Een bril is geen gadget

Mijn blog is er eerst en vooral ook mijn eigen gedachten te ordenen. Dat betekent soms ook dat er gedachten verschijnen die nog niet helemaal ‘rijp’ zijn. Daar werd ik weer eens mee geconfronteerd toen ik onlangs schreef over mijn jaar (bijna) zonder gadgets. In deze blog liepen twee dingen door elkaar: mijn gadgets en mijn grotere uitgaven. Dus in deze blog mijn vervolggedachten.

Ik geef toe, er is de nodige overlap… Dat komt ook omdat ik, naast mijn kledingbudget (waar eerder al veel over te doen was), niet zo heel veel uitgeef. Ik ga wel eens met iemand naar de kroeg of een hapje eten. En ik heb een budget voor uitstapjes en vakanties. Maar dan heb je de grote uitgaven wel gehad. Behalve dus die andere categorie grote uitgaven die periodiek terugkomen: mijn gadgets en mijn bril…

En ik geef ook toe, ik heb een dure smaak. ‘Duur fruit’, zoals Chris van The Pursuit of Hot opmerkte. Als ik iets koop, dan koop ik ook iets met specificaties waardoor het lang(er) mee kan. Ik koop echt niet elke nieuwe telefoon die uitgebracht wordt, maar ben van de iPhone 5S naar de iPhone 8 gegaan. En dan alleen nog omdat de 5S er technisch mee ophield (maar gelukkig nog goed genoeg was om de inruilkorting te krijgen). En waar ik vroeger elke twee jaar een nieuwe laptop kocht (ik houd mijn uitgaven bij sinds 2003, dus dat was makkelijk na te zoeken…), gaat de machine waar ik dit stukje op zit te tikken nu alweer bijna 4 jaar mee. Langzaamaan veranderen er dus wel dingen in mijn consumentengedrag. Maar ook voor die laptop geldt: als er een nieuwe komt, dan wordt het een model met stevige specificaties en een dito prijskaartje. Omdat ‘ie dan langer meegaat, en geen belemmering is voor de hobby’s en experimenten die ik ermee uitvoer.

Mijn budget voor gadgets is mijn ‘pretgeld’. Mijn ‘quality of life’ geld. Omdat ik gewoon geen zin heb om supersober te leven. Maar ook nu wil genieten van de mooie dingen van het leven. Daarin maakt iedereen z’n eigen keuzes.

In dat licht las ik laatst een interessant stukje bij Budgets Are Sexy. iPhone gebruikers zijn sowieso geneigd om meer uit te geven dan Android gebruikers. Al denk ik zelf eerder dat het omgekeerd is. Je bent geneigd om meer uit te geven, dus ben je bereid meer te betalen voor een smartphone. Alhoewel het prijsverschil tussen de topmodellen van Samsung en Apple natuurlijk heel beperkt is, die twee houden elkaar overduidelijk goed in de gaten. Maar in het Android-kamp heb je ook (veel) goedkopere modellen, dus dan is meer spreiding in de antwoorden ook waarschijnlijker. Het artikel meldde overigens ook dat iPhone-gebruikers 27% meer kans hadden om ‘erg gelukkig’ te zijn met hun leven, en meer geneigd waren gelukkig te zijn in een relatie. Maar goed, ik heb hier geen zin om in te gaan op het verschil tussen ‘correlatie’ en ‘causaal verband’, dat kan Mariimma veel beter dan ik.

En die bril? Tsja… Daar spelen twee overwegingen een rol. De eerste is dat mijn ogen gewoon niet best zijn. Zware afwijking, cilinder, en vanwege de leeftijd ook varifocus. Als je dan niet jampotjes wilt lopen, zijn de glazen duurder dan gemiddeld (extra dun, krasbestendig, dat soort dingen). Kunnen ze goedkoper dan ik nu heb? Vast en zeker! En dat geldt ook voor mijn montuur. Maar daar speelt ook een beetje ijdelheid een rol. Mijn omgeving, en vooral ook Vriendin en Hondje, moeten er elke dag tegenaan kijken. Zelf hoef ik er alleen maar doorheen te kijken. Dan vind ik wel dat die bril er, ook na 21/2 jaar dagelijks gebruik, nog goed uit moet zien. In het verleden heb ik hier wel eens op bezuinigd, maar daar ben ik van teruggekomen. Mijn ogen zijn belangrijk, ze maken het mij mogelijk om naar deze wereld te kijken. Daar heb ik dat geld graag voor over.

De bril is voor mij dus een ‘must’. De gadgets zijn ‘wants’. Maar wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ik er bewust voor kies om hieraan het geld uit geven dat ik doe. Daar mag iedereen verschillend over denken, ik ben erg blij dat ik me daar niets van aan hoef te trekken.

Denk jij bewust na over jouw uitgaven?

Dit bericht heeft 9 reacties

 1. Ik herken wel heel veel van wat je zegt: ik hoef niet altijd het nieuwste, maar als ik wat koop, wil ik wel iets dat nog lang meegaat. Ik heb nu bijvoorbeeld dit jaar voor het eerst écht een goede bril gekocht, die ik ook gewoon buiten de deur zou kunnen dragen. Maar ja, daarvoor mocht ik wel even 500 euro aftikken, in plaats van de 150 ofzo die ik normaal kwijt ben. Wel inderdaad in één glas een kleine cilinder, dus dat tikt ook aan.

  En hier ook nog een iPhone 6 tot hij ophoudt. En daarna ga ik denk naar de 8, de X enzo gaan me qua prijs echt te ver en ik ben er niet van overtuigd dat die ook echt langer meegaan.

  Mijn auto heb ik ook nieuw gekocht; ik heb (ook in mijn omgeving) te weinig verstand om een goede tweedehandse uit te kiezen. Een hybride Yaris, dus geen patsbak, maar wel het topmodel dat er was. En die rijd ik gewoon mooi af, dan haal ik mijn geld er wel weer uit. Dat heb ik er trouwens al uit, want hij was zwaar gesubsidieerd door mijn vrienden van de blauwe envelop 😉

  Maar goed, veel herkenning dus. Ik laat het wel rollen, als ik denk dat ik er daardoor langer plezier van heb. En dus ook minder vaak tijd kwijt ben aan allerlei dingen uitzoeken.

 2. mariimma

  Ik draag lenzen. Dure. Mijn afwijkingen zijn ook behoorlijk extreem: mijn optometrist roept al jaren dat hij zich afvraagt of er “met jouw oogafwijkingen nog wel iets te krijgen is, ik ga even zoeken!” en blijft dan tien minuten tegen een scherm mompelen.
  (of dat een fruit-scherm is weet ik eigenlijk niet…!)

  De lenzen gaan officieel een half jaar mee, maar in de praktijk is het na een maand of drie wel klaar met het comfort en ze kosten tussen de 250 en 300 euro per stuk.

  Dure hobby dus. Gelukkig kan ik alle digitale aanschaffen aftrekken van de belasting en ben ik daarin niet veeleisend…!

  Bedankt trouwens voor je nuancering van de interpretatie van die correlaties! Ik kreeg al bijna bultjes….
  ’t Zijn wel hele interessante samenhangen trouwens. Misschien moet ik ook eens wat vaker appels eten… volgend jaar een keertje of zo! 🙂

  1. Geldnerd

   Ik heb meer onthouden van die colleges statistiek dan ik dacht….

 3. Herkenbaar. Ik doe lang met een telefoon … en daarna schuiven we ‘m door naar Merel 😉 – die heeft er minder mee en voor m’n werk mag ik uitsluitend de laatste software versie hebben…
  Nu heb ik een iphone 6 waar een nieuwe batterij in moet (kan nog dit jaar voor 29) en ik denk aan een iphone 8. Met name omdat ik die nieuwere modellen veel te groot vind worden overigens. Ik ben echter nog met ‘mijn onderzoek’ bezig. Iets met voorpret is dat 😉
  Overigens re de bril vind ik dit argument wel geniaal: Mijn omgeving, en vooral ook Vriendin en Hondje, moeten er elke dag tegenaan kijken. Wellicht is dat de reden dat hondjes je soms zo gek aankijken (-:

  1. Team CF

   Hahaha, die laatste opmerking ook echt 🙂

   Ben trouwens wel blij dat ik (nog?!) geen gekke dingen heb met mijn ogen. Zo’n bril is nu niet echt een leuke grote uitgave, maar tot op zekere hoogte wel noodzakelijk natuurlijk (dunne glazen en mooi montuur zijn wel extra’s)

 4. Nicole Orriëns

  Jazeker wel. Ik geef niet graag geld uit. Ik moet mezelf vaak even overwinnen, terwijl ik anderzijds ook gevoelig kan zijn voor impulsaankopen.

 5. Greet

  Heb je qua lastige ogen (hier ook zware sterkte,cilinder en varifocus) al eens gedacht aan laseren? Dat zal met de dure brillen die je hebt best voordelig uit kunnen pakken.

 6. B at Fire The Boss

  Ik ben zeker wel heel bewust met mijn uitgaven, maar soms merk ik dat het allemaal een tandje strakker mag. Moet alleen oppassen dat ik mezelf niet teveel strak houd. Ik heb nu eenmaal een prima inkomen, dus mag er ook leuke dingen van doen. Ik probeer dus een balans te vinden om bewust en met intentie uitgaven te doen.

 7. Suuz

  Herkenbaar, hier ook een fruitliefhebber, maar niet continu de allernieuwste. Heb nu 6s en begin volgend jaar hoop ik over te gaan naar xr. Thuis ook een mooie fruitschaal.

  Qua bril vind ik het wel noodzaak, maar ook gadget. Dat ding staat toch de hele dag op je gezicht en je mag er leuk uitzien vind ik. Dochter (nu 11) kreeg in het begin elk jaar een nieuwe. Nu ongeveer elke 2 jaar en ze heeft er lenzen bij. Je loopt ook niet elke dag met dezelfde trui, dus jaar in jaar uit met dezelfde bril hoeft van mij ook niet.

  (maar ik consuminder dan ook niet echt :))

Reacties zijn gesloten.