Project Tuin (6) – de laatste loodjes?

 • Berichtcategorie:Wonen

Plechtig beloofd: binnenkort houd ik op met zeuren over onze tuin. Dan gaan we gewoon weer schrijven over financiën, beleggen, sparen en spreadsheets. Maar waar het hart vol van is (en de spierpijn langzaam wegebt), daar loopt de blog van over… Ik durf te zeggen dat onze tuin 95% klaar is. In het weekend na de tuinweek hebben we de puntjes op de i gezet. Dat waren nog behoorlijk zware puntjes, mag ik wel zeggen…

De grootste klus was het afvoeren van het resterende puin. 125 opgegraven stoeptegels en nog ongeveer 100 opgegraven klinkers. Met daarnaast nog wat los puin. We hebben overwogen om de stoeptegels als ‘gratis op te halen’ op Marktplaats te zetten, maar dat vonden we teveel gedoe. Teveel verhalen over mensen die dan toch niet op komen dagen, en we wilden er ook gewoon van af zijn nu. Dus had ik een stevige bus gehuurd, met genoeg laadvermogen om al dat gewicht (ik kwam met een snelle berekening op ruim 1.250 kilo) in één keer af te kunnen voeren.

Het kostte Vriendin en mij ruim twee uur (inclusief enkele noodzakelijke pauzes) om de bus in te laden. Tegels pakken, de trap op naar de keukendeur, tegels op een karretje (maximaal 8 per keer), door het wederom met stucloper afgeplakte huis naar de voordeur, tegels de trap af en de bus in. Tegen het einde van de ochtend reden we naar het afvalscheidingsstation. Daar was het tot onze verbazing erg rustig, en was één van de aanwezige medewerkers gelukkig zo vriendelijk om te helpen met uitladen. Die hebben we dus uit dankbaarheid een fooi gegeven.

Wij reden vervolgens door naar het tuincentrum. Want nu we een bus hadden, moesten we die natuurlijk wel maximaal benutten. We kochten nog wat extra tuingereedschap, opvulzand en gravel voor de afwerking van het terras, en een grote pot en beplanting voor onze ‘voortuin‘.

En om de bus helemaal uit te nutten zijn we ook nog doorgereden naar de IKEA. Ook daar hadden we wat dingen op de wensenlijst staan. Het voornaamste waren opbergbakken waarmee we nu in Geldnerd HQ ons eigen afvalscheidingsstation gemaakt hebben . Glas, papier en klein chemisch afval hielden wij al wel apart, maar plastic en blikjes nog niet. In Geldnerd City hebben we pas sinds een tijdje aparte containers hiervoor staan. We hebben nu een stapel keurige bakken staan. Daarmee kunnen we al dit afval gescheiden bewaren zonder dat het er rommelig uitziet.

Daarmee was de energie voor de zaterdag wel op. Maar op zondag hebben we samen de laatste klussen afgemaakt. Een stukje bestrating dat te laag lag is opgehoogd. De vrijgekomen ruimte waar het puin lag is bewerkt en nu ook klaar voor de beplanting. Daarmee zijn alle zakken tuinaarde en vrijwel alle zakken potgrond verwerkt. Het terras is afgewerkt. Alle bloembollen zitten in de grond. En Vriendin heeft ook het balkon opgeleukt met planten voor de winter. En als laatste heeft zij de nieuwe pot met beplanting bij onze voordeur ingericht.

Daarna hebben we nog een stevig opruimrondje gedaan, al het gereedschap schoongemaakt en opgeborgen. De tuin is 95% klaar. Het enige wat nog moet gebeuren is de resterende beplanting.

Klein tegenvallertje is nog wel dat de fundering van de trap wederom iets verzakt is, nu aan de andere kant. Het is maar een centimeter, maar ik zal het de komende periode wel op moeten lossen. Daarvoor heb ik telefonisch met mijn vader een list verzonnen.

Kosten

Onderstaand de tussenstand qua kosten. Ik denk zelf dat we nog € 500 – 750 nodig zullen hebben om de beplanting echt compleet te maken. Maar dat betekent dan nog steeds dat we de hele tuin voor € 3.000 aangelegd hebben, plus wat bloed en veel zweet maar gelukkig geen tranen. Dat is toch een heel ander plaatje dan de € 15.000 die de hoveniers in gedachten hadden. En de tuin voelt nu echt ‘van ons’. Dat is zo mogelijk nog meer waard.

Tussenstand vorige keer€ 1.929
Huur bus incl. brandstof€ 110
Afvoeren puin€ 117
Tuincentrum€ 136
Totaal€ 2.292

Heb jij ook al zo’n zin in het voorjaar?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Team CF

  Lekker frugal bezig Opa! Nog goed voor je lijf ook, al voelt dat niet zo waarschijnlijk. We komen in December even langs om te toosten op de nieuwe tuin!

 2. Niet Tot 71

  Ziet er puik uit Opa. En wat Cheesy al zegt, goed voor lichaam, maar ook zeker voor geest denk ik.
  Laat dat voorjaar maar komen.

 3. Stefanie

  Haha, zin in het voorjaar? Het is nog volop zomer! Eerst maar eens lekker herfsten.

 4. Blijft leuk om te volgen, dus wat mij betreft komt episode 6 en 7 en 8 er ook nog.
  Ziet er goed uit!

 5. anna

  Wellicht ten overvloede, maar vergeet niet voorlopig goed water te geven. Beter 1x per week een emmer per struik/boom (zodat de wortels goed bereikt worden), dan meerdere keren een beetje. Als aanlegger van (veel) geveltuintjes in mijn eigen buurt, zie ik mensen dit totaal onderschatten.

  1. Geldnerd

   Ik geef heel trouw om de anderste dag water, dan loop ik met de tuinslang alle bomen en planten langs. Want die waarschuwing heb ik al meer gekregen…

 6. Eddie

  Indrukwekkende hoeveel grondwerk verzet voordat aan de inrichting vd tuin begonnen kan worden !!
  Het voorjaar? De tuin dient eerst winterklaar gemaakt te worden ?

 7. B at Fire The Boss

  Wauw, indrukwekkend hoor! Echt een verschil met de eerdere foto’s. Dat wordt genieten volgend jaar in de zomer.

Reageren is niet mogelijk.