Healthnerd en de kledingkast

Twee keer per jaar, in februari en augustus, doe ik een review van mijn kledingkast. Wat mag er blijven, wat kan of moet er weg, wat moet er aangevuld worden? Meestal leidt het tot een uitgebreide bestelronde bij mijn favoriete online leveranciers. Ondergoed, t-shirts, sokken, overhemden, schoenen. Alleen voor kostuums ga ik nog echt naar een fysieke winkel.

Ook de afgelopen periode ben ik door mijn kledingkast heen gegaan. Het was een relatief kort rondje, binnen een half uur was ik klaar. Dat komt natuurlijk omdat het systeem op orde is, daarna is het een kwestie van bijhouden en dat kost weinig tijd. Het is vergelijkbaar met mijn persoonlijke financiën, dat kost ook weinig moeite tegenwoordig.

Op zichzelf is er wel wat aanvulling nodig. Een stuk of vier overhemden zijn op het randje. Ik heb eigenlijk één of twee nieuwe kostuums nodig. Maar voorlopig ga ik niets kopen.

Hoe dat komt? Het is de schuld van Healthnerd. Ik raak in redelijk hoog tempo gewicht kwijt, op weg naar een gezond BMI-gewicht. Als ik mijn gewichtsdoel bereik, of beter, wanneer ik mijn gewichtsdoel bereik, dan zal ik 1/8e deel van mijn oorspronkelijke gewicht kwijt zijn. Het merendeel hiervan rond mijn buik.

De effecten merk ik al. Mijn broeken zitten (te) ruim. Ik heb al een gaatje bij moeten knippen in mijn riemen, zodat ze mijn broeken op hun plek helpen houden. Maar ik heb mijn doel nog niet bereikt. En ik verwacht nog andere effecten. Vroeger kocht ik mijn overhemden met boordmaat 43. De laatste 15 jaar met maat 44. Maar ook die boorden worden te wijd. Misschien moet ik ook wel weer terug naar boordmaat 43.

Voorlopig wacht ik dus even af. Ik wil eerst mijn gewichtsdoel bereiken. En daar één of twee maanden stabiel op blijven. Mijn gewichtsdoel is een range van 1 kilo onder tot 1 kilo boven mijn streefgewicht. Ik wil nu afvallen tot de ondergrens, daarna mag het gaan fluctueren. De bovengrens is nog steeds een gezond BMI-gewicht voor mij. Ik wil me eerst stabiel in die range bevinden voordat ik mijn garderobe aan ga vullen. Tot die tijd moet ik het maar even doen met de dingen die ik heb. En misschien, met een hele grote glimlach op mijn gezicht, nóg een gaatje bijknippen in mijn riem.

Mijn kledingbudget ga ik dit jaar dus niet uitputten. Maar het is geen besparing. Hooguit uitstel. Want, ervan uitgaande dat ik mijn doel haal (en dat ben ik vast van plan), volgend jaar zal ik waarschijnlijk het nodige extra geld steken in mijn garderobe. Nu dus maar even het kledingbudget oppotten.

Stel jij wel eens kledingaankopen uit vanwege je gewicht?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. anoniem

  Ik (dame) ben daar juist mee opgehouden. Na het bereiken van zekere leeftijd ben ik in rap tempo aangekomen en afvallen is erg lastig, is dat eigenlijk mijn hele leven al geweest. Ik heb nu besloten om flink te investeren in kleding die me nu past, flatteert en niet te vergeten lekker zit. Want 20 kilo geleden vond ik mezelf ook te dik, dus dan kan je wel blijven uitstellen. Ondertussen ben ik zeker lekker bezig met het aanhouden van een gezond voedingsschema, in combinatie met krachttraining en trainingen voor het uithoudingsvermogen.
  Dit is een bewuste keuze voor het nu boven het onzekere straks, die valt onder kwaliteit van leven en waarvoor ik budget vrij maak.
  Ongeacht het gewicht: wat is het fijn, om je prettiger in je lijf te voelen!

 2. geld-is-tijd

  Goed bezig geldnerd! Ik neem aan dat je de fysieke voordelen al begint te voelen van minder gewicht. Het valt me wel op dat een streefgewichtbandbreedte van 2 kg wellicht aan de nauwkeurige kant is? Binnen een etmaal schommelt iemands gewicht al vaak meer van een kg.
  Niettemin: ga zo door!

 3. Stella

  Hoi Geldnerd/Healthnerd, je gewicht binnen een marge van 1 kg is wel erg streng hoor, geef jezelf wat meer ruimte (letterlijk én figuurlijk!). Maar kleding kopen als je op streefgewicht bent lijkt me wel heel verstandig, want waarschijnlijk is je doelgewicht jouw goede gewicht en kan je op dat gewicht blijven zonder al te veel inspanning (naast het normale sporten en gezond blijven eten). Ik ben een jaar of 6 geleden zo’n 20 kilo afgevallen en nog steeds lukt het me om dat eraf te houden, door veel beweging en gezond (maar wel normaal) eten. Niet de hele dag grazen, maar wel een toetje… dat soort dingen. Succes ermee!

 4. ano

  Goed bezig Geldnerd!

Reageren is niet mogelijk.