Dagboek van een Healthnerd (2)

Een tijdje geleden schreef ik over de pieken en dalen van Healthnerd en de acties die ik daarop ondernam, en later heb ik jullie nog een keer meegenomen in de stand van zaken. Maar dat is alweer een tijdje geleden, en het is hier al even stil. Is het weer niet gelukt?

Nou, integendeel! Een programma afspreken met een personal trainer en dat volledig vooruit betalen is voor mij een goede stok achter de deur. Ik ga trouw elke week trainen. Af en toe sport ik zelfs al twee of drie keer per week. Elke week houd ik in mijn spreadsheet bij hoe het gaat met iedere oefening. Welke gewichten, hoeveel herhalingen, dat soort dingen. En ik registreer een aantal statistiekjes van de hele sessie. Die worden bijgehouden door mijn sportgadget. Dan gaat het om dingen als gemiddelde en piek hartslag, verbrande calorieën, en dat soort dingen.

Even werd ik gehinderd door een blessure, ik bleek de verschijnselen van een tennisarm en RSI-klachten te hebben. Maar dat heb ik meteen laten behandelen. Een paar weken heb ik de betreffende arm ontzien door daar met een lichter gewicht te trainen dan de andere arm. En daarna ging het weer prima. Het aantal keren dat ik per week sport is, zoals gezegd, ook uitgebreid. Nog steeds hang ik één keer per week met de personal trainer aan de gewichten. De cardio-interval training vul ik nu in door één of twee keer per week te gaan hardlopen. En ook dat begin ik leuk te vinden!

Mijn dieet gaat eigenlijk best OK. De meeste dagen houd ik mij er keurig aan. Af en toe heb ik een off day en ga ik me te buiten aan slechte dingen. Maar tot nu toe zijn dat incidenten, en pak ik de boel daarna gewoon weer op. Wat me heel erg helpt is het bijhouden van een eetdagboek. Ik schrijf alles op wat ik eet. Echt alles. Niet om punten te berekenen zoals de Weight Watchers doen. Maar om mezelf een spiegel voor te houden. En dat werkt. Wat ik ook fijn vind is dat ik gewoon alles mag eten. Maar met mate. En over de ‘slechte dingen’ had mijn diëtiste een advies dat ik zeer ter harte neem: als je zondigt/jezelf verwent met lekkere dingen, neem dan goede kwaliteit. Dus toen ik onlangs op een borrel was en de bitterballen langs zag komen, was mijn eerste gedachte “als het een Van Dobben zou zijn, met goede mosterd, dan had ik er eentje genomen”. Maar het waren overduidelijk goedkope ovenbitterballen. En die laat ik dus tegenwoordig liggen.

Een neveneffect: tegenwoordig neem ik vaker mijn lunch mee naar kantoor. Dat is gezonder, maar leidt ook tot fors lagere uitgaven in het bedrijfsrestaurant op kantoor. Ik had verwacht dat we daardoor iets hogere uitgaven aan boodschappen zouden hebben. Maar ook daar zitten we, tot mijn verbazing en ondanks de BTW verhoging, maandelijks zo’n 6 à 7 procent lager dan vorig jaar.

De grote vraag is natuurlijk: wat levert het op? Nou, in de eerste plaats voel ik me veel energieker en gezonder. Dat vind ik wel een beetje lastig in een spreadsheet of een grafiekje te vangen… Maar, zoals eerder geschreven, ik houd mijn sportprestaties wel bij in een spreadsheet, en (uiteraard) ook mijn gewicht. Dus onder het motto ‘plaatjes zeggen meer dan woorden’ hieronder de belangrijkste grafiek, namelijk mijn gewicht. Ik loop voor op mijn doellijn, die toewerkt naar een gewichtsdoel eind dit jaar.

Hoe gaat het met jouw gezondheid?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Petra

  Mooi, hoor!

 2. Bon

  Kijk uit met die rsi-achtige klachten. Eigenlijk moet je daarbij de oorzaak zien te vinden. Het heeft vaak met statische bewegingen te maken, dus bijvoorbeeld je muisgebruik. Kleine fijne bewegingen dus. Denk aan je mobieltje/tablet gebruik. Die fijne herhalende statische bewegingen zijn vaak de boosdoenders, soms ook met stress.

  Je gaat goed! ? Knap van je hoor. Ik moet/wil nog beginnen, maar ik zoek eerst nog de stok achter de deur. ?

 3. Audrey

  Goed bezig! Ik vind het al een prestatie op zich dat je een schaal bitterballen aan je voorbij laat gaan, haha 😉

 4. Marianne

  Wauw ! Goed bezig ??

 5. Team CF

  Goed bezig! En nu omzetten naar een lange termijn lifestyle, en das nog best een uitdaging.

 6. Stella

  Ik ben een fitfreak, eet heel gezond, sport veel en voel me daar erg goed bij. Lekker eten vind ik belangrijk, en kwaliteit ook. Af en toe iets lekkers (je mag mij wakker maken voor echt lekker roomijs en voor een tompouce van Hotel New York in Rotjeknor) moet kunnen. Bij lekkere dingen denk ik eerst altijd: Is het de moeite van het dik worden waard? Antwoord ja, dan lekker eten, is het nee, dan gewoon laten liggen (zoals die bitterballen!).

 7. B at Fire The Boss

  Je bent goed bezig Geldnerd! What gets measured gets managed, jouw spreadsheet draagt dus bij aan je fitness.

  Ik moet maar weer eens een Fire the Belly publiceren na onze reis in de VS. De weegschaal baalde toen ik er op ging staan…

  1. Geldnerd

   Als de weegschaal baalt, en jijzelf niet, dan wens ik je sterkte met deze uitdaging… ??

Reacties zijn gesloten.