Boodschappenblog

Veel financiële bloggers schrijven regelmatig en gedetailleerd over hun boodschappen. Dat doe ik eigenlijk nooit. Maar ook als blogger moet je af en toen buiten je comfortzone durven gaan. Dus vandaag krijgen jullie inzicht in de boodschappen van Huize Geldnerd. Uiteraard wel “op z’n Geldnerds”, dus met grafieken en analyses.

Geldnerd houdt van lekker eten en een goed glas wijn. Mensen die hem kennen kunnen dat ook wel zien, ik ben geen vreemde op de schaal van de Bourgondische Massa Index. En zo ongeveer ‘om de hoek’ van Huize Geldnerd liggen een paar luxe winkelstraatjes. De verleiding van de luxe traiteur, het wijnhuis, het fijne kaaswinkeltje en de ‘groentenjuwelier’ is dus voortdurend aanwezig. Voordat wij vertrokken naar het Verre Warme Land woonden we ook al in deze buurt. Een paar winkeliers zagen ons node vertrekken, en toen wij eind 2016 terugkwamen in deze buurt hebben ze de omzetverwachting voor 2017 ook meteen weer verhoogd. Ik denk dat we ze niet teleurgesteld hebben.

Reguliere Boodschappen

Onze reguliere boodschappen komen vrijwel helemaal van de welbekende Grootgrutter uit Zaandam, die hier in Geldnerd City een ijzeren greep op de markt heeft. Gemiddeld eens in de 5 weken laten we ook de grote boodschappen bezorgen, want we hebben geen auto. Alle bulk- en houdbare goederen komen dan in grote kratten ons huis binnen. In 2017 en 2018 hebben we in totaal 21 keer boodschappen laten bezorgen door deze grootgrutter. We proberen dat wel zo te timen dat we door aanbiedingen en dergelijke geen bezorgkosten betalen. Verder proberen we maximaal 1 keer per week de boodschappen te doen, een taak die Vriendin met verve invult. Zij is veel beter in op de kleintjes letten dan Geldnerd.

Volgens de normbedragen van het NIBUD komen we in Huize Geldnerd (Vriendin en ikzelf) op € 12,44 per dag voor voeding, oftewel (x 365 / 12) op gemiddeld € 378,38 per maand. De werkelijke gemiddelde schade van onze boodschappen is € 390,01 per maand. Daarmee zitten we dus iets boven ‘de norm’. Maar hier zitten dus niet de ‘luxe boodschappen’ in. Wat er wel in zit zijn veel huishoudelijke- en schoonmaakartikelen. Eigenlijk valt dit mij nog heel erg mee.

De maandbedragen zie je in onderstaande grafiek. De erg lage maanden vallen samen met onze vakanties.

Speciaalzaken

In mijn administratie is ‘Speciaalzaken’ een aparte categorie. Daarin komen alle food-gerelateerde boodschappen terecht die niet van de grootgrutter komen. Oftewel, die luxe traiteur, het wijnhuis, het fijne kaaswinkeltje en de groentenjuwelier. Als ik dat in een grafiek uitzet, dan valt vooral op dat het heel erg fluctueert. Er zijn maanden dat we hier bijna niks aan uitgeven, maar er zijn ook maanden van honderden Euro’s. Gemiddeld praten we voor 2017 en 2018 over € 88,07 per maand.

De grotere uitgaven in deze categorie is met name mijn ‘guilty pleasure’ Nespresso, waar we een paar keer per jaar grotere hoeveelheden bestellen. Dat is 57,8% van de uitgaven in deze categorie voor 2017 en 2018. Daarna komt het lokale wijnhuis, met 24,7% voor deze periode. De resterende 20% bestaat uit allerlei kleinere posten.

Hoe staat het met jouw boodschappen?

Dit bericht heeft 33 reacties

 1. FireMe

  Mooie samenvatting van jullie boodschappen, GeldNerd! Leuk dat je direct zulke overzichten kunt uitdraaien uit je Excelsheets. Ik schrok eerlijk gezegd wel een beetje van de luxe-uitgaven, maar snap de verleiding als je zo’n heerlijke groentenjuwelier en kaaswinkeltje om de hoek hebt! Wij zitten met 3 personen op iets lagere kosten en zo zie je dat 1 kind eigenlijk niet zoveel uitmaakt in het budget. Thanks voor het delen!

  1. Geldnerd

   Ik schrok eerlijk gezegd ook wel een beetje van de luxe-uitgaven, maar ben dan wel weer blij dat ik veel meer uitgeef aan koffie dan aan wijn en champagne…
   Verder denk ik dat een kind goedkoper is dan ons Hondje. De uitgaven voor Hondje zitten hier overigens niet in, hij heeft z’n eigen categorie in de administratie.

   1. mariimma

    Ik kan me wel voorstellen dat je daarvan geschrokken van. Ik vroeg me af of je nu ook een budget gaat maken voor de luxe uitgaven? Inzicht is natuurlijk stap één, maar er ook iets mee doen, dat is veel lastiger…!

    1. Geldnerd

     Ik heb er al een budget voor. Maar misschien moet dat iets omlaag…

 2. Peter

  Ik schrik ook een beetje van al die luxe dingen! Heb je een tool om uit te rekenen hoeveel langer het duurt om FIRE te worden door dit soort dingen? Misschien motiveert dat om de broekriem wat verder aan te halen?

  1. Team CF

   Ik ben het helemaal met Peter eens, ik verwacht nu aan analyses tool voor de boodschappen! Hoeveel geef je uit, indeling per luxe categorie, etc. Wordt vervolgd neem ik aan?

 3. Sterre

  Ik vind het een verademing om te lezen en zou zeggen geniet ervan!

 4. mariimma

  Hoi Geldnerd. Zeg, maken jullie ook een lijstjes wanneer je boodschappen gaat doen? En staan daar ook schattige kleine grafiekjes op?

  1. Geldnerd

   Grafieken zijn mijn hobby, niet die van Vriendin. En zij doet vrijwel altijd de boodschappen.

 5. RoFi

  De luxe dingen kunnen ook de mooie balans zijn van nu genieten van hetgeen je ook belangrijk vindt, terwijl je tegelijkertijd goed spaart met een duidelijk doel voor ogen. Ik geloof heel erg in 80/20. De 80% is heel makkkelijk vol te houden als je je 20% guilty pleasures niet ontzegt. Dank voor het inkijkje!

 6. Dromen & Doen

  Dank voor het delen Geldnerd. Fijn om te zien dat we niet de enige zijn die wat minder budgetbewust zijn als het om de boodschappen gaat. Gebruik je een speciale tool om die grafieken te maken of doe je dat allemaal gewoon met een excelletje?

  1. Geldnerd

   Excel, excel, en nog eens Excel. Andere tools staan er niet op mijn boodschappenlijstje….

 7. Flow

  Misschien kun je voor die luxe artikelen ook eens kijken bij de Lidl. Het delicieux assortiment heeft heel veel verschillende mooie kaasjes. Ook de cups schijnen heel goed te zijn, daar heb ik zelf geen ervaring mee, omdat ik geen koffie drink, maar zou het zeker eens proberen.

  1. Geldnerd

   Dichtstbijzijnde LIDL ligt 2,5 km van mijn huis, en ik heb 2 AHs op minder dan 500 meter…

   1. Flow

    2,5 km op de fiets of wandeld heb je dan meteen je workout gehad, scheelt weer een sportschool abonnement.

 8. Project Lonica

  Ooo, die grafieken, wat heerlijk! Hadden alle boodschappenblogs die maar… En ik kan niet wachten op de boodschappenblog van Hondje…

  1. Geldnerd

   Je brengt me op een idee.

 9. Min of meer

  Hebben jullie allemaal een afspraak gemaakt om vandaag een boodschappen blog te publiceren ? je bent de vierde die ik lees met dit onderwerp op deze maandagochtend.

  1. Geldnerd

   Tsja….

   1. Chris

    Volgens mij is het gewoon toeval. En boodschappen zijn HOT. Iedereen wil graag weten wat de ander uitgeeft.

  2. mariimma

   😉

 10. Heel interessant, meneer Geldnerd. Vooral ook de grafiekjes voor de beeldfans onder ons.

  1. Geldnerd

   Dank u, Mevrouw Minimalistische Nederlandse.

 11. Pasja

  Werkelijk een interessante blog. Ben altijd erg nieuwsgierig naar de kosten van boodschappen die anderen maken.
  Kies je er ook wel eens voor om naar Liedel ofzo te gaan? Want dat kan best nog wrl eens een leuke besparing opleveren.

  1. Geldnerd

   Zie mijn eerdere reactie, de LIDL ligt (te) ver weg…

   1. Project Lonica

    Wat zijn Randstedelingen toch verwende types… Mijn supermarkt, die is ver weg!

    1. Geldnerd

     Van de Randstad naar de Rimboe…? Ik ‘ruik’ een boektitel.

 12. Noor (Kiwikoorts)

  Ah, wat leuk, een boodschappenblog! Ik mis wel de foto’s van de bonnetjes eigenlijk… dat maakt je blog nog iets persoonlijker. Misschien een tip voor de volgende boodschappenblog?

 13. NietTot71

  Hier ook al allemaal van die speciaalzaken in de buurt. En dan sinds kort ook nog die nieuwe hobby waar toch wel wat vlees bij nodig is. Dat stuwt onze boodschappenkosten alleen maar op. Misschien moet ik het ook maar in een Excel gaan verwerken

 14. Financial Chipmunk

  Leuk om te lezen! Ik ben ook een fervent wijnliefhebber, maar probeer de schade te beperken!

  Nespresso tikt inderdaad aan.. Wel eens de private labels geprobeerd maar geen succes!

  De maandelijkse kosten van Hondje lijken mij ook nog wel redelijk op te lopen? Of valt dat wel mee?

  1. Geldnerd

   Hondje valt inderdaad niet mee. Ik werk aan een ‘spin-off blogpost’, getiteld ‘De boodschappen van Hondje’….

 15. MrPFP

  Ik ben benieuwd of drogisterij-artikelen ook in je boodschappen-categorie vallen. Als dat zo is, valt het mij erg mee.
  Wij kopen drogisterij-artikelen zowel bij de drogist als bij de grootgrutter, dus wat daar heen gaat is moeilijk bij te houden. Wel zegt mijn gevoel dat de drogist ook een grote kostenpost is per maand bij ons.

  1. Geldnerd

   In principe vallen ze er niet in. Dit gaat om de boodschappen van de gezamenlijke rekening voor het gezamenlijke huishouden. Drogisterij is persoonlijk, en betalen Vriendin en ik zelf van onze eigen rekening (en is best een post, ja).
   Maar ik herken wat je zegt. Soms bestellen we wat drogisterij-artikelen mee bij de grootgrutter, als de drogisterij een goede aanbieding heeft. Maar dat is slechts zeer incidenteel, is de afgelopen jaren misschien drie keer voorgekomen. Het overgrote deel van de drogisterij-uitgaven loopt via onze eigen rekeningen (en is in mijn boekhouding een aparte categorie).

Reacties zijn gesloten.