Grote aankopen en vervangen

Ik zou het niet gaan doen, maar ik ben toch overstag. Vanaf 1 januari 2019 reserveer ik voor de vervanging van mijn speeltjes. Geldnerd is van gedachten veranderd dus.

Tot nu toe betaalde ik dit gewoon uit mijn lopende rekening. Dat ging (meestal) goed, maar niet altijd. En ik vind het ook een veilig idee om mijzelf hierin een beetje af te remmen. Dus we gaan dat nu anders doen. Aan mijn lijst met automatische overboekingen, die elke maand plaatsvinden zodra mijn salaris is binnengekomen, heb ik er eentje toegevoegd. Een overboeking van € 100 naar mijn spaarrekening, onder de noemer Voorzieningenfonds. En ik heb het ook ingebouwd in mijn administratiespreadsheet, daar kan ik nu automatisch zien welk bedrag er al in het Voorzieningenfonds zit.

De bedoeling is dat ik hiermee mijn grotere uitgaven aan gadgets ga betalen.

De € 100 komt uit de extra overboekingen die ik afgelopen jaren heb opgebouwd. Elke keer als mijn salaris stijgt, verhoog ik mijn spaarbedrag. Dat was inmiddels opgelopen tot een leuk bedragje per maand. Nu verlaag ik dat extra spaarbedrag dus met € 100 per maand, en in plaats daarvan maak ik die € 100 over onder de noemer Voorzieningenfonds. Wel gewoon naar die ene spaarrekening, want ik houd het graag simpel en overzichtelijk. Mijn administratiespreadsheet houdt vervolgens voor mij bij hoeveel er in het fonds zit.

Waarom ben ik toch overstag gegaan? Na mijn eerdere blog over mijn gadgets heb ik er nog eens diep over nagedacht. Mijn oude systeem zorgde voor pieken en dalen in mijn liquiditeit. Die strijk ik glad door hier gewoon maandelijks een bedrag voor te reserveren. En dat ik het geld apart zet, hoeft niet te betekenen dat het ook op moet. Feitelijk is het ook gewoon een buffer bovenop mijn reguliere buffer [wat te doen met overvolle buffer].

Verander jij wel eens van gedachten over de inrichting van jouw administratie?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. dertigermetkids

  Uiteraard. 2 jr of 3 jaar geleden met diverse potjes sparen. Voor alles een eigen doel en bedrag. Vorig jaar waren de potjes vol en zag ik t nut er niet meer van in om nog meer te gaan verhogen etc. We hadden genoeg. Alles op1 hoop en klaar.

 2. mariimma

  Hee, Geldnerd gaan aan Het Potjessysteem!

  Ikzelf vond het moeilijk om geld uit te geven aan vakantie. Voor dat specifieke doel heb ik nu sinds een jaar een spaarrekening.

  Soms is doelsparen gewoon leuk…

  1. Geldnerd

   Eén potje is géén potje… OK, strikt genomen heb ik er nu twee. Cash Buffer en Reserveringen Gadgets.

 3. Nicole Orriëns

  Mijn adminstratie is niet mijn sterkste punt Mijn belangrijkste methode is zoveel mogelijk geld doorsluizen naar mijn spaarrekening. Maar soms heb je inderdaad voortschrijdend inzicht, en is het goed iets te veranderen.

 4. Leonard

  Wij gebruiken 1 spaarrekening en mijn spreadsheet geeft virtueel aan hoeveel er in welk potje zit. Mocht er iets uit een potje nodig zijn, dan gaat het terug naar de betaalrekening en wordt het aangeschaft/betaald vanuit daar.

  Ik ben wel erg benieuwd naar de administratie spreadsheet van Geldnerd. Zelf worstel ik daar nog een beetje mee om alles in 1 overzicht te krijgen, teveel losse bestanden.

  1. Geldnerd

   Over mijn verschillende spreadsheets heb ik een tijdje geleden een overzichtsblogje geschreven. De administratiespreadsheet kun je vinden op mijn Downloads pagina, die versie is wel wat ouder en daar zit deze functie nog niet in. Ik zal binnenkort een nieuwe online zetten (maar eerst de laatste bugs uit de beleggingsspreadsheet en een nieuwe versie van de FIRE Calculator….).

   1. Leonard

    Ik bedoelde eigenlijk het Integrale Dashboard. De administratieve spreadsheet gebruik ik al, de beleggingsspreadsheet ga ik binnenkort induiken en voor de Fire calculator wacht ik met smart de nieuwe versie…… maar ik heb geduld hoor, kan toch nog niet met pensioen :-(.

    1. Geldnerd

     Aha! Het Integrale Dashboard is nog volop in bewerking. Ik heb (handmatig) alle gegevens verzameld uit mijn spreadsheets per einde van elk kwartaal. Daar zijn nu een aantal grafieken omheen gebouwd die ik voor verschillende periodes kan opvragen, een voorbeeld staat in deze blogpost. De komende periode zal ik dat stapsgewijs uitbreiden, en uiteindelijk wil ik ook functionaliteit bouwen die elk kwartaal automatisch de benodigde gegevens uit de andere spreadsheets haalt. Ik zal de komende tijd proberen wat meer grafieken die ik al gebouwd heb te delen.

 5. Pasja

  Ja we hebben vanaf dit jaar ook een reserveringstuinpotje. Eerder hadden we even geen tuin, nu dus wel. Maar dat potje staat nog aan het begin terwijl we al wel uitgaven gaan krijgen binnenkort. Dat gaat dan uit de cashbuffer en van de lopende rekening. Het is een dynamisch proces gelukkig.

 6. Financial Chipmunk

  Hmm. Misschien moet ik hier ook eens over na gaan denken. Het zorgt wel weer voor extra administratieve handelingen.. Maar soms geeft dat inzicht net even wat meer rust.

  Succes!

 7. B at Fire The Boss

  Ik doe dit ook! Maar ik volg dan wel trouw het potjessysteem. Niet met allemaal verschillende bankrekeningen, maar net zoals jij digitaal. Geeft me veel rust te weten dat ik elke maand een klein bedrag opbouw voor de vervanging van de (duurdere) gadgets.

  Kijk, voor iets van 100 euro ga ik dit niet doen. Als dat na een paar jaar stuk gaat koop je een nieuwe. Voor een laptop is dat een ander verhaal.

 8. Geldboom

  Interessant, ik doe dit ook voor een aantal dingen maar daar heb ik tot op heden meerdere spaarrekeningen voor. Ik denk dat ik deze reserveringen (periodieke uitgaven, dierenartskosten, overige reserveringen etc.) ook op één spaarrekening ga zetten en dan digitaal het saldo per potje bijhoud. Gaat stuk meer overzicht geven in de bankieren app :).

  Hoe monitoren jullie dan het saldo van de verschillende potjes die op één spaarrekening staan? Ik denk dan aan alles wat ik apart zet per potje dezelfde omschrijving geven: dus alle toevoegingen voor vervanging auto hebben als omschrijving ‘auto’ en alle ontrekkingen voor vervanging auto heten dan ook ‘auto’. Als ik dan een dump van mijn spaarrekening vanuit internetbankieren maak en de bedragen per beschrijving (auto) optelt, kom ik op het saldo wat dat potje waard is. Iemand nog suggesties, mis ik iets?

  1. Geldnerd

   Ik heb ze als aparte overboekingen naar de spaarrekening. Dus ik heb bijvoorbeeld maandelijks 2x EUR 100 van de lopende rekening naar de spaarrekening. Eentje met de omschrijving Reservering Zorgpremie, en eentje met de Reservering Gadgets. Op basis van die omschrijving weet mijn spreadsheet in welk virtueel potje het moet.

Reacties zijn gesloten.