Back-up obsessie

Ooit ben ik bij een computercrash eens al mijn gegevens kwijtgeraakt. Het is best lang geleden (eind jaren 90) maar het was een ‘traumatische’ ervaring. En zoals wel vaker bij trauma’s leidt het tot een obsessie. In mijn geval: een ‘back-up obsessie’. Zoals ik al wel eens geschreven heb probeer ik zo ‘papierloos’ mogelijk te leven. Een computercrash anno nu zou dus nog vervelender zijn. Ik heb dus voorzorgsmaatregelen getroffen. Zonder de ‘cloud’

De afgelopen jaren heb ik allerlei back-ups gehad. Op DVD, op externe harddisks, ZIP drives, noem maar op. Tegenwoordig heb ik het anders geregeld.

De meeste gegevens (het gescande archief, de administratie, et cetera) staan op de harddisk van mijn laptop. Op de achtergrond draait daar synchronisatie-software (SyncBack). Deze kopieert alle wijzigingen automatisch naar mijn NAS (network-attached storage, oftewel netwerkserver).

Deze NAS is, zoals dat heet, ‘RAID-1’ geconfigureerd. Er zitten twee harddisks in, en die zijn op ieder moment identiek. Alle data die op de ene disk staat, staat ook op de andere disk. Als dus een van de twee harddisks kapot gaat, ben ik niets kwijt. Ik stop gewoon een nieuwe harddisk in de NAS, en het systeem zorgt er zelf voor dat alle data opnieuw gekopieerd wordt. Een paar uur na de vervanging zijn ze weer identiek. Allemaal automatisch. Soms is ICT best fijn! En dit werkt goed, merkte ik een aantal maanden geleden toen er inderdaad een disk kapot ging.

Maar daarmee ben ik er nog niet. Want wat als mijn huis afbrandt? Op een andere locatie, bij familie, heb ik dus nog zo’n NAS staan. Daarop staat een kopie van alle data. Iedere nacht maken die twee NAS-sen automatisch contact met elkaar, en alle nieuwe data wordt gekopieerd van de thuis-NAS naar de tweede NAS. Die verbinding werkt met encryptie, de gegevens worden dus gecodeerd verstuurd. En op de NAS worden de gegevens ook encrypted opgeslagen.

Een beetje overdreven, misschien. Maar ik had het niet voor niets over mijn ‘back-up obsessie’. En op deze manier is er weinig risico dat ik mijn gegevens kwijtraak.

Heb jij een back-up van al je belangrijke gegevens? En wat gaat er mis als je alle gegevens op je computer kwijt zou raken?

Update: in maart 2021 ben ik nog eens een keer uitgebreider terug gekomen op mijn back-up obsessie, inclusief beschrijving van de inrichting en de software die ik gebruik.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Bon

  Door een brand in een grote flat (gelukkig niet bij ons op de verdieping, maar toch aardig in de buurt) waar ik woon ben ik me ervan bewust dat je alles in een keer kwijt kan raken, daarom heb ik backups gemaakt op stickies en in dropbox. Ondanks dat de cloud mss niet echt als veilig wordt beschouwd, toch gedaan want het is buitenshuis. Overigens kan je de mappen in dropbox extra beschermen met een wachtwoord. Verder hebben we een noodtas gemaakt waar alle stickies zitten. De stickies zitten in een etui die meegaat als we op stap gaan. Ik moet maar een met een nas beginnen, want wat jij beschreven hebt lijkt me een goed systeem en ook het reserversysteem elders. Eens kijken of ik dat kan regelen. Overigens heb ik ook zo crash meegemaakt, dat was niet leuk maar een brand vind ik erger en enger. Sindsdien heb ik ook zo backup obsessie. Leuk stuk om te lezen.

 2. Chris

  Ik heb inderdaad nagedacht over een 2e NAS bij familie vs Dropbox. De keuze is uiteindelijk Dropbox geworden.

  Ik hoop dat de beveiliging bij Dropbox voldoende is. Apple heeft indertijd Dropbox willen overnemen, maar dat hebben ze niet kunnen voltooien. Daarna hebben zij hun eigen Icloud in het leven geroepen. Hopelijk zegt dat wat over de kwaliteit van Dropbox.

  Bij familie (of vrienden) ben je afhankelijk van de internetverbinding daar, technische kennis en betrouwbaarheid van deze partij.

  1. Geldnerd

   Zolang de familie internet heeft (op de meeste plekken in Nederland gelukkig redelijk betrouwbaar) is er geen probleem. Ik kan van een afstand zelf bij de 2e NAS als er iets moet gebeuren. En na bijvoorbeeld een stroomstoring herstart de NAS zichzelf, voert een zelfcontrole uit en geeft mij een melding. Dus dat dekt gelukkig de meeste risico’s af.

   1. Chris

    Het belangrijkste is dat we hebben nagedacht over het probleem en een backup van de backup van de back up hebben.

    Indien alle gegevens en bijbehorende back ups nu niet bereikbaar of vernietigd zijn, is er zoveel shit, dat deze gegevens ook niet meer belangrijk zullen zijn.

    1. Geldnerd

     Eens!

Reacties zijn gesloten.