Healthnerd en de laatste loodjes?

Het is alweer een tijdje stil rond Healthnerd, mijn alter ego die meer tijd in de sportschool doorbrengt dan dat ‘ie aan zijn spreadsheets besteedt. Afgelopen zomer is er hard gewerkt, en met resultaat. Maar ik ben ‘er’ nog niet.

Aanvankelijk ging het met het gewichtsverlies als een speer. Het ging zelfs zo snel dat de diëtiste aan de rem trok. De verandering van levensstijl, een combinatie van sporten en gezonder eten, moet immers wel blijvend zijn. Ik wil nooit meer terug naar mijn oude BMI. En zowel de personal trainer als de diëtiste hebben geprobeerd om me goed voor te bereiden op het onvermijdelijke punt. Het punt waar je gewichtsverlies tot stilstand komt maar je nog niet op je doelgewicht zit.

Bij mij kwam dat punt na een kilo of 8, met nog 3 kilo te gaan. 8 kilo was al een heleboel, maar voor mijn gevoel nog niet genoeg. Ik had echt een paar weken nodig om over de teleurstelling heen te komen, en te wennen aan het idee dat nu het echte werk pas zou beginnen. Ik ging fanatiek door met sporten, en merkte dat ik me een stuk beter voelde. Ik kan weer hollen om een tram te halen zonder vervolgens een kwartier uit te moeten hijgen. Ik heb veel meer energie. Dus sport ik rustig door. En liet ik de teugels wat vieren tijdens de vakantie, om daarna te constateren dat het ‘slechts’ een halve kilo extra gewicht opgeleverd had. En ging ik na mijn vakantie vrolijk verder met mijn aangepaste eetpatroon.

Afgelopen week was er nog een mijlpaal. Na vier maanden trainen werd ik ‘opgemeten’, zodat we konden zien welke voortgang ik geboekt heb. Dat viel me helemaal niet tegen, ik heb op alle indicatoren stevige vooruitgang geboekt. Het meest trots ben ik op mijn buikomvang, die is geslonken met meer dan 10 centimeter. Maar er is meer goed nieuws voor mijn gezondheid. Mijn hartslag in rust is gedaald van 89 naar 78 per minuut. Mijn vetpercentage ging van ‘ongezond’ naar ‘gezond’. En mijn bloedsuikerspiegel daalde 25%. En dat alles in 4 maanden.

De komende periode gaat mijn eet- en leefpatroon nog even fors overhoop. Wat het effect op mijn gewicht gaat zijn durf ik nog niet helemaal te voorspellen. Ik mag na mijn operatie drie weken niet sporten. Tegelijkertijd mag ik ook een aantal weken geen alcohol drinken. En mag ik ook een tijdje alleen zacht voedsel eten, en geen melkproducten. Sowieso zal ik wellicht een weekje sowieso minder zin in eten hebben.

In de praktijk zal ik dus eind november moeten bekijken waar ik sta, en of mijn jaardoel haalbaar is. Zo niet, dan trek ik er gewoon wat extra tijd voor uit. Want inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat mijn doel haalbaar is, en dat ik nooit meer terug hoef te gaan naar het beginpunt van dit traject…

Hoe gaat het met jouw gezondheid?

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. overgeldzaken.com

  Goed bezig! En wat mooi dat je niet alleen de getallen ziet dalen, maar dat ’t ook een positieve invloed heeft op hoe je je voelt.

  Ga zo door 🙂

 2. Peter

  Wat een make-over project zeg! Respect hoor. Ik ga vrijdag weer beginnen in de sportschool. Maar ik kijk meer uit naar de sauna er na ?

 3. HenH

  Goed bezig Health(geld)nerd!

 4. Marianne

  Wauw, dat zijn mooie resultaten. ???

 5. Eddie

  Indrukwekkend – met een gewichtsverlies van een kleine 10% (aanname) is hartslag gedaald van 89 naar 78 per minuut. Het vetpercentage van ‘ongezond’ naar ‘gezond’ en de bloedsuikerspiegel daalde 25%. Daarnaast ziet je body er een stuk strakker uit (ook aanname ?). Dit motiveert!

 6. Stella

  Hi Geldnerd, ik ben trots op je! Zelf een fanatieke sporter (cardio en kracht, iedere dag een rondje sportschool aan het eind van de werkdag) en al jaren op mijn streefgewicht.
  Ik verbaas me erover dat jij 6 weken niet mag sporten met je nieuwe implantaten. Ik heb – niet in een keer – mijn halve gebit al laten vervangen door implantaten en kon iedere keer gewoon de volgende dag al trainen. Dan deed ik geen intensieve cardio of krachtraining, maar wel genoeg om te gaan zweten. Misschien kan je rustig wandelen of fietsen, dan blijf je toch in beweging en blijft je conditie op pijl. Maar … als het afgeraden wordt dan natuurlijk advies opvolgen! Succes ermee!

Reacties zijn gesloten.