Geldnerd is (niet) dol op de tandarts

 • Berichtcategorie:Doelen

Bij de evaluatie van mijn uitgaven in 2017 heb ik er al iets over gezegd. Mijn tandartskosten. Op zich heeft Geldnerd een goed gebit, en hij zorgt er goed voor. Drie keer per dag poetsen, tandenstokers, en trouw twee keer per jaar naar de tandarts. En dat terwijl ik helemaal niet zo dol ben op die tandarts en die boor, zoals heel veel mensen.

Maar toch heb ik iets duurs en kwetsbaars in mijn mond. Door een ongelukje in mijn jeugd heb ik een aantal tanden verloren. Sinds heel lang heb ik hier een keurige brug staan, die in totaal 5 tanden vervangt. Maar ideaal is het niet. Het is toch kwetsbaarder dan ‘echte’ tanden, en ook iets onderhoudsgevoeliger. Met name ook omdat de onderliggende wortels zwakker worden naarmate ik ouder word. En dat laatste begint nu kritiek te worden. Eigenlijk is de brug aan vervanging toe. De huidige constructie zit er al weer een jaar of 15 in. Maar dat is niet het belangrijkste probleem. De onderliggende wortels zijn nu bijna 40 jaar dood en takelen sterk af. Ik kan niet zomaar in een hard broodje of een appel bijten, dat kunnen mijn voortanden al jaren niet meer aan.

Samen met mijn tandarts heb ik hier een tijdje over nagedacht. We hebben verschillende opties de revue laten passeren. Zijn er manieren om de wortels toch nog ‘op te lappen’? Welke alternatieven zijn er? Mijn tandarts heeft mijn situatie ook besproken met diverse collega’s.

Uiteindelijk zijn we, in overleg met een implantoloog, uitgekomen op een nogal drastisch maar wel toekomstvast scenario. De vier resterende wortels worden allemaal verwijderd. In plaats daarvan komen er vier implantaten. Eigenlijk gewoon schroeven die in mijn kaak geplaatst worden. Een rotsvast fundament. En daar kan dan gewoon een nieuwe brug op geschroefd worden.

Klinkt eenvoudig hè? Valt nog wel een beetje tegen. Het is best een ingrijpende operatie. Gaat vier uur duren, is de inschatting. En daarna mag ik de eerste weken alleen zacht en vloeibaar voedsel, en geen alcohol. Dat gaat vast een goede bijdrage leveren aan mijn dieetdoelen. En daarna moet het een maand of 9 helen voordat de definitieve nieuwe brug erop geplaatst kan worden en ik eindelijk weer gewoon kan eten. In totaal ben ik er dus bijna een jaar zoet mee.

Andere complicerende factor: Geldnerd is best wel bang voor de tandarts. Of liever gezegd, voor injectienaalden en dat soort dingen. Daar kan ik hilarische anekdotes over vertellen, maar dat doe ik toch maar niet. Het is best wel bijzonder dat ik al meer dan 40 jaar toch trouw twee keer per jaar naar de tandarts ga. En vaker als er groot onderhoud nodig is. Ook dat hebben we besproken, en ook daar een drastische maar praktische oplossing. Ik ga onder volledige narcose. In slaap vallen en na een tijdje wakker worden met alles achter de rug. Ideaal.

Tsja, en dit is een financiële blog, dus we moeten het nog wel even over de kosten hebben… Die zijn fors. Alles inbegrepen gaat dit geintje ongeveer € 15.000 kosten. Je leest het goed, vijftienduizend euro. En zoals het er nu uitziet betaalt de zorgverzekering helemaal niets. Ik heb er contact over gehad met ze, maar dit is allemaal natuurlijk zorgvuldig uitgesloten in de grote hoeveelheid juridisch proza die bij de verzekeringen hoort… En een aanvullende tandartsverzekering heb ik al 25 jaar niet meer, anders zou ik deze operatie al twee keer betaald hebben aan premies. Ik heb er gelukkig zelf voldoende geld voor, al wordt de rekening wel iets hoger dan wat ik verwacht had. Ongeveer het dubbele. Mijn eerste reactie was dat ik hiervoor toch echt iets van mijn beleggingen moet gaan verkopen. Iets met onderbuikgevoel en zo. Maar toen ik een snelle cashflow-analyse maakte voor de rest van dit jaar, zag ik dat dit helemaal niet nodig gaat zijn. Ik heb voldoende cash op de plank liggen. Mijn buffer vul ik dan het komende jaar wel weer aan. Die is er immers juist voor dit soort momenten, en niet alleen maar om naar te kijken.

Met deze operatie ga ik wel ruimschoots over het drempelbedrag voor zorgkosten heen, dus een deel van de rekening kan ik in mijn Belastingaangifte 2019 aftrekken van mijn inkomen. Dan ga ik een stukje van de rekening in elk geval terugkrijgen. Dat is mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste. Ook als ik niks terug zou krijgen, zou ik dit doen. Het moet, en mijn kwaliteit van leven wordt er beter van.

Wat ik me ook realiseerde: ik werk hard aan mezelf dit jaar. Een managementopleiding, de personal trainer, de diëtiste, en nu ook nog de verbouwing van mijn gebit. Groot onderhoud, Geldnerd 2.0 is in aantocht!

Ben jij dol op de tandarts?

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. TheMoneyMindset

  Dat is inderdaad een behoorlijke ingreep! En die kosten, zijn inderdaad erg hoog. Op zo’n momenten besef je hoe fijn een buffer kan zijn. Zelf heb ik geen problemen met de tandarts. Maar ik kan mij goed voorstellen dat zulke behandelingen niemand in de koude kleren gaat zitten. Op welk termijn gaat de behandeling plaatsvinden? Heel veel succes in ieder geval! 2020 start straks met een vernieuwde Geldnerd 🙂

 2. robbert

  neeee,

  ik ben absoluut geen fan an de tandarts. Mijn gebit is niet zo best, door prednison gebruik als kind. Ook ik heb al implantaten. Nu 2 en er is net een kies afgebroken en een brug gaat niet meer. gevolg 3 kiezen eruit en dan implantaten. Bij mij worden het “slechts’ 2 implantaten en ertussen een brug voor de middelste kies.
  Mijn offerte is “slechts” 3900 euro. Ik vind jou offerte wel erg hoog.

  1. Geldnerd

   Mijn offerte is hoog, dat weet ik. Mijn implantoloog is duur, en het heeft ook te maken met medische details die ik niet in de blog heb opgenomen. Maar ik heb het ervoor over. Elke cent.

   1. robbert

    ah vandaar, mijn tandarts is tevens zelf implantoloog.
    Ik snap dat je het ervoor over hebt. Dat heb ik ook en met de 2 andere implantaten, die ik al heb; kom ik ook op de bijna 8k

 3. Flow

  WoW, wat een dapper besluit en fijn dat het dan toekomstbestendig is. Hier ook geen fan van de tandarts en zeker niet van de spuiten die je omschrijft.

  Heel veel succes en sterkte alvast!

 4. Audrey

  Oef, dat is niet iets waar je blij van wordt. De rekening en vooral alle fysieke ellende die je moet ondergaan. Sterkte ermee!

 5. Mr FOB

  Wow, een jaar zoet ermee en een rib uit je lijf, sterkte! Maar Geldnerd 2.0 is natuurlijk fine fleur en dat kost geld…

 6. Bon

  Nee, niet echt. Ik vind vooral die enorme lange injectienaald eng.
  Boren (zonder verdoving) maakt me niets uit, ook al doet dat soms pijn. Verstandskiezen uittrekken is op een schaal van 10 een 10. Zeer slechte ervaring mee gehad bij de kaakchirurg. Ik heb er nog twee en als die eruit moeten, dan mogen ze me al een week van te voren onder zeil brengen (bij wijze van spreken).
  Ook hier een offerte voor 1 implantaat, offerte van rond de € 2.200,=. Daar moet ik dan zo rond de € 800 zelf betalen, de rest vergoedt de zorgverzekeraar (zegt de tandarts). Ik moet nog contact opnemen met de zorgverzekeraar om te kijken of dat klopt.

  Tijdens die 9 maanden genezing of vastgroeien van je implantaten, wat zit er daar dan? Je oude brug of een tijdelijke wat ??
  Sterkte met alles, als alles klaar is dan heb je een stevige constructie en een super mooi gebit voor terug.

  1. Geldnerd

   Er zit dan een tijdelijke brug gedurende die 9 maanden.

 7. M

  Mijn moeder heeft een aantal jaren geleden dezelfde procedure gehad. Alleen kreeg zij een volledig gebit. Maar dan nog vind ik € 15000 erg veel geld. Ik zeg niet dat je moet besparen, maar een second opinion kan geen kwaad.
  Zelf heb ik nooit een compleet gebit gehad, dus toen ik een beugel en een kaakcorrectie nodig had op 41 jarige leeftijd heb ik dus een vaste brug gekregen over mijn voortanden. Sindsdien ben ik niet meer bang voor de normale tandheelkundige behandelingen. Voor de rest ga ik onder een roesje.

 8. A.C.

  Hai Geldnerd,
  Doe je goed hoor, denk ik. Ik heb zelf ook 2 implantaten. Een voortand verloren door een ongeluk en een kies door een gebroken wortel.
  Ik zeg altijd dat de implantaten de mooiste zijn van mijn hele gebit. En dat vind ik ook.
  Ik ben blij dat ik ik het gedaan heb. Al was ik voor beide zo’n € 3000,00 kwijt. Ik zou het zo weer doen. Een mooi bekkie mag wat kosten 😉

 9. GlasHalfKlaar

  Hier kan ik over mee praten. Ik heb 5 implantaten in mijn gebit. In mijn omdat mijn gebit van nature incompleet was. Dus die 5 tanden zijn gewoonweg nooit gegroeid. Mijn chirurg stuurde de verzekering een brief over mijn genetische afwijking, de verzekering besloot de operatie 100% te vergoeden. Ik hoefde dus alleen mijn eigen risico te betalen!

  Wat betreft de operatie. Die viel reuze mee. Ik wandelde de operatiekamer uit alsof het allemaal niets voorstelde. Pas toen de verdoving uitwerkte voelde het alsof een vrachtwagen over mijn smoel gereden was.

 10. Marja

  Beste geldnerd,

  Mijn man kreeg een aantal jaren geleden een offerte van zijn tandarts voor een dure behandeling. Mijn man vond, als bedrijfseconoom, dat je ook met een tandarts over de prijs moet kunnen onderhandelen. Dat resulteerde in een fikse korting.
  Misschien een idee!

 11. Nicolet

  Hoi , ik ben 52 en heb inmiddels al 6 implantaten, ben er heel blij mee en heb de behandelingen nooit als vervelend ervaren. Het is me het geld dubbel en dwars waard!

 12. HJ

  Heel veel succes Geldnerd! Dapper besluit en overall echt goed bezig!

 13. NietTot71

  Heftig Geldnerd. Ik vind geld nerd 1.X (niet .0 denk ik) al heel erg tof ( 🙂 ) maar Geldner 2.0 is straks dus niet alleen tof, slanker, slimmer, maar ook nog, zo mogelijk, knapper. Goed werk!!

Reageren is niet mogelijk.