Geldnerd.nl

Bloggen over persoonlijke financiën

All systems are go!

Een tijdje geleden heb ik geschreven over mijn wederwaardigheden met ZIGGO. Het zorgde ervoor dat mijn externe backup, een essentieel onderdeel van mijn digitale leven, niet meer werkte. Onlangs heb ik mijn backup-server terugverhuisd naar de externe locatie.

Toen ik weer thuiskwam, heb ik de synchronisatie van de servers tussen Geldnerd HQ en de externe locatie opnieuw opgestart. Dat vond ik best wel een spannend moment. En… Het werkt weer! Ergens is dat toch wel een geruststelling voor me. Mijn eigen, dubbel uitgevoerde privé-cloud, op twee locaties, met beveiligde verbinding ertussen, doet het weer. Daarmee is mijn risico op dataverlies weer bijna nul. Wat er ook gebeurt.

Hoe bescherm jij jouw digitale gegevens?

8 Comments

 1. Ik ben niet echt bang dat als mijn computer crasht én m’n externe harde schijf die gemiddeld 1x per maand uit de kast komt ook dood blijkt, ik écht dingen kwijt zal zijn.
  Mail staat grotendeels wel ergens op een server. En de rest zijn 99% foto’s. Wel jammer hoor. Maar niet onmisbaar.
  Desalniettemin gefeliciteerd dat alles weer werkt!

 2. Knap staaltje volharding… Het NERD deel in je naam doe je alle eer aan!

 3. Samen here. Zelfs een drie-voudige backup. Alle data op mijn NAS wordt realtime gesynchroniseerd naar een remote NAS bij mijn ouders. Hiernaast maakt zowel de home NAS als remote NAS dagelijks/wekelijks een backup (gezien realtime sync’en voor- en nadelen kent). Daarboven op worden de bestanden op de remote NAS in versleutelde vorm naar een (gratis) cloud dienst verstuurd. Het verwijderen van bestanden op de NAS wordt *niet* gepropageerd naar de online cloud. Kortom, bestanden die (bewust of onbewust) worden gewist van de NAS, blijven ‘voor eeuwig’ in versleutelde versie in de cloud staan. Totdat ik een keertje het handmatig opschoon.

  De twee remote backup locaties is wellicht een beetje overkill. Maar als heel Noord-Holland nu onder water loopt, dan zit ik nog steeds veilig ;-). En vind het wel een prettig idee dat ik een actuele mirror versie van mijn data bij mijn ouders heb staan en een andere remote backup met eeuwige retentietijd. In het verleden heb ik een keer meegemaakt dat er data kwijt was, maar dat ik dit niet op tijd doorhad. Door de backup rotaties zaten deze bestanden ook niet meer in mijn backup 🙁

  Het enige waar ik nog niet tevreden over ben, is het feit dat ik geen glasvezel heb, en dat de inhoud van de bestanden versleuteld zijn bij de cloud backup, maar niet de bestandsnamen (beperking van de software)

 4. Alles in de cloud! Ik vertrouw op aanbieders zoals Dropbox en Onedrive dat mijn spullen veilig staan. Vele malen goedkoper (gratisser zelfs), en geen gedoe van. En ach, zolang je je wachtwoorden af en toe verandert en goed complex maakt is er qua beveiliging niet veel aan de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Geldnerd.nl

Theme by Anders NorenUp ↑