Zorgverzekeringszorgen?

Veel nieuws over de zorgverzekering de afgelopen weken. Collega-blogger Hypotheekweg schreef er ook al over. Wat ik zelf wel interessant vond, was het gegeven dat 28% van de mensen een maximaal eigen risico neemt. Dat doe ik ook al een tijdje. Het scheelt me ruim € 200 per jaar aan premie. De afgelopen jaren heb ik nauwelijks zorg gebruikt, maar ik heb deze besparing nog niet helemaal terugverdiend.

De nieuwsberichten van deze week attendeerden mij weer even op de Aanvullende Zorgverzekering. Die heb ik ook al een paar jaar niet meer. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) geeft een waarschuwing over de aanvullende verzekering. We zijn selectiever gaan shoppen, nemen die aanvullende verzekering ook alleen nog maar als we denken dat we die zorg ook echt gaan gebruiken. Dat snap ik wel, als je naar de premies kijkt die je per maand kwijt bent voor de zorgverzekering. Ik heb het even nagezocht in mijn archief: in 2006 betaalde ik voor mijn zorgverzekering € 83,44 per maand met een eigen risico van € 155,-. Inmiddels is dat € 87,12 per maand met een eigen risico van € 885,-. En destijds betaalde ik € 26,- per maand voor een Aanvullende Verzekering, dat doe ik inmiddels ook niet meer. Ik heb voldoende bijgedragen aan de winst en de reserves van de verzekeraar, zullen we maar zeggen. Dat geld zit nu in het Geldnerd-Buffer-Voor-Onvoorziene-Pech-Fonds. Mijn eigen persoonlijke zorgverzekering.

Dus valt er voor de verzekeraars geen pepernoot meer te verdienen aan de aanvullende verzekeringen. En zouden ze er wel eens mee kunnen stoppen. En ja, dat heeft dan wel weer vervelende consequenties. Want er zijn ook mensen die die aanvullende zorg echt nodig hebben, en ‘m misschien niet zelf kunnen betalen. Chronisch zieken bijvoorbeeld. Het is juist om dat soort kwetsbare groepen te ondersteunen dat we ooit aan collectieve voorzieningen zijn begonnen. Collectief. Samen. De sterken die de zwakken steunen en zo. Maar dat past blijkbaar minder goed in onze steeds meer individualistische samenleving.

En ik doe er zelf ook aan mee. Uit financiële overwegingen. Maximaal eigen risico. Geen aanvullende verzekering. Misschien is dit een aanvullend punt voor de ethiekdiscussie in FIRE-land.

Hoe is het met jouw zorgverzekering?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. M - TwoPennies

  Ik denk dat dit een logisch gevolg van het systeem is. Als jij producten aan en uit kunt zetten begrijp ik goed dat mensen alleen afnemen wat ze nodig hebben (doen wij zelf ook). Uiteindelijk denk ik inderdaad dat er dan geld tekort kan komen, maar misschien wordt de basisverzekering dan weer uitgebreid? Dat laatste zou sowieso beter zijn voor een sociaal systeem, dan betalen we allemaal evenveel, ongeacht of je geluk of pech hebt m.b.t. je gezondheid.

 2. Project Lonica

  Goed punt! Ik heb namelijk dezelfde redenering. Ik ben gelukkig gezond, dus mijn eigen risico staat sinds 2 jaar ook op maximaal. Bovendien kan ik het me financieel veroorloven. Mocht ik toch een keer dat volledige bedrag aan eigen risico nodig hebben, dan is dat geld er gewoon.

  Is het ook solidair? In principe niet, zo simpel is dat. Maar maak ik niet alleen mijn eigen zorgverzekeraar rijker als ik meer premie ga betalen? Was het oude systeem van het ziekenfonds niet veel beter qua solidariteit?

 3. Marana

  M Twopennies, mijn eerste reactie is ook dat er dan dus meer zorg in de basisverzekering moet. Accepteert de gemiddelde Nederlander dan echter wel een premie van minimaal 130 euro per maand voor een verplichte verzekering?

 4. Zelfs ik, als chronisch zieke, doe er aan mee. Ik heb wel minimaal eigen risico, want dat gaat toch wel op. Maar ik heb inmiddels geen aanvullende verzekering meer. Die pakketten zijn me veel te uitgebreid. Ik zou wel graag fysiotherapie en psychologische hulp willen verzekeren, maar niet de rest. Maar zo’n beperkt aanvullend pakket heb ik niet gevonden. Je betaalt meestal ook mee voor allerlei alternatieve shit en dat wil ik niet. En wat denk je van alle reclames van opticiens die er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen hun maximaal verzekerd bedrag voor brillen op te laten maken?! Daar betaal je dan ook aan mee. ‘Gratis brillen’ bestaan niet.

 5. Team CF

  Ha, zouden we zowaar straks nog terug moeten naar een centraal overheidsorgaan voor ziektekostendekking? Als we met zijn alle het system uitkleden, maar verschillende mensen de extra kosten niet meer kunnen opbrengen? Zie hier Amerikaanse toestanden aankomen….
  Zelf ook maximaal eigen risico trouwens, was financieel de beste optie.

 6. NN

  In 2006 was er geen nog sprake van een eigen risico maar van een no-claim van € 255.00!, voor 2007 idem. Dit bedrag heb ik in 2007 en 2008 uitbetaald gekregen door mijn zorgverzekeraar.
  Tot 2006 was ik particulier verzekerd zonder extra toeters en bellen tegen een jaarlijkse premie. De premie in het toenmalige ziekenfonds was inkomensafhankelijk, dacht ik. Het grensbedrag tussen fonds en particulier weet ik niet meer.
  In 2017 betaal ik naast de (verplichte) basisverzekering premie nog 5.4% “bijdrage” Zvw over mijn bruto (keuze)pensioen. Deze premie wordt uiteraard gelijk ingehouden door, in mijn geval, het ABP.
  Net zoals veel mensen terugverlangen naar het ziekenfonds (o,a, tandarts verzekerd), verlang ik terug naar mijn oude verzekering zonder nog een extra verplichte “bijdrage” van thans 5.4%.
  Ik vind het systeem sinds 2006 een gotspe en dan laat ik het toeslagencircus nog helemaal buiten beschouwing.

 7. hypotheekweg

  Thx for the mention.. 🙂

  Ik volg je redenering helemaal. Bijzondere in mijn situatie is dat het voor mij goedkoper is wel een aanvullend pakket te hebben dan niet. Dat komt door de werkgeversbijdrage die ik krijg als ik een aanvullend pakket neem..

 8. Krisp

  Ik zie dit systeem als een succes. Kennelijk is de zorgverzekering nu zo transparant geworden, dat mensen in staat zijn om zelfstandig keuzes te maken. Daarmee doel ik vooral op aanvullende verzekeringen. Een aangezien het om aanvullende zorg gaat, zou dat in beginsel geen probleem moeten zijn. Anders hoort het thuis in de basisverzekering.

  Dat veel meer mensen een hoog eigen risico nemen, is wat mij betreft meer een etische kwestie waar de politiek over mag oordelen. 30% van de Nederlanders is bereid/in staat om meer risico te lopen, en kennelijk is het voor verzekeraars erg voordelig om deze mensen veel korting te geven.

  1. NN

   Tenzij je fonds verzekerd was kon je altijd al keuzes maken. Je was zelfs niet eens verplicht je te verzekeren in de “goeie ouwe tijd” voor zover ik me herinner. Voor bepaalde inkomensgroepen is/was het oude ziekenfonds, qua verzekerd zijn voor …., beter dan de huidige basisverzekering. Het verzekerd zijn tegen de meest primaire gezondheidsbehoeftes was ook, ooit, de meest basale gedachte voor het ziekenfonds.

   Het oorzakelijk verband, in een vorige reactie, tussen (zorg)keuze en eigen risico ontgaat me enigszins. In feite, denk ik, gaat het erom wat voor iemand, voor zich sec, financieel verantwoord acht.

   Ethiek en verzekeringen zijn voor mij een contradictio in termini.

 9. Ine

  Ik ben het er niet mee eens met volgend standpunt, maar in het Maandblad Uitkeringsgerechtigden MUG lees ik:
  ‘Een riskante manier om te besparen op zorgverzekeringskosten is het vrijwillig ophogen van het eigen risico. ophogen tot max. 885 levert een korting op tot 25 euro per maand. Alleen interessant voor wie graag een gokje waagt, erg zeker is van zijn gezondheid en liefst niet sport of zich in verkeer begeeft’.

  In hoeverre de schrijver Steven van der Jagt geheel belangeloos schrijft kan ik niet beoordelen. MUG promoot nogal de gemeentelijke minimaverzekering van Zilveren Kruis. Zelf heb ik de indruk dat verzekerden daar pas echt goed in het pak genaaid worden. Aanvullende verzekering is verplicht, evenals het in maandelijkse termijnen voldoen van het eigen risico. Gebruik je dit niet op, dan krijg je dit pas veel later weer terug (omdat verzekeraars 3 jaar achteraf nog nota’s mogen indienen). Bij Zilveren Kruis weet ik het niet zeker, maar bij andere minimaverzekeringen werd je ook automatisch aangeslagen voor WMO zorgbijdragen, ook als je die diensten niet afnam.

Reacties zijn gesloten.