Bijdrage in de gezamenlijke huishouding

Geldnerd en Vriendin zijn niet getrouwd. Dat is ook logisch, anders zou ze wel Echtgenote heten op dit blog. Wij hebben wel een Samenlevingscontract. Dat hebben we ooit afgesloten toen we vertrokken naar het Verre Warme Land, en een aantal dingen netjes wilden regelen. Dat vonden we toen best wel een dingetje. We hebben er goed over nagedacht. En onlangs constateerden we dat het model nog steeds goed voldoet.

Twee zaken waren de basis van dit contract. Ten eerste de wens om zoveel mogelijk gescheiden financiën te houden. Dat is voor ons allebei een belangrijk element. Voor Vriendin omdat ze het belangrijk vindt om financieel zelfstandig te zijn. Voor mij omdat ik al een huwelijk in gemeenschap van goederen achter de rug heb.

De tweede basisvoorwaarde is de wens om onze uitgaven en bezittingen eerlijk met elkaar te delen. ‘Eerlijk’ hebben we als volgt gedefinieerd: De kosten van het huishouden (inclusief hypotheekrente) verdelen we naar draagkracht, oftewel naar verhouding van onze reguliere netto maandsalarissen. Alle andere uitgaven, zoals de (reguliere en extra) aflossing op de hypotheek, vakanties en overige aankopen (inrichting, tuin) verdelen we gelijk, we betalen allebei de helft. Daarmee is bijvoorbeeld ons huis dus ook echt voor de helft van Vriendin en voor de helft van mij.

Jaarlijks, nadat het salaris van januari is gestort, maak ik een nieuwe berekening. En als ons salaris tussentijds verandert passen we de bedragen ook aan. Ik kijk dan naar wat we in het voorgaande jaar uitgegeven hebben, en naar de verwachtingen voor dit jaar. De meeste maandbedragen zijn al wel bekend, we hebben inmiddels de WOZ-waarde en bijbehorende belastingen van gemeente. Ik wacht alleen nog op het waterschap, maar daar kan ik met de bedragen van afgelopen jaren wel een gooi naar doen. De boodschappen kan ik nu ook wat nauwkeuriger budgetteren, na mijn recente analyse van de boodschappen in de afgelopen twee jaar.

Voor wat betreft de aflossing van onze hypotheek hebben we in Huize Geldnerd een mooie afspraak. Zoals bekend bij regelmatige lezers hebben wij een lineaire hypotheek. Daarbij los je elke maand hetzelfde bedrag af, waardoor je elke maand een beetje minder rente betaalt en dus dalende maandlasten hebt. Onze afspraak is dat we het totaalbedrag aan rente en aflossing ‘vastklikken’ op het niveau van begin 2017. De werkelijke lasten dalen elke maand een beetje, en dat beetje stoppen we in extra aflossen. Dat wordt een sneeuwbal. En sinds vorig jaar lossen we ook maandelijks nog extra af, en ook de besparing die dat oplevert steken we in de sneeuwbal van extra aflossing. Die sneeuwbal is inmiddels € 250 per maand, en groeit elke maand met een aantal euro’s.

Geldnerd en Vriendin verdienen ongeveer evenveel. Dus het verschil in bijdrage is tientjeswerk. Dat is makkelijk, bijvoorbeeld bij een gesprek over het vakantiebudget. Het is niet zo dat één van ons op een luxe cruise zou willen, terwijl de ander zich net een weekje kamperen op de Veluwe kan veroorloven (al heb ik begrepen dat je de kosten van zo’n camping in het hoogseizoen ook niet moet onderschatten…).

Uiteraard is de berekening van de bijdrage ingebouwd in mijn administratiespreadsheet. Dat had al een werkblad met de prognose van de maandelijkse uitgaven. Mijn hypotheekspreadsheet vertelt mij de maandelijkse rentebetalingen en aflossingen. Ik vul de netto salarissen in, en het systeem vertelt ons wat we per persoon bij moeten dragen. De formule is simpel:

In de prognose zijn vakanties en grote aankopen niet meegenomen, die verrekenen we apart. Maar alle huishoudelijke uitgaven zitten er wel in. In de praktijk werkt deze aanpak prima voor ons. In de praktijk zijn er sinds 2016 geen grote verschuivingen geweest. Kostenstijgingen door inflatie zijn gecompenseerd door besparingen, zoals onlangs door het opzeggen van het TV-abonnement. Vroeger, in het Verre Warme Land, was dit een stuk ingewikkelder. Vriendin werd in Nederland betaald en kreeg een inkomen in Euro’s met allerlei toeslagen. Geldnerd had een inkomen ter plekke en in de lokale valuta. We verrekenden elke maand. Daarvoor gebruikte ik de valutakoers van de verrekendatum. Dat heeft nog behoorlijk geschoven, want de verhouding tussen de lokale valuta en de Euro is in de periode dat wij er woonden zo’n 30% veranderd.

Hoe regelen jullie de kosten van de gezamenlijk huishouding?

Dit bericht heeft 21 reacties

 1. dertigermetkids

  Een gezamenlijke rekening 1 grote hoop. Bevalt erg goed. Bode ook erg wisselend inkomen dus zou ook veel rekenen worden. En manlief 4 wekelijks ipv maandelijks.

 2. Truus

  Wij hebben met elkaar afgesproken dat er gelijkwaardigheid moet zijn in investering in het gezamenlijk huishouden, zowel in geld als qua tijd en omdat de inkomsten niet altijd even hoog zijn en ook de tijdsinvestering in het huishouden niet hebben wij het anders geregeld. Al onze inkomsten komt op 1 rekening binnen. Een deel gaat door naar de vaste lasten rekening en een deel naar de gezamenlijke spaarrekening. Vervolgens geven we onszelf zakgeld, die is even hoog . Dit is ‘speelgeld’ en kun je besteden aan je hobby, van sparen, de ander mee trakteren etc. Dan blijft er nog een deel over op de rekening en die mogen we uitgeven. Voor ons werkt dit goed.

  Inmiddels werk ik niet meer in loondienst en is het nog een beetje puzzelen. Ik stort iedere maand een vast bedrag uit mijn bedrijf en ieder halfjaar maak ik een verrekening (manlief heeft wisselende inkomsten). Inmiddels staat er een behoorlijk bedrag op de rekening van mijn bedrijf. Die gebruik ik als buffer voor als ik een maand niet of niet veel inkomsten heb. Maar dan nog blijft er over. Hoe ga ik daar mee om? Het voelt niet eerlijk om die helemaal voor mezelf te houden: we zijn buiten gemeenschap van goederen getrouwd. En als ik veel verdien betekend dit meestal dat manlief iets meer in het huishouden moet doen. Maar aan de andere kant is het ook fijn om het te hebben voor als ik weer eens een opleiding wil doen ofzo (bij manlief wordt dat door zijn werkgever betaald).

 3. Joyce

  We zijn getrouwd en alles gaat op 1 grote hoop. 🙂

 4. Bart

  En hoe doen jullie het dan met zorgkosten? Wij nemen die vanaf de gezamenlijke rekening waarop we allebei naar rato op storten. Dat is ook wel zo handig nu er kinderen zijn 😉

  1. Geldnerd

   Wij hebben geen kinderen. Zorgkosten (en zorgpremies) doen we vanaf de eigen rekening. Alleen de zorg voor Hondje doen we samen.

 5. De Budgetman

  Voor de gezinsuitgaven werken we met het ‘een pot systeem.’ De vaste inkomsten komen op één gezamenlijke rekening binnen en daarvan worden alle vaste lasten betaald, boodschappen gedaan en gespaard. Verder hebben we allebei een eigen betaalrekening (lang leve de gratis bank N26 ;-)) en hierop komen wat losse inkomsten binnen. Dat geld verjubelen we een beetje en wordt gebruikt voor uitjes en vakanties.

 6. Team CF

  Nog meer “alles op de grote hoop” hier…. Scheiden doen we niet aan, te duur ;-).

 7. Karin

  Op een hoop met een verdeling in ynab.

 8. Dromen&Doen.com

  Wij hebben alles gescheiden. Ik ben graag, net als je vriendin, financieel zelfstandig.

  1. Geldnerd

   Gelukkig, eindelijk nog iemand die het zo doet. Vriendin en ik verbaasden ons er al over dat blijkbaar iedereen alles op een hoop gooit.

   1. Nicolet

    Wij, man 52 en zzp-er, en ik, vrouw van 52 met fulltime baan in onderwijs in de hoogste docentenschaal, geen kinderen, zijn al bijna 20 jaar samen en ons geld is nog steeds gescheiden. Ik bezit het huis, het is helemaal van mij en afbetaald. Ik verdien meer dan man en heb een regelmatig inkomen, man dus niet. Man betaalt alle boodschappen, ik de rest (tv internet, opstal en inboedelverz, alles wat met het huis te maken heeft). Verder betalen we onze eigen rekeningen en onkosten. Vakanties verdelen we alle kosten achteraf, ik schiet meestal voor. Etentjes etc betalen we om en om of wie er op dat moment zin heeft om te betalen. Heel fijn natuurlijk dat we allebei geld genoeg hebben en daar niet zo over hoeven na te denken. Maar een gezamenlijke rekening zal er bij ons niet komen, want dit werkt prima voor ons! Groet, Nicolet

 9. Nona

  Jarenlang hielden we alles gescheiden, maar intussen hebben we 3 kinderen, een aantal investeringspanden, een eigen bedrijfje en géén betaalde job…dat werd allemaal nogal ingewikkeld. We hebben het nu allemaal op 1 grote hoop gegooid en dat bevalt prima.
  Grtz, nona

 10. Genoegzaam

  Toen ik nog in loondienst werkte, gooiden we alles op een hoop. We verdienden beiden ongeveer evenveel, en verdeelden werk en gezin ook zo gelijk mogelijk. Eén betaalrekening en één spaarrekening was wel zo overzichtelijk.
  Nu werk ik als zzp’er en schommelen mijn inkomsten nogal. Ik heb daarom een zakelijke rekening geopend. Iedere maand maak ik een vast percentage van mijn inkomsten over naar onze gezamenlijke rekening. Het geld dat op mijn zakelijke rekening blijft staan is bedoeld voor belasting en investering in mijn bedrijf. Als mijn inkomsten wat stabieler worden, wil ik gewoon weer een vast bedrag per maand bijdragen aan de gezamenlijke rekening.

 11. Dividendbelegger

  Bij ons gaat alles op een rekening.

  Vervolgens eerst Hypotheek, Beleggingen en Sparen.

  En de rest wordt netjes opgemaakt, elke maand weer 🙂

  groet,

  (Beginnende) dividendbelegger
  dividendhypotheek.blogspot.com

 12. MV

  Leuk onderwerp, na veel experimenteren werkt voor ons een gelijke verdeling het beste. Mijn vrouw werkt minder maar is er wel voor de kinderen. Ik heb een verdeelsleutel gemaakt van het inkomen verdeeld over de uitgaven. Dus ik betaal meer voor de vaste lasten, boodschappen en spaarrekening. Daarnaast hebben we allebei ‘zakgeld’ waar we vrij in zijn om uit te geven en wat voor beide evenveel is.

 13. Anne J.

  Wij zijn niet getrouwd maar hebben wel een samenlevingscontract (en een testament). Ook 3 kinderen samen. We verdienen ongeveer hetzelfde en dragen naar rato van ons inkomen een bedrag af aan de en/of rekening. Daar worden de vaste lasten boodschappen en alles voor de kinderen van betaald. Zelf betalen we onze eigen zorgkosten, kleding, kapper, uitjes etc. Voor vakanties dragen we wel 50/50 bij, net als bij de onderhoudskosten van het huis. Huis is 50-50 eigendom, alleen zit er veel meer geld van mij in (overwaarde van mijn vorige huis). Dit systeem werkt prima als je ongeveer hetzelfde verdient, als de 1 echt veel meer dan de ander verdient is het eerlijker om eenieder hetzelfde zakgeld te geven.

 14. Eddie

  Interessant om te lezen dat velen ‘1’ rekening hebben en van hieruit de betalingen doen. Vriendin en ik dragen bij naar draagkracht en hebben gescheiden rekeningen, ook vanwege de financiele onafhankelijkheid. Wel een gemeenschappelijke rekening waar we beiden maandelijks op storten (naar draagkracht). Vakantie, uit eten, etc. betalen we wel ieder 50%-50%.

 15. Mar

  Wij houden veel gescheiden. Ik vind de manier waarop jij het doet Geldnerd heel mooi (al is het veel werk voor een verschil van enkele tientjes, bij zo’n klein verschil zou ik allebei hetzelfde bijdragen geloof ik).

  Wij hebben allebei een scheiding achter de rug, en ik denk dat dat het verschil maakt. Je bent dan ineens terughoudender over de grote hoop, je hebt al ervaren dat die hoop nogal een puinhoop is als je het uit elkaar wilt trekken.
  In ons geval is het lastiger om naar rato van inkomen bij te dragen. Wij zijn allebei ondernemers. Mijn BV keert mij een vast inkomen uit. Daarnaast heb ik een winstdeling, maar die hou ik in de BV, voor toekomstige zakelijke plannen. Mijn vriend heeft een eenmanszaak, met sterk wisselend inkomen, en een werknemer die van hem wel een vast inkomen krijgt. We zouden natuurlijk ieder jaar met het jaarrapport in de hand zaken kunnen verrekenen, maar dan loop je altijd minstens een half jaar achter. We hebben nu maar op de gok een bijdrage voor de gezamenlijke lasten vastgesteld, een soort van naar rato. En daarnaast een reservepot op mijn naam, waar we uit lenen als hij een aantal maanden te krap zit en al moeite heeft om zijn werknemer te betalen.

  Ik mis dat wel eens een beetje in financieel-blog-land, een blog van 2 ondernemers met verschillende en wisselende inkomens en hoe zij de lasten verdelen. Het inkomen is dat zoveel minder overzichtelijk, dat het allemaal niet zo mooi in spreadsheets te vatten is.

  1. Geldnerd

   Dank. Ik heb het systeem gebouwd toen we in het Verre Warme Land woonden, daar was het verschil groter (en de formule ingewikkelder door de valutaschommelingen).

 16. Mark

  Net als jij heb ik een huwelijk “in gemeenschap van goederen” achter de rug.
  Zou ik ooit nogmaals trouwen (je weet nooit) dan is dat niet meer zo.
  Ik weet niet hoe ik het dan precies zou aanpakken maar dit blogbericht geeft zeker nuttige inzichten, bedankt!

  groetjes,
  Mark

 17. FireMe

  Wij zijn getrouwd en mijn vrouw werkt niet, er valt dus niet echt iets te verdelen; mijn inkomen wordt verdeeld over de verschillende doelen en dat gaat goed. Toen zij wel inkomen had gooiden we alles op 1 gezamenlijke rekening en betaalden daarmee alle rekeningen.

Reageren is niet mogelijk.