Briefje van twintig gevonden

Afgelopen week heb ik een briefje van € 20 gevonden. Niet letterlijk, of toch wel? Ik las het vorige week op de blog van Lineaire Hypotheek (Versneld) Naar Nul: als je een briefje van € 20 op straat ziet liggen, dan laat je hem ook niet liggen. En dat deed ik dus totnogtoe wel.

Onlangs schreef ik over mijn zorgverzekering, en daar heb ik verder niets in aangepast. Alleen de basisverzekering en maximaal eigen risico, € 885. Maar ik kon dus nog iets besparen. De premie in één keer betalen.

Dat heb ik nu ook ingesteld. Ik heb het geld om de jaarpremie in één keer te betalen, dat is geen probleem. En het bespaart 2% op de totale premie. In totaal ongeveer € 20.

Vanaf januari stort ik dus wel iedere maand een extra spaarbedrag ter hoogte van de maandelijkse zorgpremie naar mijn bufferrekening. Op die manier zorg ik ervoor dat er eind 2018 ook weer voldoende extra spaargeld is om de premie in één keer te voldoen. Want anders loop ik natuurlijk het risico dat dit bedrag elke maand in ‘extra’ uitgaven verdwijnt.

Hoe betaal jij jouw zorgpremie?

Dit bericht heeft 13 reacties

 1. Divnomics

  Wij betalen alles per maand. Ook al laten we daarmee 20 euro liggen. Namelijk, het geld wat we anders zouden gebruiken om in 1 keer te betalen, gebruiken we nu om te investeren. En ook dat levert weer geld op 🙂

 2. mariimma

  Ik betaal het al jaren in 1keer.
  Ervoor sparen doe ik gewoon via mijn buffer. Daar is die voor: voor alle grote uitgaven.
  De potjesmethode begrijp ik nooit. Als je buffer groot genoeg is, zijn extea reserveringen niet nodig en ben je dief van je eigen portemonnee. Dat geld beleg ik liever.

 3. geld is tijd

  Je bent het geld nu wel eerder kwijt. Voor de premie van januari is dat bijna niets, maar de premie van december moet je bijna een jaar eerder betalen. Gemiddeld ben je het geld dus een half jaar eerder kwijt. Als je dit geld ergens kunt stallen tegen minimaal 4% (bij een ETF ofzo), dan zou het meer opleveren.

  1. Geldnerd

   Dat is maar een keer, de eerste keer. Daarna is dat effect weg.

   1. geld is tijd

    nee, dat is elk jaar opnieuw. Elke jaar betaal jij 885 een half jaar tevroeg, dus elk jaar kan je dit geld een half jaar minder lang beleggen.

  2. Anna

   Wow! Zo had ik het nog niet bekeken. Op de spaarrekening levert het natuurlijk wel minder op dan bij beleggen. Mijn zorgverzekeraar maakt het helemaal bont: die biedt nu aan het eigen risico (wat wij elk jaar gegarandeerd kwijt zijn) vooraf gespreid te incasseren. En als je het dan toch niet volledig opgebruikt krijg je geld terug. … Ze brengen het als service (en misschien voor sommige mensen handig als zelfbescherming) maar ik vind het geen goede zaak. En dan zeg ik het netjes. Ik betaal het eigen risico altijd gespreid achteraf (wat bij ons dus per saldo hetzelfde oplevert, want we beginnen meestal in januari al:-))

   1. Geldnerd

    Ik declareer gewoon niks. Zie de zorgverzekering als dekking voor als er echt iets groots is.

 4. Bij ons is het al betaald. Wij hebben ons uiterste best gedaan om een aantal grote betalingen nog dit jaar te kunnen doen. We doen ze toch wel en nu scheelt het ook nog eens vermogensrendementsheffing. Alle beetjes helpen.
  En inderdaad moeten we vanaf januari rekening houden met lagere vaste lasten hierdoor. Zodra het salaris binnenkomt wordt het pay-yourself-first-bedrag verhoogd met de premie van de ziektekostenverzekering. Leuk voor als je je saving rate per maand berekent (hoe hou je jezelf voor de gek ;-)).

  1. Geldnerd

   Voor het spaarpercentage per maand hou je jezelf dan goed voor de gek, ja. Per jaar maakt het niet uit, want eens per jaar gaat de premie eruit…

 5. Ineke

  Ik betaal ook per jaar, is toch lekker die korting en gegarandeerd in de pocket. Bij de beleggen is het toch altijd maar afwachten wat het gaat doen. Ook beter voor de vermogensrendementheffing inderdaad. Ik probeer vaak aan het eind van het jaar wat noodzakelijke grote aankopen te doen, scheelt toch weer een beetje. Vorig jaar de auto, dat was dus een redelijk hap uit het spaargeld, maar hopelijk hoeft dat de komende 15 jaar dus niet. Met de vorige auto 16 jaar gedaan. 😉 Dit jaar gelukkig geen grote aankopen maar wel dus zoveel mogelijk verzekeringen voor de 31e betalen.

 6. Mark

  🙂 Leuk te merken dat mijn BLOG berichten gelezen en doorgegeven worden.

  fijne feestdagen!

 7. Marjolein

  Ik betaal per jaar. In december want het verlaagt mijn spaar saldo. Ik houd er ook van dat ik het dan meteen voor het hele jaar geregeld heb.

 8. Investeerder

  Ik kan helaas niet per jaar betalen, anders had ik het zeker gedaan. Ben de grote kostenposten altijd het liefst zsm kwijt, kan ik daarna de rest van het jaar weer door zonder telkens die pijn in de portemonnee te voelen.

  Plus een voordeel van voor 31 december betalen is ook nog dat je geen VRH betaalt over dat bedrag, da’s nog eens ongeveer 0,86% extra voordeel over die premie.

Reacties zijn gesloten.