Je kunt ook overdrijven. Over-engineeren. En dat is misschien wel wat ik aan het doen ben met het netwerk in ons nieuwe huis. Geldnerd is een gadgetfreak, en zo’n verhuizing is voor mij dus de kans om even helemaal los te gaan, en een nieuw, state-of-the-art computernetwerk aan te leggen.
Helaas is er bij Geldnerd HQ nog geen glasvezel beschikbaar. We gaan dus voor kabelinternet. Niet de snelste, maar ook niet de langzaamste verbinding. En eigenlijk wil ik een dedicated firewall, maar het lijkt erop dat die nergens meer te vinden zijn voor consumenten. Op dit punt heb ik dus besloten om te gaan voor een dedicated router met goede ingebouwde firewall. Ik gebruik daarbij OpenWrt, het open-source besturingssysteem voor routers. Dat biedt me meer opties en betere ondersteuning dan de gemiddelde leverancier van consumentenrouters.
Op het punt waar de kabel het huis binnenkomt komen dus het modem en de router te staan. De router zorgt ook voor DHCP (verdeling van IP-adressen) en voor beveiliging met de ingebouwde firewall. Ook komt daar één van de de twee WIFI accesspoints te staan. Die ondersteunen de 802.11AC standaard, de nieuwste en snelste draadloze netwerkverbinding. Het huis is behoorlijk groot, maar met twee WIFI-punten zou ik voldoende dekking moeten hebben in het hele huis.
Als ‘backbone’ gebruik ik het stroomnetwerk in het huis. Vanaf de router gaat er dus een kabel naar een powerline-adapter in het stopcontact. Dergelijke powerline-adapters komen er nog op twee plekken in het huis. Eentje bij de media-hoek, voor de netwerkverbinding van de TV en de geluidsapparatuur. En de laatste komt in de werkkamer.
In de werkkamer gaat er een kabel van de powerline-adapter naar een switch. Op die switch worden een aantal apparaten aangesloten:
- Een multifunctional, oftewel printer/scanner. Voor Geldnerd vooral om te scannen, voor Vriendin ook om te printen…
- Ook hier geluidsapparatuur met netwerkverbinding.
- Het tweede WIFI accesspoint.
- Mijn server annex personal cloud.
- De server van Vriendin.
Op alle drie de netwerklocaties (entry-point, mediahoek en werkkamer) komt een surge-protector, een meerwegstekker met overspanningsbeveiliging. Voor de werkkamer overweeg ik nog een UPS, een ‘reserve-batterij’ voor het geval de stroom uitvalt. Daar neem ik er een die samenwerkt met mijn nieuwe cloudserver. Mocht de stroom uitvallen, dan blijft die server gewoon doordraaien en wordt automatisch netjes afgesloten voordat de batterij leeg is.
Verder ben ik nog aan het kijken naar diverse vormen van domotica voor de automatisering van allerlei huishoudelijke taken. Waarschijnlijk komt er minimaal één beveiligingscamera. En ik denk nog na over verlichting, een slimme thermostaat en andere dingen. Maar dat komt wel. Het netwerk is er in elk geval klaar voor.
Overdrijf ik nu?
Zeker niet overdreven, hoewel?
Waarschijnlijk ben ik ook niet het juiste referentiekader. Ons thuisnetwerk is ook niet bepaald in lijn met het gemiddelde Nederlandse huishouden. Volledig bedraad netwerk. 2 acces points, nas met backup en een multifunctional.
Een UPS voor thuis heb ik nooit overwogen. Domotica misschien in de toekomst. De camera’s wil ik samen met mijn buurman komend jaar installeren. Mooie aanvulling op de huidige deurbel camera en alarminstallatie.
Ok, misschien een tikje bovengemiddeld dan…
Wat de een overdreven vindt, vindt de ander niet overdreven. Het gaat er om wat je er zelf van vindt. Ik heb geen domotica nodig om happy te zijn, geef mijn geld liever aan vrijheid uit. Maar dat is een persoonlijke voorkeur
Leuk zo’n utgebreid netwerk en alle toebehoren..
Wat heerlijk lijkt me dat. Super.
Wil je echt antwoord op die laatste vraag?
😉
Je bent enthousiast, zo kun je het ook noemen 😉
Ik zie niet in waarom je een losse (dedicated) firewall zou willen hebben? Voor thuisgebruik is dat -tenzij je bij de geheime dienst werkt- behoorlijk overkill. 😉
Verder zou ik -zeker als je enigszins de kans krijgt- gaan voor een losse UTP-kabel. Powerline is leuk, maar lang niet zo betrouwbaar. Als je die keuze niet hebt, zou ik beide servers bij de dedicated router neerzetten, om de belasting op je netwerk te verlagen.
Verder was ik benieuwd naar je keuze voor wifi-AP’s. Veel consumenten AP’s zijn… matig, terwijl (bijvoorbeeld) Ubiquiti hele interessante apparaten levert van hoge kwaliteit. Die hebben overigens ook een security gateway in het assortiment, voor als je een firewall zoekt. 😉
Ubiquiti it is…
Eerlijk?
Ja.
de vraag stellen is hem beantwoorden
Heerlijk om zo’n blog te lezen. Ik heb zelf ook IT gestudeerd, dus hier gaat mijn hart wel een beetje sneller van kloppen! Persoonlijk zou ik het zelf 1 stapje minder doen, maargoed, ik woon ook maar in een appartementje, dus ik heb ook iets minder nodig. En daarbij snap ik heel goed dat je het in een nieuw HQ gewoon goed wilt doen.
Nog tips voor de powerline adapter? Die ga ik straks namelijk ook nodig hebben om van de ene kant naar de andere kant van het huis te kunnen.
Ik gebruik al jaren Devolo, daar ben ik erg tevreden over.