Geldstromen en taalpurisme

Soms, als ik iets wil overzien, dan ga ik tekenen. Zo is bijvoorbeeld mijn FIRE Calculator ontstaan, en ook de samenhang tussen mijn spreadsheets. Ook gebruik ik vaak een techniek genaamd Mindmapping om complexe dingen te ontrafelen, zowel in mijn werk als persoonlijk. Dat helpt me enorm. Het geeft overzicht en structuur, en overzicht geeft rust en ruimte om dingen op te pakken en op te lossen.

Naar aanleiding van mijn eerdere blogje over mijn aparte ‘potje’ voor het vervangen van gadgets zat ik zo eens na te denken over de verschillende geldstromen in mijn leven. Dat heb ik proberen te tekenen. En toen besefte ik onder andere dat ik veel meer gebruik maak van het potjessysteem dan ik dacht.

Trouwens even over dat ‘beseft’: heel vaak lees ik ergens ‘ik besefte mij dat’. Fout, beste mensen… Het is ‘ik realiseerde mij dat’, of het is ‘ik besefte dat’. Zich realiseren, versus beseffen. Alhoewel het schijnt dat ‘ik besef me’ in de 14e eeuw wel de norm was. Dus als je ‘ik besef me’ zegt ben je een Middeleeuwer? Ik ben in elk geval best wel een taalpurist…

Maar goed, we dwalen af. Ik heb het over mijn geldstromen en mijn potjes. Mijn tekening vind je, ietwat opgeleukt, hieronder.

Het merendeel van de stromen gebeurt middels automatische overboekingen zodra het salaris binnenkomt. Daar zitten dan nog wel twee handmatige acties achter. De eerste is het geven van de opdracht voor de extra aflossing op de hypotheek, de reguliere aflossing incasseert de hypotheekverstrekker elke maand automatisch. De tweede handeling is met het geld op de beleggingsrekening ook fondsen bijkopen, daarbij geadviseerd door de balanceertool in mijn beleggingsspreadsheet.

Ook de bijdrage aan de potjes voor de (door mij jaarlijks betaalde) zorgpremie en het voorzieningenfonds voor gadgets verlopen automatisch. Mijn reguliere contant geld buffer is vol, inclusief een apart potje voor bijzondere uitgaven die ik nog verwacht (waaronder de belastingaanslagen over mijn periode in het Verre Warme Land, ik heb nog steeds niets gehoord).

Als de buffer aangesproken zou worden dan gaat het overschot aan liquiditeit omgeleid worden naar de Contant Geld – Buffer. Net zolang tot de buffer weer ‘vol’ is.

Over de bijdrage aan de gezamenlijke huishouding heb ik recent nog geschreven. Vanuit mijn eigen inkomen beschouw ik dat als normale uitgave.

Niet meegenomen zijn het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering. Mijn spaarpercentage haalt nog geen 50%, terwijl in bovenstaande figuur ruim 53% naar dingen stroomt die in het spaarpercentage meegaan. Dat komt dus omdat ik van het vakantiegeld en de eindejaarsuitkering een groter deel uitgeef. In 2016, 2017 en 2018 was dat het geval door de aanschaf en inrichting van ons huis, en de inrichting van de tuin. Ik ben benieuwd hoe dat in 2019 zal gaan. Ik voorzie dit jaar geen grote uitgaven, in elk geval geen uitgaven waar ik geen ‘potje’ voor heb. Maar wel vakantie, daar snakken we inmiddels naar.

Eigenlijk is mijn situatie nog best wel eenvoudig. Het lijkt me een stuk ingewikkelder als je meerdere en/of niet constante inkomsten hebt, bijvoorbeeld als je ondernemer bent. Heb jij jouw geldstromen in beeld?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Rose

  Mooie weergave zeg! Ik doe geen mindmapping maar ga altijd de excel sheet in om de financiën helder te krijgen.

  1. Geldnerd

   Tsja, misschien wil ik deze ook wel bouwen in Excel….

 2. Kijk en daar zou mijn OCD direct moeite mee hebben, nét géén 50%. Mooie ronde getallen, of eigenlijk wat ik nóg mooier vind is net óver het ronde getal. 50.01% ofzo. Gewoon net wat meer. Dus hup, niet zeuren breek eens door dat plafond. Dan maar een jaartje langer met je gadget of geen zitmaaier voor je achtertuin. Volgens mij heb je sowieso geen gras, dus die is nergens voor nodig. Eeeeh o sorry ik sla door.

  1. Geldnerd

   ? Het ding is, de meeste onderliggende bedragen *zijn* rond. Maar vooralsnog weigert mijn werkgever om van mijn salaris een rond bedrag te maken…. Vandaar de afwijking.

 3. ~mariimma

  De oplossing voor mij als ondernemer is best simpel eigenlijk: gewoon alle uitgaven betalen. Die zijn maandelijks van vergelijkbare hoogte dus ik heb maandelijks ongeveer evenveel geld nodig.

  Er is alleen een zakelijke pot die in hoogte fluctueert. Aan potjes voor bepaalde doelen heb ik tot voor kort nooit gedaan. Sinds een paar maanden spaar ik echter voor duurdere vakanties dan “heul goedkoop”.

  Ik lees regelmatig van ondernemers en semi-ondernemers (die bijvoorbeeld met jaarcontracten werken dus niet bekend zijn met fluctuerende inkomens) dat het allemaal heel moeilijk is. Snap ik niks van, eerlijk gezegd.

 4. L

  Ik irriteer me ook mateloos 😉 aan het verkeerd gebruiken van ik besef me en ook zo eentje als …. zijnde.

  1. ‘irriteer’ schrijven waar het woord ‘erger’ zou moeten staan. Dat is pas irritant 😉 #alswedantochtaalpuristzijn

 5. B at Fire The Boss

  Ik gebruik en traditioneel potjessysteem via moderne technologie (website en app YNAB). Geeft me alle inzicht dat ik nodig heb voor relatief weinig geld (ik betaal 50 dollar per jaar, zit nog heerlijk op de oude prijs).

  Ook geen gedoe dus met zelfgebouwde Excel sheets. Die tijd stop ik dan wel weer in de zelfgebouwde rapportages op de data uit YNAB.

Reageren is niet mogelijk.