Meer potjes in mijn begroting 2020

Jaren geleden was ik een fervent tegenstander van het potjessysteem. Te ingewikkeld en niet nodig. Dacht ik. Bij het potjessysteem reserveer je periodiek, bijvoorbeeld elke maand, een bepaald bedrag voor grote uitgaven waarvan je weet dat ze komen, die te groot zijn om in één keer van je lopende rekening te betalen, en waarvoor je niet uit je buffer wilt putten. Echte boekhouders noemen dit ‘reserveren’ of ‘een voorziening treffen‘.

Uiteindelijk ging ik stapsgewijs toch overstag. Het begon bij de start van 2018, toen ik maandelijks een bedrag apart ging zetten om in één keer de premie van mijn zorgverzekering te betalen. Begin 2019 ging ik vervolgens ook maandelijks reserveren voor de vervanging van mijn gadgets.

En begin 2020 dompel ik me totaal onder in het potjessysteem. Dat is eigenlijk een samenloop van omstandigheden

Ten eerste is daar mijn onderzoek naar GnuCash. GnuCash werkt met het dubbel boekhoudsysteem. Bij het doorlezen van de documentatie heb ik ook weer gezien hoe je een voorziening verwerkt in je boekhouding. Ook in mijn werk kwam het thema weer langs. We zijn bezig met het voorbereiden van de jaarafsluiting, en de voorzieningen die we willen/moeten treffen zijn één van de gespreksthema’s.

Ten tweede was ik onlangs bezig met mijn globale begroting voor 2020. Dat gaat van grof naar fijn. Ik begin met wat er elke maand binnen komt. Dan verdeel ik eerst de grote posten. Mijn overboeking naar de beleggingsrekening, de extra aflossing, en het geld voor de gezamenlijke huishoudrekening met Vriendin.

Ik kijk dan ook altijd hoe het afgelopen jaar gelopen is, hoe zijn mijn werkelijke uitgaven ten opzichte van budget. Ik heb al een paar keer gemerkt dat ik soms gedurende een maand een beetje ‘krap’ kom te zitten als ik grotere uitgaven doe. Dit terwijl er in mijn budget echt wel ruimte is voor die uitgaven. Ook psychologisch vind ik het dan lastig om mijn buffer aan te spreken. Aan de ene kant is dat goed, consumeren mag best een drempel hebben. Maar het moet niet te gek worden.

De oplossing is simpel. Voorzieningen. Meer potjes in mijn begroting voor 2020. Ik geef me over, de aanhangers van de potjes hebben gewonnen. Vanaf 1 januari 2020 wordt mijn inkomen elke maand als volgt verdeeld (en het percentage van mijn inkomen dat er naar toe gaat):

Bijdrage gezamenlijke huishouding28 %
Bijdrage reguliere aflossing hypotheek9 %
Bijdrage extra aflossing hypotheek10 %
Overboeking naar de beleggingsrekening21 %
Maandelijkse bijdrage aan potjes:
> Reservering Zorgverzekering2 %
> Reservering Gadgetfonds2 %
> Reservering Vakantiebudget4 %
> Reservering Kledingbudget6 %
> Reservering Sportabonnement6 %
Aanvulling contante buffer6 %
Zakgeld voor de maand6 %

Voor deze verdeling gebruik ik mijn nieuwe inkomen vanaf 1 januari 2020. Daarin zit een CAO-verhoging van 2,0%, de oude wijn in nieuwe zakken het Individueel Keuze Budget, en de eventuele effecten van belastingmaatregelen en wijzigingen in de pensioenpremie per 1 januari aanstaande. Hoe het totaalplaatje er uit ziet? Dat weet ik op vrijdag 24 januari 2020, als mijn salaris voor de maand januari betaald wordt. En zoals gebruikelijk zal ik de afhandeling grotendeels automatiseren met automatische overboekingen. Want niks is beter dan saaiheid en voorspelbaarheid.

Ben jij al bezig met je begroting voor 2020?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. dertigermetkids

  Neen echte begroting maak ik niet omdat mn inkomen als zzper nogal wisselend en onvoorspelbaar is… Excel bestand is wel klaar met alle vaste lasten, gewenste maandbedrag, toeslagen (opeens weer recht op kindgebonden budget…?) alles wat al wel bekend is staat erin. Heel fijn

 2. Uitklokken

  Je zal zien dat het potjessysteem goed werkt, geldnerd. Je hoeft ook niet te streng te zijn voor jezelf als je even iets onverwachts krijgt waardoor je even moet “lenen” vanuit een van je potjes. Dan vereffen je dat weer de maand daarop.
  Ik ben ook bezig met in grote lijnen mijn inkomstenverdeling voor 2020 op te stellen. Ik heb daarin niet alleen het percentage dat ik voor een potje gebruik, maar ook soms een vast bedrag, en ik stel er een minimum en maximumgrens aan.
  Een voorbeeld: mijn potje “vakantie” krijgt een vast bedrag per maand, en heeft een maximum van 3000. Die haal ik trouwens nooit, want ik betaal hier ook weekendjes weg van, en die doe ik regelmatig.
  Daarentegen krijgt mijn pot “vermogensopbouw” een percentage en heeft (nog) geen minimum of maximum.

 3. Boudewijn

  Ik ben sinds een paar maanden van helemaal geen boekhouding gegaan naar een huishoudboekje, gedetailleerd overzicht van beleggingen/rendement en nu inderdaad ook: de potjes. Werkt ontzettend goed.

  Als ik zo naar jouw verdeling kijk vraag ik me wel af hoe je sportabonnement drie maal hogen kan zijn dan je zorgverzekering. Ben wel benieuwd wat jij daar dan allemaal uitspookt 😉

  1. Geldnerd

   Personal trainer….

Reageren is niet mogelijk.