De ‘latte factor’

In de wereld van financiële bloggers is de ‘latte factor’ een bekend begrip. Persoonlijk heb ik een hekel aan zo’n glaasje warme melk met een wolkje espresso. Ik drink mijn koffie (en mijn whisk(e)y) liever puur. Maar daar gaat het ook niet om bij de latte factor. Deze term wordt gebruikt voor het fenomeen dat juist je uitgaven aan kleine dingen (je dagelijkse kop koffie op het station) een groot verschil kunnen maken bij het opbouwen van vermogen.

Maar ik heb wel een dingetje met koffie. Ik ben namelijk geen echt ochtendmens. Eigenlijk ben ik niet aanspreekbaar tot na mijn eerste kopje koffie. En dat moet dus niet te ingewikkeld zijn. Knopje om, knopje indrukken, zoiets. En dan een kwartiertje later nog eentje. Een van mijn guilty pleasures is dan ook mijn Nespresso machientje. Ik weet dat het niet de goedkoopste manier van koffiedrinken is. Maar het is zeker ook geen Starbucks.

En eens in de zoveel tijd vraag ik mij dan af wat zoiets mij kost. Dat doe ik eigenlijk met al mijn uitgaven. En omdat ik alle inkomsten en uitgaven gedetailleerd bijhoud, zijn dat soort vragen vrij eenvoudig te beantwoorden. Even in mijn spreadsheets duiken, en ik heb het antwoord.

Hierbij kijk ik naar de periode vanaf medio 2016, want de periode in het Verre Warme Land is niet vergelijkbaar. Daar konden we geen Nespresso-cups kopen, dus meestal werden ze door mensen die op bezoek kwamen (of door onszelf) meegenomen uit Nederland. Per jaar kijk ik naar het aantal ‘koffiedagen’, in een normaal jaar zijn dat er 2 x 365 = 730 (want Vriendin en ik zijn met z’n tweeën, Hondje drinkt geen koffie).

JaarKoffiedagenNespressoPPPD*
2016425€ 424,60€ 1,00
2017730€ 655,80€ 0,90
2018**546€ 349,80€ 0,65

*per persoon per dag
** tot 1 oktober 2018

Zelf drink ik gemiddeld 2 kopjes per dag, Vriendin 1. Soms beide eentje meer, vooral in het weekend. Dat zo bekijkend vallen de kosten per persoon per dag me eigenlijk nog best wel mee. Ik denk dat het beeld voor 2018 wel wat vertekend is. Onze voorraad is op dit moment vrij laag, er zal voor het einde van het jaar nog wel een grote bestelling plaatsvinden. Maar boven de € 1,00 per dag gaat het dit jaar niet meer komen. In dit bedrag zitten ook de overige toebehoren, zoals af en toe een reinigingsset voor de Nespresso-machine.

Wat is jouw ‘latte factor’?

Dit bericht heeft 14 reacties

 1. Tom

  Leuk onderwerp! Hier ook een koffiefan. Wissel Nespresso af met de perculator. Stiekem vind ik het zonde van de cupjes… Denk er ook weleens aan om een echt espresso apparaat te kopen. Je moet altijd wat te wensen houden 🙂

  1. Geldnerd

   Wij recyclen de cupjes om ons geweten te sussen. Het verlangen naar een ‘echt’ espresso-apparaat heb ik niet. Dat vraagt meer inspanning dan waar ik ‘s ochtends (mijn belangrijkste koffie-moment) toe in staat ben…

 2. Project Lonica

  Haha, leuke blog!
  Mijn koffie-uitgaven kan ik beter per jaar dan per dag schatten. Ik lust geen koffie. Ik heb zo’n cafetiere voor gasten, woon hier nu 2,5 maand en in die tijd zijn er een kleine 2 pakken koffie van 250 gram van 1,05 euro per stuk doorgegaan. Kom ik grof geschat op 10,08 euro per jaar.

  1. LeLe

   Misschien de speciaalbierfactor dan maar uitrekenen? 😉

   1. Project Lonica

    Ouch! Maar wel een goeie, ga even kijken of ik daar al genoeg data voor heb 😉

 3. Team CF

  Dadels…. van die grote medjool. Goh wat zijn die dingen lekker, maar prijzen zijn gauw €8-10/kilo. En er gaan nogal wat van die kilo’s er door per jaar.
  Oh, en bier……want het moet wel goed spul zijn. Ga mijn lever niet opofferen aan Heineken.

 4. Divnomics

  Ik drink in geheel geen koffie, maar heb dan wel weer een thee-factor in de vorm van een Quooker thuis. Hoeveel extra dat me kost per maand… geen idee.

 5. dertigermetkids

  wij drinken koffie van een filterkoffiezetapparaat en van de senseo. mn man drinkt meestal pas op t werk koffie en voor mezelf elke dag koffie zetten vind ik te veel gedoe, dus lekker makkelijk een senseo apparaat. huismerk koffiepads. ik denk 2 zakken per maand ?en 2 pakken koffie per maand? dat zou nog veel zijn. er drinken meer mensen koffie hier (visite, de huishoudelijke hulp etc) dus prijs per kopje weet ik echt niet.
  prijs per jaar zou ongeveer 24*3,69 + 24 * 4,50 ongeveer (soms huismerk soms douwe egberts (in de aanbieding) = 196,56 dus per dag ongeveer 54 cent 😉 en ik maar denken dat de koffie zo duur is 😉 valt dus reuze mee.

  sinds kort lust ik ook latte machiato, heerlijk! maak die gewoon thuis. even wat (volle) melk in een pannetje, met de garde even kloppen en klaar. soms een scheutje karamelsiroop (flesje 2,50 ongeveer bij de supermarkt) erdoor, heerlijk!!

 6. Top onderwerp! Al zou je ook het €/kopje moeten doorrekenen.
  Hier waren de uitgaven aan koffie (en slechte lunches) een belangrijke factor om naar de financiën te kijken. Lunches op het werk ben ik vrijwel mee gestopt. En koffie op het werk heeft zichzelf opgelost, omdat de smerige automaten zijn omgeruild voor prima automaten (de kleine ondernemer in de koffiecorner zal dat wel gevoeld hebben).
  Thuis hebben we senceo, persoonlijk hou ik van een grote bak koffie en niet die druppels die meestal uit een cupje Nespresso komen 😉 Prijs per kopje senceo is +/- 6ct (meestal is er namelijk wel een aanbieding).

  1. Geldnerd

   De € / kopje is bij de Nespresso ‘iets’ duurder. Zeg maar een factor 8 – 10, dus € 0,50 – € 0,60 per kopje.

 7. Van her naar HOT

  Leuke post! Hier thuis ook twee verstokte koffiedrinkers. Nespresso doordeweeks/bij haast, in het weekend altijd met de percolator. Nespresso drinken we met perla, dat komt geloof ik op 12 cent per kopje (+melk voor mij, dus… 15 cent ofzo?). De percolator durf ik niet te zeggen, minder in ieder geval. Valt allemaal reuze mee, maar ik maak me dan wel weer 1 keer per week schuldig aan een latte macchiato op mijn werk à €1,57… (Of zelfs een grote voor €2,03 ?)

 8. B at Fire The Boss

  Ik heb ook een Nespresso, maar daar gooi ik het merendeel van de tijd de cupjes van de AH in. Die zijn inderdaad iets minder lekker, maar voor 1/3e van de prijs vind ik dat de moeite. Als je ze vlak achter elkaar drinkt merk je het met name. Als je de AH cups gewend bent dan is het zo erg nog niet. Hoeveel dit me kost weet ik niet. Ze gaan gewoon mee in de boodschappen.

 9. Nicole Orriëns

  Ik denk dat hij bij mij vrij laag is. Ik werk vanuit huis en zet mijn koffie met een ‘ouderwets’ koffiezetapparaat. Dat is voordelig dus.

Reageren is niet mogelijk.