De boodschappen van Hondje

En voordat jullie er verkeerde gedachten bij hebben: dan gaat het niet over de grote en kleine boodschappen die Hondje deponeert tijdens de dagelijkse wandelingen. Maar wel over de reguliere uitgaven die wij doen ten behoeve van hem. In die zin is deze blogpost een vervolg op mijn eerdere Boodschappenblog, mede naar aanleiding van een vraag van Project Lonica en van Financial Chipmunk in de reacties bij dat bericht.

Ik heb eerder al eens algemeen geschreven over de kosten van het hebben van een hond, maar dat had nog betrekking op ons verblijf in het Verre Warme Land. En ik heb later nog eens iets geschreven, net na terugkeer in Nederland, over de aanloopkosten, en nog eens een keer hoe hij zijn gewicht nog net niet in goud waard was na zijn jaarlijkse APK-keuring. Eigenlijk schrijf ik best vaak over ons Hondje… Maar hij is dan ook erg belangrijk voor ons!

Aan ons Hondje geven we meer dan 10% van de kosten van onze gezamenlijke huishouding uit. Is dat veel? Ja, best wel. In elk geval veel meer dan het normbedrag van het NIBUD voor honden, zij gaan uit van € 50 per maand en daarnaast € 160 aan jaarlijkse kosten van de dierenarts. Maar er zitten bij ons wel een aantal bewuste keuzes achter.

Maar goed: jullie komen bij Geldnerd om grafieken en cijfers te zien, dus jullie krijgen grafieken en cijfers! Onderstaand allereerst de kosten per maand sinds we terug zijn uit het Verre Warme Land, inclusief gemiddelde. De werkelijke kosten variëren nogal per maand, dat komt (a) doordat we soms dierenartskosten hebben en (b) doordat we eens per 7 weken gemiddeld een zak voer voor hem kopen.

Met afstand het grootste deel van de uitgaven aan Hondje is het abonnement op de uitlaatservice. Geldnerd en Vriendin werken allebei voltijds. Dat zou betekenen dat Hondje van ongeveer 08.00 uur tot ongeveer 18.00 uur alleen is en binnen moet blijven. Dat vinden wij geen leven voor een Hondje, die in het Verre Warme Land gewend was aan buiten zijn en de ruimte hebben. Dus gaat hij elke werkdag met een uitlaatservice op pad. Die haalt hem rond een uur of 10 op bij ons thuis, en neemt hem (met nog een stuk of 10 andere honden) mee naar het bos of het strand. Daar kunnen ze lekker wandelen en spelen. ’s Middags rond een uur of 1 wordt hij weer thuis gebracht. Dan is hij moe, en gaat hij meestal liggen slapen tot een uur of 5. En dan zijn wij alweer bijna thuis ?. In totaal is 59,4% van de uitgaven sinds mei 2016 gedaan voor de uitlaatservice.

Verder constateer ik dat ons Hondje best wel duur is qua medische kosten, 20,3% van de totale uitgaven sinds mei 2016. Naast de vaste jaarlijkse vaccinaties heeft hij nu drie keer een gebitsschoonmaak gehad. Ons Hondje heeft gewoon een erg slecht gebit, dat had hij al toen we hem op 6-jarige leeftijd adopteerden in het Verre Warme Land. Eén keer had hij gevochten en moest zijn oor gehecht worden. En twee keer hebben we een melanoom laten verwijderen, één keer in mei 2016 en één keer recent in januari 2019 (gecombineerd met gebitssanering). Mede daardoor is januari 2019 een erg dure maand geworden.

Daarnaast is 9,7% van de totale uitgaven gedaan aan voer. We gebruiken een vrij duur merk, met alleen vleesinhoud, geen granen. Iets dat zo dicht mogelijk aansluit op het natuurlijke dieet van honden. En dan ook nog in de Senior-variant. Toen Hondje onlangs geopereerd was, mocht hij overigens een week lang alleen gekookte kip en gekookte vis eten. Hij heeft gesmikkeld. Was ook wel een beetje duur, want hij kreeg biologische 3-sterren Beter Leven kippendijfilet. Dat was ook wel een principekwestie. Zelf eten we, die enkele keer dat we vlees eten, ook dat soort vlees. Dan zou het hypocriet zijn als we ons Hondje wel kiloknallers voorzetten. Dat vonden wij in elk geval wel, en het is ons geld en onze keuze om dat hieraan uit te geven.

3,6% van de totale uitgaven is gegaan naar de lokale Hondenbelasting. Dat moeten we betalen, en dat is wel terecht. Want een huisdier is een luxe-artikel. Zeker met dit soort kosten… En de rest is gegaan naar snoepjes, kauwstokjes, speeltje, poepzakjes, halsbanden, mandjes, en andere benodigdheden.

Per categorie per jaar staan de uitgaven in onderstaande grafiek. 2016 betreft dus 8 maanden, omdat Hondje en ik per 1 mei terugkwamen in Nederland.

Heb jij ook een duur huisdier?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Twee opmerkingen:
  1) diepe teleurstelling dat je geen grafiek in de vorm van hondje hebt. dat had ik toch wel minimaal verwacht.
  2) verder vergeet je in je berekeningen dat je een hoger eigenrisico aankan door hondje. hij heeft namelijk een positieve invloed op je gezondheid.

  1. Geldnerd

   Een grafiek in hondjesvorm, briljant! Die komt er, beloofd.

 2. Audrey

  Mijn hond wordt gratis uitgelaten, maar we hebben wel een prijzige hobby samen: agility. Daar geef ik makkelijk 500 euro per jaar aan uit (training en wedstrijden – en dan heb ik de brandstofkosten nog niet meegenomen). Van de andere kant: we hebben heel veel lol en ik hoef niet meer naar de sportschool 😉

 3. Pasja

  Het zijn veel kosten maarja tis je hondje he? Helaas (nog) geen hondenbijslag:)

 4. Team CF

  Leuk he, zo’n dure hobby. Weet er alles van, minus de uitlaatservice 😉

 5. Min of meer

  Hier vier katten waar we veel geld aan uitgeven want veel medische kosten gehad. Alle katten waren al wat ouder en afgedankt door anderen, met veel verwaarloosde gezondheidsproblemen tot gevolg . Maar we doen het met liefde. De heren eten hier ook biologisch ?.

 6. Zuinigeman

  Hier ook veel kosten aan onze 2 katten. Honderden euros vorig jaar. Aan dierenarts kosten. Ze krijgen bioloische brokken (zonder gluten) en krijgen wekelijks een stuk gekookte vis. Wij hebben het er voor over.

 7. An Elinck

  Wij hebben een hele familie poes en familie kip op her erf rond lopen. All-in kwamen we vorig jaar op een 3500 euro uit. Met plezier gespendeerd. We kunnen onze huisdieren niet missen.

 8. B at Fire The Boss

  Geen huisdieren hier, Vriendin en ik zouden wel graag een hond willen. Momenteel met onze levensstijl niet echt een optie, tenzij we zoals jullie 4-5 dagen per week de uitlaatservice gebruiken. Maar ik weet nou nog niet of dat echt ideaal is.

 9. Financial Chipmunk

  Leuk om te zien dat jullie ook hierin heel open alle kosten laten zien. Ik moest wel lach om die kip kiloknallers, erg consequent :). Jullie hond heeft volgens mij een fantastisch leven!

Reageren is niet mogelijk.