De kledingkast na anderhalf jaar corona

Ook bij Geldnerd glipt er wel eens iets weg. Laat ik een gewoonte varen. Loopt er iets uit de hand. Om er dan na een tijdje achter te komen dat dat misschien niet de meest handige actie was. En grote schoonmaak te houden en de gewoonte weer op te pakken.

Zo ook onlangs. Ik heb in het verleden veel tijd besteed aan mijn kledingkast. Ik heb er een systeem voor opgezet. En twee keer per jaar liep ik alles langs en verfijnde ik mijn systeem. Eind 2019 sloeg ik die stap over, omdat ik stevig aan het afvallen was door mijn gezondere leven.

En toen kwam Corona. Veranderde ons leven. Gingen we volledig thuiswerken. En veranderden mijn kledinggewoonten. Nog maar zeer zelden een pak aan. Zelfs niet meer iedere dag een overhemd. Spijkerbroek en trui, poloshirt in de zomer, werden het nieuwe uniform. Mijn ‘nette schoenen’ slijten nauwelijks meer. En de halfjaarlijkse kledingkastcontrole werd overgeslagen. In het voorjaar van 2020, in het najaar van 2020, en ook in het voorjaar van 2021.

Maar onlangs werd de situatie toch onhoudbaar. Steeds meer kleding was niet toonbaar meer. Slijtage en gaatjes die je niet ziet in de videovergadering maar wel op kantoor. Waar ik toch af en toe weer naartoe moet. Tegelijkertijd zat mijn Kledingpotje overvol, ik heb de afgelopen anderhalf jaar nauwelijks iets uitgegeven aan kleding. Het was dus tijd voor Actie. Alhoewel: als het ‘hybride werken’ bij de Rijksoverheid een beetje aanslaat heb ik tot mijn pensioen voldoende kostuums om te dragen.

Onlangs op een regenachtige vrijdag heb ik weer een drastisch rondje kledingkast gedaan. Het was nodig. Meer dan de helft van mijn t-shirts ging weg. Een kwart van mijn overhemden. De helft van mijn sokken (de paren, het is niet zo dat ik alleen maar mijn rechtersokken of linkersokken heb weggegooid). Het was een behoorlijke klus. Wat normaliter een klein uurtje kost als je het bijhoudt, kost al gauw een uur of drie als je het twee jaar verwaarloost. Twee vuilniszakken met kleding gingen naar de textielcontainer. En in de week daarna werden er een aantal pakketjes met vervangende kledingstukken afgeleverd bij Huize Geldnerd. Er staan nog wat aankopen in de planning, en als de zomercollectie 2022 opduikt heb ik daar ook nog wat aanvulling nodig.

De kledingkast is weer onder controle en het systeem is weer in ere hersteld. En het is een les voor mijzelf. Systemen en gewoontes werken alleen als je ze volhoudt. Dat gaan we dus opnieuw proberen.

‘Aangestoken’ door Geldnerd is Vriendin de dag erna overigens ook aan de slag gegaan. Ook uit haar kledingkasten kwamen twee volle vuilniszakken voor de kledingcontainer. We hopen dat er mensen blij zijn met onze spullen.

Laat jij ook wel eens een systeem los? En krijg je daar wel eens spijt van?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Anoniem

  Ik heb jarenlang ons huishouden semi Flylady gedaan en dat werkte heel goed. Als ik dat loslaat, heb ik ineens allemaal achterstand in het huishouden. We hebben geen schoonmaakhulp, en ik merk echt dat ik nu richting 60 minder energie heb dan toen ik halverwege de 30 was.
  Gelukkig kun je het ook goed weer opschroeven, het helpt om je voor te houden dat vier keer een kwartiertje werk hetzelfde oplevert als een uur buffelen.

 2. fka indefruitboomgaard

  Lekker bezig!
  Laatst ook wat weggegooid. Maar als ik mijn kleding in twee vuilniszakken doe, dan hou ik geen kleding en een halve vuilniszak over …

 3. Luxe of Zuinig

  Mmm, ik heb sinds augustus 2018 geen kleding meer gekocht….. En schreef daar in oktober 2020 nog over dat ik ongetwijfeld binnenkort wel weer eens een dagje ging shoppen….

  We zijn inmiddels in november 2021 aanbeland en die dag is nog steeds niet gekomen. Maar mijn kleding is gewoon niet veel versleten…. En inderdaad videobellen maakt het mij ook minder uit persoonlijk…. De overhemd gaat alleen nog aan bij verjaardagen e.d. Maar op werk….. nooit.

  Toch denk ik dat je punt om eens door de kledingkast te gaan wel een goede is. Want dat is ook sinds augustus 2018 niet meer gebeurd…. Er zullen ongetwijfeld spullen liggen die “handig voor schilderen” zijn maar inmiddels al vervangen kunnen worden voor alternatieven…

 4. sietzeberendsSietze

  Hi Geldnerd, goed bezig.

  Hier wordt het ook weer tijd voor een rondje als ik dit zo lees.

  Overigens bestel ik tegenwoordig ‘nieuwe’ kleren via Vinted, een app om tweedehands kleren te kopen. Dit scheelt toch weer in de kosten…

 5. Marjolein

  Ik heb recentelijk ook mijn kast uitgezocht. De kleding van mijn dochter (2 jaar) ligt ook bij mij in de kast. Ze groeit ze hard dat ik voor haar regelmatig moet kijken of ze alles nog past en wat ze met het veranderen van de seizoenen nodig heeft. Dan neem ik dat van mij gelijk mee. Ik heb niet veel kleding dus ben snel klaar.

  Bij mij gaat er momenteel meer uit dan erin. Door het vele thuiswerken heb ik ook niet veel nodig. Daarnaast heb ik sinds een paar maanden een nieuwe baan waar het ook geen jasje/dasje is. Iedereen komt wel net gekleed, maar niet meer zo strak in het pak als voorheen. Mijn kleding van thuis en werk begint dan ook door elkaar te lopen.

 6. Adriaan

  Persoonlijk ben ik ook iemand die kan genieten van systemen. Heerlijk routine en ritme en overzicht. En ja soms heb je dingen die je even verwaarloosd. Meestal zijn het kleine zaken. Mijn kledingkast check ik twee keer per jaar. Mijn kleding kast ben ik aan het upgraden. Ik koop nu bewust betere kleding en hoop daar ook langer mee te doen.

Reageren is niet mogelijk.