Ik werk het terras af met een rand klinkers. Vriendin plant alle bollen en schildert de achtermuur. We verheugen ons nu al op het voorjaar! Daarna bouwt Vriendin met zoveel mogelijk opgegraven klinkers (ik had er ongeveer 500) een gedeeltelijk muurtje rond ons terras. Dat is eigenlijk de laatste klus die we voor deze week op ons lijstje hadden staan.
Aan het eind van de middag besteden we een uurtje aan het opruimen, en daarna vinden we het wel genoeg voor deze week. Missie geslaagd. De tuin is voor 85% klaar. We gaan nog één rondje planten bestellen. En komend weekend zullen we een busje huren voor het afvoeren van het laatste puin en een bezoek aan het tuincentrum.
En hoe ziet dat er dan uit?
Heb jij ook wel eens een werkvakantie?
Een wereld van verschil met de foto’s van een paar weken geleden, toen jullie vooral aan het verplaatsen waren!
Ik begrijp de spierpijn wel en weet wat mij volgend jaar te wachten staat.
Ziet er goed uit, wat een verschil! Hard gewerkt, respect.
In drie woorden: Ge-Wel-Dig!
Bescheidenheid is hier zeker niet op z’n plaats.
Ziet er super goed uit. Goede plek ook voor je ochtend koffie 🙂
Wat een berg werk hebben jullie verzet zeg. Het ziet er in het op één na treurigste jaargetijde al top uit, moet je nagaan hoe het er van de lente uit zal zien. Prachtig. En dan ook nog eens tegen een fractie van de kosten als je het had laten doen!!
Mooi!
Ziet er erg mooi uit! Super gedaan, die spierpijn snap ik wel 😉
Ziet er super netjes uit. Ik weet alleen niet of het de foto hoek is, maar zo op het oog lijkt het ronde terras best klein. Ik zou er zo geen 4ps tuinsetje kunnen inbeelden. Bewust of optisch bedrog?
De doorsnede van het terras is 2,5 meter. Op zich groot genoeg, maar een 4-persoons tuinsetje is echt niet de bedoeling. We hebben wel een 4-persoons set op ons balkon staan. In ‘de stad’ is er nou eenmaal minder ruimte dan In De Fruitboomgaard en bij Project Lonica, die hebben wel ruimte voor een 400-persoons tuinset… ? Wij denken aan een 2-persoons bankje of setje.
Fantastisch!
En ja, ik doe ook aan werkvakanties, ik vul mijn vakanties met klussen voor vrienden die ergens ver weg wonen. Ik krijg dan een verblijfplaats en af en toe gaan we een dagje weg, maar grotendeels werken we dan een project…ik moet er niet aan denken om ergens als een rollade op een strand te liggen.
Echt gaaf..geniet ervan, zo ’n heerlijk stadstuintje.
Ook ik heb deze week een werkvakantie..schilderen in ons net gekochte oud jaren 30 huisje..ik geniet ervan. Ook weer een tuintje erbij, na 2 jaren zonder op een appartement.